Klaus Schwab, kes juhib rahvusvahelist lobiorganisatsiooni WEF, on juba pikalt olnud valeinfo levitajate sihtmärgiks. Näiteks Eesti Päevalehe faktikontroll lükkas viimati Schwabiga seotud väite ümber juulis.

Seekord on sihikule võetud Schwabi tütar, kes on WEFi üks täitevkogu liikmetest. Postitused sisaldavad kuvatõmmist Planet Today väljaandest, milles on kirjas „Klaus Schwabi tütar: „Püsivad kliima-liikumispiirangud tulevad. Meeldib see teile või ei“”. Kuvatõmmist saadab tekst, milles muuhulgas räägib postitaja kliima mõjutamisest ja inimeste manipuleerimisest.

Ekslikult pannakse aga Klaus Schwabi tütrele, Nicole Schwabile suhu sõnu, mida ta öelnud ei ole, kuid sellegipoolest levib valeinfo eestikeelses sotsiaalmeedias väga hoogsalt. Faktikontroll võttis luubi alla neli sellist postitust, mille sisu on kõik üksteiselt kopeeritud.

Postitus, mida Facebookis hetkel ümber kopeeritakse. Info selles aga ei vasta tõele

Faktid

  • Nicole Schwab ei ole postitsues kirjutatut kunagi öelnud.

  • Kuvatõmmisel olev pealkiri pärineb saidilt, mis kajastab vandenõuteooriaid.

  • People Today lugu viitas videole kliimamuutuste teemalise paneeldiskussioonist, kust väidetud tsitaati ei leia.

  • WEF-i pressiesindaja Yann Zopf kinnitas USA TODAY-le e-kirjas, et artikli väide on vale.

Nii kuvatõmmisel seisev artikli pealkiri kui ka seda saatev tekst on vale. Seda kinnitavad nii avalikult kättesaadavad WEFi materjalid viidatud Nicole Schwabi sõnavõtust kui ka organisatsiooni enda esindajate sõnavõtud.

Arvukates Facebooki postitustes olev Planet Today artikkel ei esita oma väite toetuseks tõendeid. Selle asemel on artiklis video Nicole Schwabist, kus arutletakse kliimamuutuste üle. Tegemist on WEF-i pakutud plaaniga, mis keskendub ülemaailmsele majanduslikule võrdõiguslikkusele, valitsusreformidele ja „neljanda tööstusrevolutsiooni uuendustekasutamisele avaliku hüve toetamiseks,“ on kirjas WEFi koduleheküljel. Nagu mainitud, siis tegu on lobiorganisatsiooniga ehk mingit täidesaatvat võimu neil ei ole.

WEFi juhib Klaus Schwab, kelle tütar Nicole Schwab rääkis viidatud videos, et loodus peaks olema majanduse keskmes. Ta ei räägi midagi sulgemise kohta. Klipis rääkis ta hoopis sellest, kuidas pandeemia näitas, et „asjad võivad väga kiiresti muutuda, kui me sellele mõtleme ja kui tunneme otsest hädaolukorda oma elatise osas“, lisades, et „süsteem […], mis meil varem oli ei ole jätkusuutlik.“

Samuti ei maini Schwab kordagi sulgemisi ümarlauaarutelu täispikas videos, mille avaldas veebis keskkonnarühmitus nimega InTent.

USA TODAY faktikontroll küsis ka majandusfoorumilt endalt kommentaari. WEF-i pressiesindaja Yann Zopf kinnitas USA TODAY-le e-kirjas, et artikli väide on vale.

Otsus: Vale. Klaus Schwabi tütar Nicole ei ole kordagi maininud, et kliimamuutuste peatamiseks tuleks kehtestada liikumispiiranguid. Tegemist on järjekordse valeinfo-rünnakuga Maailma majandusfoorumi vastu.