Rahvusvahelise Kaitseuuringute keskuse juht Indrek Kannik selgitas „Valeinfo: paljastatud“ podcastis konflikti tagamaid. Ta selgitas, kuidas selleks, et konfliktist aru saada, tuleks pea 80 aastat ajas tagasi minna. „Iisraeli ja Palestiina vahel on pidevalt konflikte olnud, ent see tundub viimase 20 aasta suurim,“ rääkis Kannik.

Kuid mida see tähendab valeinfo maastiku jaoks? Delfi faktikontrolli toimetus on laupäevast saati silma peal hoidnud sotsiaalmeedial, kus hoogsalt valesid videosid, pilte, graafikat ja muud infot jagatakse. „Populaarne on jagada näiteks katkendeid arvutimängudest ja esitada neid klippidena sõjast,“ kirjeldas faktikontrollija Marta Vunš, viidates ühele faktikontrollile.

Vasakul on kuvatõmmis Eestineni artiklist, paremal kuvatõmmis 27. veebruari Youtube'i videost.

Kannik rääkis, kuidas tasub tähele panna, kelle eesmärki mingi infokild täidab. „Eks osapooltel on selles sõjas eesmärgid, mida üldsuse poolehoid aitaks täita,“ kirjelda ta.

Kuidas nõnda propaganda töötab ja millist kahju või kasu tähendab see Venemaa sõjale Ukrainas? Seda kuulete podcastist. Eelnevaid ja tulevasi episoode on võimalik kuulata Delfi Taskust, Spotifyst või Apple Podcastidest.