Video juures on allikaks märgitud CBS, mis 1966. aasta juunis klipi eetrisse lasi.

Valeinfo Facebookis.

Faktid

  • 1966. aastal eetris olnud klipis on kirjas, et tegemist on simulatsiooniga. Sotsiaalmeedias levivast videost on see osa lihtsalt välja lõigatud.

  • Tegemist on tol aastal toimunud Gemini 9 kosmosereisi kajastamisega. Kuna NASA-l ei olnud toona veel oskusi otse-eetris kosmosereisi edastada, näidati simulatsiooni.

  • Esimene reis, mida ameeriklased otse kosmosest tele-eetrist nägid, leidis aset kaks aastat hiljem Apollo 7 missiooni ajal.

Sotsiaalmeedias leviv klipp oli tõepoolest 1966. aastal CBSi kanalis eetris, kuid tegemist ei olnud päris kosmoseskäigu kajastamisega, vaid simulatsiooniga, millele viitas ka toona eetris olnud klipis olev tekst.

CBS-i kanalil jooksis peaaegu kahetunnine saade USA kosmosemissioonist Gemini 9. Gemini 9 oli Gemini seeria seitsmes kosmoselaev, mis 3. juunil 1966 koos meeskonnaga Maa ümber tiirles. Sellel olid astronaudid Tom Stafford ja Gene Cernan. Neist viimane oli USA riikliku aeronautika- ja kosmoseameti (NASA) andmetel kolmas kosmoses kõndinud inimene.

Kogu CBS-is eetris olnud saadet Gemini 9 kohta on võimalik vaadata siit. Sotsiaalmeedias leviv klipp on pärit saate 47. minutist, kuid välja on jäetud märge „McDonnelli simulatsioon“, mis klipi alguses ekraanil on. Nagu märge viitab, siis ei ole tegu tegeliku kosmosereisiga vaid samal ajal toimunud õppesimulatsiooniga. Seda mainib ka saatejuht.

Videos nähtavad simulatsioonid viidi läbi St Louisi tehases ning olid ettenähtud Gemini missiooni raames kosmosesse minevate astronautide treenimiseks.

Kuvatõmmis CBS-i saatest, milles on näha ka märget, et tegemist on McConnelli-nimelise simulatsiooniga.
Videot veidi edasi vaadates, on ekraanil näha ka teksti, mis ütleb, et tegemist on kosmosekõnni simulatsiooniga.

Miks näidati eetris simulatsiooni ja mitte samal ajal toimunud kosmosereisi? Sest sel ajal ei olnud kellelgi veel õnnestunud kosmosest telepilti edastada. Kõige esimene otse-eetris kajastatud USA kosmosereis leidis aset alles kaks aastat hiljem, mil ameeriklased said reaalajas näha Apollo 7 reisi.

Otsus: Vale. Video ei „tõesta“, et ameeriklased pole kunagi kosmoses käinud, sest tegemist ei ole kosmoses tehtud videoga. Leviv klipp on tegelikult simulatsioon, millena seda ka eetris näidati.