Facebooki andmetel on Objektiivi postitus jõudnud umbes 7700 kasutajani ja seda on jagatud 92 korda.

Uudise ajendiks oli Dawkinsi enda postitus 10. augustist platvormil X, kus ta tsensuurivõimalusele viitas: „Kogu minu @Facebook konto on kustutatud, ilmselt selle pärast (ilma ühegi põhjenduseta), et ma säutsusin, et poksijad, kes on geneetiliselt mehed, nagu seda on Imane Khalif (tema XY [kromosoome] keegi ei vaidlusta), ei peaks naistega olümpial võitlema. Loomulikult on minu arvamus avatud tsiviliseeritud arutelule. Aga otsene tsensuur?“ kirjutas Dawkins oma X-i kontol 10. augustil.

Praeguseks on Dawkins selle postituse kustutanud.

Faktid

  • 29. juulil kell 20:50 Eesti aja järgi tegi Dawkins X-i postituse (nüüdseks kustutatud, kuid säilinud on arhiveeritud versioon), milles ta jagas linki paremäärmusliku portaali Reduxx artiklit pealkirjaga: Kaks „naispoksijat“, kes võistlevad Pariisis 2024, diskvalifitseeriti varem naiste maailmameistrivõistlustelt, kuna neil on „XY-kromosoomid““. Dawkins kirjutas juurde: „Kahel naiseks maskeeritud mehel lubatakse olümpiamängudel poksida tõeliste naiste vastu.“

  • 2. augustil teatas Dawkins X-s, et Facebook on tema konto blokeerinud.

  • Seejärel hakkasid levima väited, et Facebook blokeeris Dawkinsi konto tema teisel platvormil (X) poksijate kohta tehtud postituse pärast. Väideti ka, et algne postitus ilmus Dawkinsi Facebooki lehel, mis ei vasta tõele.

  • Nädal hiljem, 10. augustil pakkus Dawkins oma X-i kontol välja võimaluse, et tema Facebooki konto sulgemise põhjuseks võib olla tema varasem postitus teises keskkonnas.

  • Meta esindaja selgitas avalikult, et Dawkinsi konto võeti automaatselt maha, sest algoritm tuvastas Dawkinsi Facebooki lehe võimaliku häkkimise ja see pole seotud tema konto postituste sisuga. Seda enam, et algne postitus olümpiapoksijate kohta ilmus tema X-i, mitte Facebooki kontol.

  • Dawkinsi konto taastati hiljemalt 11. augustil. Praeguseks on Dawkins juhtumiga seotud X-i postitused kustutanud.

Richard Dawkinsi X-i postitus, mida hiljem seostati ekslikult Dawkinsi Facebooki konto eemaldamisega.

Üks jagatud tekstis mainitud sportlastest oli Alžeeria poksija Imane Khelif, kes oli Pariisi olümpiamängude üks enim kõneainet pakkunud sportlane. Faktikontroll on varem lükanud ümber väited, et Imane Khelif on „transsooline“ või „naiseks maskeeritud mees“.

2. augustil kirjutas Dawkins X-is, et Facebook on tema konto blokeerinud: „Minu Facebooki leht on ilma selge põhjuseta kustutatud ja me ei ole saanud vastust @meta või @facebooki kaudu lahenduse leidmiseks. Kas see oli midagi, mida ma ütlesin?“. See postitus sai enam kui 110 000 vaatamist.

10. augustil säutsus Dawkins (ka see postitus on kustutatud, kuid arhiveeritud koopia on säilinud), et tema Facebooki leht on endiselt kättesaamatu: „Kogu minu @facebook konto on kustutatud, ilmselt selle pärast (ilma ühegi põhjenduseta), et ma säutsusin, et poksijad, kes on geneetiliselt mehed, nagu seda on Imane Khelif (tema XY [kromosoome] keegi ei vaidlusta), ei peaks naistega olümpial võitlema. Loomulikult on minu arvamus avatud tsiviliseeritud arutelule. Aga otsene tsensuur?“.

