Seejärel kirjeldas Bessedin, kuidas ta suhtles üritusel inimestega vene keeles ja tegi fotosid telefoniga, sest see oli vähem märgatav. Bessedini sõnul tuli tema juurde teine vormiriietuses inimene ja ütles, et „venelastel pole siin kohta“, misjärel saatis ta Bessedini koos veel ühe inimesega ürituselt välja.

„Mis see oli? Me oleme venelaste ja eestlastena koos elanud Eestis 34 aastat. Kust tuleb see viha venekeelsete inimeste vastu? [...] Kas nüüd mõistetakse igaühe üle kohut selle järgi, mis keelt ta räägib?“ kirjutas Bessedin.

Narratiivi, justkui saadeti ajakirjanik ürituselt ära tema keele ja korraldajate viha tõttu venekeelsete inimeste vastu, levitas Bessedin ka postituse kommentaarides. „Ja see, mis minuga juhtus – ma ei suutnud vait olla. See on fašismi ilming. Täna paluti minul ürituselt lahkuda ja homme ehk pannakse teid juba seina äärde,“ kommenteeris Bessedin.

Facebooki andmetel on Oleg Bessedini postitustel kokku 79 jagamist.

Faktid

  • Oleg Bessedin, kes esindas 3. augusti droonirallil kanalit TVN, osales üritusel vajaliku akrediteeringuta. Teisisõnu ei olnud tal ametlikku luba üritust filmida ja tal paluti lahkuda.

  • Kaitseliidu Männiku lasketiir ei ole avalik territoorium. Bessedin rikkus Kaitseliidu sõnul ürituse reegleid, sest ta filmis objekte, mida ei ole lubatud filmida.

  • Tegu ei ole „fašismi ilmingute“, vaid Kaitseliidu reeglitega, mis kehtivad kõigile.

„Bessedini postituses vastab tõele ainult see, et ta tõepoolest eemaldati droonivõistluse korraldajate poolt Kaitseliidu territooriumilt, mis ei ole avalik ruum,“ kommenteeris Faktikontrollile Kaitseliidu strateegilise kommunikatsiooni osakonna spetsialist Neeme Brus.

3. augusti drooniralli toimus Kaitseliidu territooriumil Männiku lasketiirus, mis ei ole avalik territoorium. Selleks, et Kaitseliidu territooriumil saaks meediaväljaanne üritust kajastada, on selle esindajal vaja akrediteeringut ehk korraldajate luba.

„Kaitseväe ja Kaitseliidu rajatised on kinnised territooriumid, kus ajakirjanikud oma külastusest ette teatavad ja liiguvad pressiohvitseri saatel ning toetusel. Sedasi käib see kõigis demokraatlikes armeedes, NATO-l on olemas standard nende reeglitega,“ selgitas Brus.

Bessedin pääses Brusi sõnul ilma registreerimata ja loata kinnisele territooriumile, mille tõttu ta ära saadetigi.

Samuti hakkas Brusi sõnul Bessedin filmima Kaitseliidu territooriumil objekte, mida pole lubatud filmida. Sellised objektid on vastavalt märgistatud.

Kaitseliidu valduses oleval valvataval objektil ei tohi viibida ilma Kaitseliidu loata. Kaitseliidu seaduses seisab, et asutusel on õigus peatada isik, „kes on loata sisenenud valvatavale objektile [...]; kes viibib seal asjakohase loa või muu seadusliku aluseta, ohustab valvatavat objekti, seal hoitavat vara või objektil viibivaid isikuid“.

Samuti on seaduses sätestatud, et „peatatud või kinnipeetud isik, keda ei ole põhjust kahtlustada süüteo toimepanemises, juhatatakse valvatavalt objektilt välja“.

Seega oli Kaitseliidul õigus Bessedin oma territooriumilt välja saata.

„Mitte keegi ei kõrvaldanud teda võistlustelt seepärast, et ta on venelane, nii et kogu provokatiivne jutt Bessedini postituses on puhas vale,“ lisas Brus.

Bessedin on Eestis pikalt ja järjekindlalt levitanud Venemaa strateegilist „russofoobia“ narratiivi. Ka siinsamas postituses räägib ta Eesti „fašismi ilmingutest“ ja vihast venelaste vastu.

Bessedin on abistanud Venemaa telekanaleid nende propagandatöös. Näiteks on ta korduvalt töötanud Venemaa kaitseministeeriumi rahastatava telekanali Zvezda jaoks operaatorina, aidanud Vene telekanalitel leida kohalikke kontakte ja korraldanud logistikat, esinenud Balti riikidele suunatud propagandakanalis Baltija jpm.

Sellele vaatamata on Bessedin olnud pikalt ka näiteks Tallinna ja Maardu linnavalitsuste äripartner, seda ka pärast Venemaa täiemahulise sissetungi algust Ukrainasse. Bessedinit on korduvalt mainitud Kapo aastaraamatutes.

Otsus: vale. Oleg Bessedin saadeti 3. augusti droonivõistluselt ära, sest see toimus kinnisel Kaitseliidu territooriumil ja tal polnud ürituse kajastamiseks vajalikku akrediteeringut. Samuti filmis ta objekte, mille filmimine on keelatud. Väljasaatmise põhjus ei ole seotud vene keele ega venekeelse telekanaliga.