“Teisisõnu on eesmärk hinnata midagi enamat kui lihtsalt kellegi krediidiskoori, et otsustada, kas ta on väärt osalema globalistide poolt käivitatavas uues globaalses majanduses,” kirjutab portaal.

Vanglaplaneedi artikkel on kopeeritud ja tõlgitud portaalist Natural News, mille väiteid on Faktikontroll varem ümber lükanud. The Exposé, Natural News ja Citizens News on sama võrgustiku portaalid, mis levitavad (meditsiini)valeinfot, pseudoteadust ja paremäärmuslikke vaateid. 

Facebooki andmetel on artiklit jagatud 102 korda.

Faktid

  • Kanada ei plaani võtta kasutusele sotsiaalse krediidi süsteemi.

  • Kanada valitsus plaanib lubada avatud pangandust (open banking) ehk tarbijapõhist pangandust ja 2025. aastal võtta vastu vastavad raamõigusaktid. Eesmärk on lihtsustada tarbijatel oma pangakontode sidumist finantsteenuste pakkujatega. 

  • Avatud pangandus töötab paljudes teistes riikides ja 2020. aastast ka Eestis.

  • Avatud pangandus ei ole kuidagi seotud sotsiaalse krediidi süsteemiga – tegu on vandenõuteooriaga. 

Hiina tutvustas 2014. aastal oma nn sotsiaalse krediidi süsteemi, mis jälgib mh tehnoloogia abil kodanike käitumist ja lojaalsust. Selle järgi saab partei kontrollida ja jälgida oma kodanikke, jagada preemiaid või piirata õigusi.

Valeväited Kanada plaani kohta kehtestada sarnane sotsiaalse krediidi süsteem pärinevad 2020. aastast, kui sotsiaalmeedias hakkas ringlema kuvatõmmis Kanada kaubandusvoliniku veebilehest. Lehel on teavitus Hiina sotsiaalse krediidi süsteemi kohta Kanada ettevõtetele, mis tegutsevad Hiinas. Kordagi ei ole mainitud sellise süsteemi kasutamist või planeerimist Kanadas.

Hiljuti on hakanud levima vandenõuteooriad Kanadas kavandatava avatud panganduse kohta – see olevat seotud nn sotsiaalse krediidi süsteemiga, mis võimaldab valitsusel siduda kodanike pangakontod “kuulekuse hindega”.

Avatud pangandus ei ole Kanadas veel kättesaadav. “See tähendab, et praegu puudub Kanadas turvaline süsteem, mille abil saaks pangakonto finantsandmeid turvaliselt jagada teiste finantsteenuste pakkujatega peale isiku enda panga,” seisab Kanada valitsuse veebilehel.

Kanada valitsus tegi 2023. aasta sügisel poliitilise avalduse, milles kirjeldas järgmisi samme avatud panganduse kasutuselevõtuks Kanadas. Valitsus plaanib 2025. aastal koos järgmise eelarvega võtta vastu vastavad raamõigusaktid. 

Saskatchewani Ülikooli dotsent Marc-André Pigeon ütles AFP-le, et avatud pangandus ei ole kuidagi seotud isiklike vaadete jälgimisega, nagu väidetakse levinud valeväites. Avatud panganduse süsteem tähendab tema sõnul raamistikku, mis lihtsustab turvaliselt finantsteabe liikumist pangandusasutuste ja kolmandate osapoolte rakenduste vahel.

Pigeon lisas, et avatud pangandus ei muudaks praegu valitsusele kättesaadava teabe hulka ega nõuaks kasutajatelt suurema hulga isikuandmete esitamist. 

Avalduse järgi on plaanitav süsteem vabatahtlik ja kasutajad peavad andma nõusoleku oma andmete jagamiseks, täpselt nagu see käib paljudes teistes riikides, ka Eestis. 

Eestis on avatud pangandus kasutusel 2020. aastast, mis on seotud EL-i PSD2 (Payment Services Directive 2) ehk täiendatud makseteenuste direktiiviga. Euroopa Komisjoni infovoldikus on selgitatud kliendi õigusi maksete tegemisel ja andmete jagamisel. 

“Avatud pangandus tähendab, et pangandusteenuseid nagu maksete algatamine või kontoinfo kuvamine saavad edaspidi lisaks pankadele pakkuda ka teised teenuseosutajad, nt finantstehnoloogia ettevõtted ja maksevahendajad. Klientide jaoks tähendab see valikuvõimaluste laienemist läbi suurenenud teenusepakkujate vahelise konkurentsi,” seisab Eesti Pangaliidu kodulehel.

Eesti Panga sõnul laiendab avatud pangandus finantsteenuste pakkujate ringi ning võimaldab pankadel finantsteavet turvaliselt ja kliendiga kokkuleppel jagada. Avatud pangandusega lisanduvad uued teenused:

“Kontoteabe teenus võimaldab kliendil netipangas või muu makseteenuse pakkuja keskkonnas näha ka oma teistes pankades asuvaid kontosid, et saada kiiresti ja mugavalt koondülevaade oma kulutustest ja kontode seisust. Makse algatamise teenus lubab kliendil näiteks veebipoes algatada makse otse pangakontolt ilma krediit- või deebetkaardi või pangalingi vahenduseta,” seisab Eesti Panga kodulehel.

Otsus: vale. Kanada valitsus ei plaani kehtestada nn sotsiaalse krediidi süsteemi, vaid minna üle avatud pangandusele. Avatud pangandus ei ole kuidagi seotud sotsiaalse krediidi ega jälitamisega. See võimaldab hoopis turvalisemaid tehinguid ja laiendab finantsteenuste pakkujate valikut. Finantsteavet võib kolmandate osapooltega jagada vaid kliendi nõusolekul.