See viimane postitus muutus viraalseks. Arhiivi andmetel sai see enne kustutamist vähemalt 19 miljonit vaatamist ja 9000 jagamist. Säutsu märkas ka sotsiaalvõrgustiku X omanik Elon Musk, kes jagas Dawkinsi postitust ja kirjutas: „Vau“. Seejärel hakkasid levima erinevad teooriad ja väited „Facebooki tsensuuri“ kohta.

Viraalseks läinud ja praeguseks kustutatud Dawkinsi X-i postitus, milles ta seostab oma algset säutsu Facebooki konto eemaldamisega.

Praeguseks on Dawkinsi Facebooki leht taastatud. Erinevatel andmetel oli see avalikult taas kättesaadav juba 10. või 11. augustil. Dawkinsi Facebooki lehel ei leidu ühtegi postitust Imane Khelifi kohta.

Dawkinsi kinnitusel kirjutas ta algse postituse X-i, mitte Facebooki. Dawkins pole ise väitnud, et tema Facebooki konto eemaldati just Khelifi kohta tehtud säutsu tõttu. Ta kirjutas 2. augustil X-is, et ei tea, miks tema leht kustutati, ning nädal hiljem pakkus, et mõned tema avaldused võisid olla selle põhjuseks.

10. augustil, kui hakkas levima uudis Dawkinsi konto kustutamisest ja väidetavast tsensuurist, kommenteeris olukorda Meta avalike suhete ja kommunikatsiooni direktor Dani Lever.

„See ei ole see, mis juhtus. Härra Dawkinsi konto andmed näivad olevat lekkinud või häkitud, mistõttu võtsime meetmeid konto turvamiseks ja lehe vale kasutamise vältimiseks. See samm tehti 30. juulil. Tema viimane postitus oli 25. juulil, enne olümpiamängude algust, ja see ei olnud isegi mitte poksiga seotud. Sellel meetmel ei olnud mingit pistmist hr Dawkinsi postitatud sisuga ning me tegeleme praegu lehe taastamisega, niipea kui selle turvalisus on tagatud. Samal ajal kui me keskendusime lehe kindlustamisele, kahetseme, et ei saanud sellest kontoomanikule kiiremini teada anda,“ kirjutas Lever X-is.

Hiljem samal päeval vastas Lever otse Dawkinsi säutsule: „Teie lehe eemaldamine oli ettevaatusabinõu, mis oli tingitud võimalikust häkkimisest, mitte teie postitatud sisuga seotud probleemidest. Töötame aktiivselt selle lehekülje turvalisuse tagamise nimel ja taastame selle kohe, kui oleme selle ohutuse taganud. Võimalik, et teid ei teavitatud õigeaegselt, kui me keskendusime teie lehe turvamisele, ja me palume selle eest vabandust.“

Kuigi teoreetiliselt on võimalik, et Dawkinsi Facebooki konto eemaldati ajutiselt muul põhjusel, siis praeguseks ei ole ükski muu teooria kinnitust leidnud.

Internetist võib leida rohkelt näiteid sarnastest olukordadest Facebookiga, kus häkkimise ohvriks langenud kontode omanikud kaotavad juurdepääsu oma kontodele. Näiteks märtsis 2023 avaldas väljaanne Metro artikli pealkirjaga „Meta kustutab häkkimise ohvrite Facebooki ja Instagrami kontosid ja koos nendega ka aastatepikkused tagasipöördumatud mälestused“.

Seega ei ole põhjust väita, et Facebook kustutas Dawkinsi lehe tema X-i säutsu tõttu, milles ta nimetas sportlast Imane Khelifi meheks.

Otsus: osaliselt vale. Briti teadlane Richard Dawkins nimetas 29. juulil sotsiaalvõrgustikus X kahte olümpiasportlast „naisteks maskeeritud meesteks“. 2. augustil teatas Dawkins X-s, et Facebook on tema konto blokeerinud. Seejärel hakkasid levima väited, et Facebook blokeeris Dawkinsi konto tema X-i postituse pärast. Meta esindaja selgitas avalikult, et Dawkinsi konto võeti automaatselt maha, sest algoritm tuvastas Dawkinsi Facebooki lehe võimalikku häkkimist ja lehe ajutine eemaldamine see pole seotud tema konto postituste sisuga. Dawkinsi konto taastati hiljemalt 11. augustil.