„Euroopa Liit on astumas järgmist sammu sõnavabaduse likvideerimise suunas“ – Uued Uudised 4.09.23

„Äärmuslik ülemaailmne interneti-tsensuur on kohal! 25. augustil jõustus uus digiteenuste seadus“ – Telegram 4.09.23

Ei. Need väited ei vasta tõele. Värske „Valeinfo: paljastatud!“ podcasti osa lükkab ümber digiteenuste seaduse kohta levivad valeväited ja hirmujutud. Saates on külas Tallinna ülikooli meediapoliitika dotsent ja kultuuriministeeriumi meedianõunik Andres Jõesaar.

Mis uut?

Nüüdsest algab iga „Valeinfo: paljastatud“ taskuhäälingu osa kahe uue püsirubriigiga. Faktikontrollimise ja valeinfo reporterid Kaili Malts ja Marta Vunš arutavad olulisemaid üleilmseid sündmusi, mis on seotud valeinfo ja selle vastu võitlemisega. Käime üle ka Eestis enim levinud viimase nädala valenarratiivi.

Sel nädalal arutame, kuidas Hiina on hakanud hoogsalt kasutama tehisintellekti oma mõjutuskampaaniates. Nimelt avastasid teadlased, et Hiina levitas USA elanikele mõeldud AI-genereeritud väidetavaid pilte ja videod nn „otsetõrje relvast“ (DEW), mis pidavat olema Hawaii metsapõlengute põhjuseks. Tegu on täieliku valeinfo ja propagandaga. Ka Faktikontroll lükkas selle teooria ümber.

Aasta enne USA presidendivalimisi tahab Google hakata poliitiliste reklaamide levitajatelt nõudma selget märgistust, kui reklaamide visuaalne sisu on tehtud tehisintellekti abil – et piirata süvavõltsinguid ja valeinfot.

Kõiki „Valeinfo: paljastatud!“ episoode saab kuulata Delfi Taskust, Spotifyst või Apple Podcastidest.