ülemiste apteegi juhataja Eve Kaare ütles Eesti Päevalehele, et apteegi kolimise põhjuseks olid eelkõige töökõlbmatuks muutunud ruumid. "Hoonele ilmus omanik välja ning ravimiamet ei lubanud meil enam samades tingimustes töötada," selgitas Kaare.

Kaare sõnul tehti Peterburi teel asuvates endise Dvigateli spordikompleksi olmeruumides kolme kuuga põhjalik remont. "Raha saime laenudena ja säästudest, ravimiamet suunas projekti väljatöötamist," märkis Kaare. Kui palju remondiks raha täpselt kulus, ei soovinud apteegi juhataja avalikustada.

Septembris avatud ülemiste apteegil on korralik ventilatsioon, head ravimite valmistamise ja nõuetekohased säilitamise tingimused, samuti on paranenud apteegi valgustus.

Kaare sõnul ei põhjustanud apteegipinna vähenemine 200-lt 120 ruutmeetrile millegi olulise müüki võtmata jätmist. Ravimteede ja loodustoodete poolest kuulus Väike-Pärnu apteek kavatseb lähiajal ülemiste apteegina rohkem mõelda ka lemmikloomadele.

Apteek nagu kameeleon

Praegune ülemiste apteek on aegade jooksul läbi elanud mitu kolimist ja loendamatult nimevahetusi. 1853. aasta 23. augustil Uus-Ilma ja õllepruuli tänava nurgal avatud Linde apteek oli viies apteek Tallinnas.

Kuuldused maakeelt kõnelevast apteegijuhatajast Bernhard Lindest levisid kiiresti ja õige pea hakkasid maainimesed Lindet juba kui tohtrit külastama. Tollane tsiviilkuberner tegi kohe klausli, mille järgi "edaspidi tohib seda apteeki ainult samas agulis ümber paigutada ja mitte kuhugi mujale".

1882. aastal kolis apteek Pärnu maanteele, kuhu 11 aasta pärast võeti tööle äsja Nikolai gümnaasiumi juures apteekri eksami sooritanud Ernst Thuberg. 1896. aastal läbis Thuberg Tartus edukalt ka apteekri abilise eksami ja läks kahe aasta möödudes apteeki tööle.

Thubergi nime sai apteek 1909. aasta 1. märtsil ja tegutses selle nime all 1940. aasta 28. veeruarini, mil apteegi omanikuks sai rohuteadlane Hermann Jürgens. Sõjajärgsetel aastatel töötas Tõnismäe vana apteegi juhatajana David Fainmann, 1961.- 1995. aastani Väike-Pärnu apteegi juhatajana Ivi Eret ning 1996. aasta maist Eve Kaare.

ülemiste apteek asub aadressil Peterburi tee 15 ja on tööpäeviti avatud kella 8-19. Apteeki saab helistada telefonil 215 251.

PIRET PEENSOO