* Aastat 1795 on keeruline ajastusse panna. Näiteks Eesti uusaja alguseks on pakutud asehalduskorra kehtestamist (1783) või vabastamist pärisorjusest (1816). Ehk mine võta siis kinni.

* Bellmanni triloogia ses mõttes, et Carl Michael Bellman oli tolle ajastu legendaarne luulejata ja rahvalaulik, kelle tekstid olid võetud elust enesest ja andsid autorile inspiratsiooni.

* Raamatu autori perenimi Natt och Dag võib tunduda kummalise ja eputavana, aga ei ole kumbagi, vaid Niklas on Rootsi vanima aadliperekonna Natt och Dagide järeltulija.

* Triloogia peategelasteks on käkk ehk komblusvaht, sõjas käe kaotanud Mickel Cardell, kes lahendab esimeses osas kuritegusid osas koos jurist Cecil Wingega. Teisest osast alates on Winge tiisikusse surnud ning tema osa võtab üle Cecili noorem vend Emil, kes tuleb esmalt joomahullusest päästa.

* Rootsis on puhkenud diskussioon, kas triloogiat saab krimiraamatuteks nimetada, sest need pakuvad pigem tõsist ja täpset sisevaadet Rootsi minevikku. Tapatööd on lihtsalt selgroog, mille ümber lugu ehitatakse.

* Eelmisele küsimusele annab vastuse tõik, et kõik kolm raamatut – „1793“, „1794“ ja „1795“ – on eraldiseisvana või komplektis pälvinud hulgaliselt krimikirjanduse auhindu (Jaapanis valiti raamatud „1794“ ja „1795“ aasta parimateks tõlgitud krimkadeks), kuid mõne üksiku kultuurkirjanduse auhinna. Seega krimka.

* Teos „1795“: Stockholm... Suur tulekahju, mis maksis palju noori elusid ja laotas linna kohale mustad murepilved; haarang linna kogunenud kodututele; käest läinud tantsupidu... Nagu kehastunud kurjus hiilib läbi linna käänuliste tänavate kahepalgeline Tycho Ceton, pervert ja orjakaupleja (kuigi kauplemisega tegeles Rootsi riik, nagu keskmises raamatus selgub) ning keegi ei oska ennustada, millist salasepitsust ta järgmisena planeerib. Samal ajal alustab kuningakoda armutut ajujahti kõigile regendivalitsuse vastastele. Otsitakse kirja vandeseltslaste nimedega, mis olevat noore naise, keerulise saatusega Anna Stina Knappi käes. Et aidata teadmatult kadunud Anna Stinat ja püüda lõksu kuritegelik Ceton, tulevad taas mängu Cardell ja nutikas Winge.

* Natt och Dag maalib romaanis pildi ajast, mil võimukad mehed võisid käituda vaesemate inimestega nii, nagu neile meeldis, isegi tappa. Keset omaaegset moraalset mädanemist kasvab suureks kuningas Gustav IV Adolf, kes lõpuks kaotas Soome (Venemaale) ja ka trooni.

* Lisaks krimkafännidele peaks triloogiat lugema ka ajaloohuvilised, aga soovitavalt esimesest teoses peale. Sest lisaks põnevusele pakub see teadmisi ehk pilguheitu möödaniku, mis polnud kaugeltki nii ilus, kui ehk arvatakse.