Loo autorid Marta Vunš ja Kaili Malts rääkisid „Valeinfo: paljastatud!“ podcastis, kuidas nad kampaaniat märkasid ja nende jälgi ajasid. „Esmalt jäid üldsegi silma eestikeelsed postitused, kus inimesed ise lükkasid ümber välismaistes postitustes olevaid väiteid,“ rääkis Malts. Seejärel hakati otsima varasemaid postitusi sama foto ja sõnumiga.

„Me nägime, et paljud postitused olid tehtud või nende alla oli kommenteerima läinud n-ö bot-kasutajad,“ rääkis Vunš. Ta selgitas, kuidas X-is on teatud ebaharilikud käitumismustrid, mis viitavad, et tegemist pole autentse kasutajaga. Need on loodud kunstlikult selleks, et sõnumit võimendada.

Vene propaganda katse Kaja Kallase autoriteeti õõnestada Euroopa kõrge ametikoha eel kandis vilja, leidsid ajakirjanikud. „Me nägime, kuidas see ikkagi töötas ka Eestis, aga teistmoodi,“ rääkis Malts. „Venemaa eesmärk ongi ühiskonda lõhestada ja seda see tegi.“

Kuidas kõik täpsemalt juhtus ja mida kogu olukorrast õppida? Sellest räägivad ajakirjanikud pikemalt podcastis. Saadet juhib faktikontrollimise ja valeinfo reporter Mari-Liis Somelar.