„Rohkem kui 40 aastat tagasi ei leitud seda inimestel. Nüüd on see USA-s üle 65-aastaste inimeste seas surmapõhjus nr 4,“ kirjutab üks kasutaja. Teine leiab, et Alzheimeri tõve põhjus tuleneb müeliini (rakumembraani) kadumisest. „Millest müeliin koosneb? See koosneb KOLESTEROOLIST!!!“ kirjutab ta, väites et kolesterooli alandamiseks mõeldud dieet või rohud just otseselt Alzheimerit põhjustabki.

Kolmas kasutaja jagab postituse juures ka kuvatõmmist videost, kus tundmatu mees samal teemal esitlust teeb. Ka välismaised faktikontrollijad ei ole leidnud tõendeid, et esineja näol oleks tegemist arstiga või oleks ta muud moodi valdkonnaga seotud. Tema poolt videos väidetu tõele ei vasta.

Alzheimeri tõbi ei ole põhjustatud meditsiiniliselt, kolesterooli ravimite kasutamisest.

Faktid

  • Alzheimeri tõbi ei ole viimase 40 aasta haigus. Alois Alzheimer, kelle järgi ka nimi tulnud on, kirjeldas haigust juba üle 100 aasta tagasi.

  • Tõve tekkimisel ei ole ühte, konkreetset põhjust. Tänaste andmete põhjal mängivad tõenäoliselt rolli vanusega seotud muutused ajus, geneetilised ja keskkonda ning elustiili puudutavad tegurid.

  • Toitumine ja elustiil (sh kolesteroolitaseme ootamatu kõikumine) võib mängida rolli Alzheimeri tõve tekkimisel, kuid pole selle eelduseks.

Alzheimeri tõbi on aeglaselt süvenev, nõdrameelsust põhjustav närvisüsteemi haigus, mis tavaliselt algab vanemas eas. Kõige olulisem riskifaktor on vanus, kuid mõneks olulisemaks peetakse ka geneetilisi põhjusi ja naissugu. Esimese astme sugulastel on east sõltuv risk haigestuda Alzheimeri tõppe kuni 38 protsenti ning mõningatel andmetel võib see protsent olla veelgi kõrgem.

Alzheimeri tõbi ei ole üldse uus haigus.“Alzheimeri tõbi on ammugi teada neurodegeneratiivne haigus, see tähendab, et aju närvirakud ehk neuronid hävivad,“ ütles Faktikontrollile Tartu Ülikooli neuroloogia professor Pille Taba.

Tõbi sai nime 1910. aastal Alois Alzheimeri järgi, kes koos psühhiaater Emil Kaepeliniga, esimesena dementsuse patoloogilised tunnused avastas, kuid tõve enda ajalugu on sajandeid vanem. Alzheimeri tõbi on lihtsalt viimase kolme aastakümne jooksul tõusnud esile, kuna meditsiini arenguga on võime haigust diagnoosida kasvanud.

Kuidas on seotud kolesterool ja Alzheimeri tõbi? Postituses väidetakse, et kolesterooli langetamine organismis, näiteks vastava dieedi või rohtudega, on ohtlik ja põhjustab Alzheimeri tõbe. See ei vasta tõele. Südamehaigused, diabeet, insult, kõrge vererõhk ja kõrge kolesteroolitase on ühed Alzheimeri tõve riskifaktoritest ehk kõrge kolesteroolitaseme ravimine on oluline haiguse vältimiseks.

Ohtlikult kõrge kolesteroolitaseme korral võib arst määrata kolesteroolivastast ravi. Kõige sagedamini määratakse ravimeid statiinide rühmast.

Statiinid vähendavad maksas toodetud kolesterooli kogust ja aitavad maksal eemaldada juba veres olevat kolesterooli. Seda määratakse vaid ohtlikult kõrge kolesteroolitaseme korral ning see peab kaasas käima tervisliku eluviisiga.

Päevalehe Faktikontroll kirjutas mais, kuidas statiinide kasu on suurem kui selle võimalik kahju. Toona selgitas ka Ravimiameti kliinilise hindamise büroo juhataja Keiu Heinla, et ravi määramisel tuleb kõiki riske analüüsida ning ravi alustatakse vaid nendel patsientidel, kel on kolesteroolist tingitud haigestumise ja suremuse risk piisavalt suur.

Dr Emma Anderson, Londoni ülikooli psühhiaatriaosakonna dotsent ütles faktikontrolli väljaandele Full Fact, et kolesterooli üldise mõju kohta Alzheimeri tõve riskile ei ole lõplikku vastust, kuid tänased tõendid viitavad sellele, et kõrgem kolesterooli tase pigem soodustab dementsuse riskil. „Ma ei ole teadlik ühestki tugevast eelretsenseeritud uuringust, mis näitaks, et madalam kolesteroolitase põhjustab Alzheimeri tõbe,“ ütles ta. Kõige kasulikum on järgida eluviisi, mis kolesteroolitaset kriitiliselt alla või üles ei vii.

Otsus: Vale. Väide, et Alzheimeri tõbi on põhjustatud kolesterooli alandavast ravist on vale. Ohtlikum oleks kõrge kolesterool ja sellest tulenevad haigused ravimata jätta. Postitus eksitab ka Alzheimeri tõve ajaloost rääkides - tegemist ei ole viimase 40 aasta haigusega.