Rahvusvaheline audiitorfirma PriceWaterhouseCoopers (PWC) keeldub alla kirjutamast Eesti Televisiooni (ETV) aastaaruandele, mis äriühingu puhul tähendaks ettevõtte pankroti välja kuulutamist.

Ringhäälingunõukogus ETV juhatuse esimehe kandidaadiks valitud Aare Urmi sõnul võib PWC aasta- aruandele alla kirjutamise keeldumise üks põhjus olla see, et ETV omakapital on 45 miljoni krooni asemel hoopis miinus kümne miljonit krooni, mis tähendab 55 miljonit puudu olevat krooni.

Ringhäälinguseaduses on säte, mis lubab ETV-l võtta kuni 10 protsenti kohustusi antud aasta eelarvest. Tänavune ETV eelarve on kokku 150 miljonit, mis lubaks kohustusi võtta kuni 15 miljoni krooni ulatuses.

Rikkus seadust

"ETV-l on kohustusi 43 miljonit ja seega on tegemist seaduse rikkumisega," nentis Urm, pidades seda teiseks põhjuseks, miks audiitorfirma keeldub aastaaruandele alla kirjutamast.

Ringhäälingunõukogu liikme Ignar Fjuki sõnul on veel mitu põhjust, miks audiitorfirma aastaaruannet ei kinnita, kuid ta ei soovinud neist rääkida.

ETV-s 1997. ja 1998. aastal audiitoraruandeid teinud Eva Veinberg ütles, et tal puudub info mulluste majandustulemuste kohta.

"Aga eelmise aastaga läks olukord tõesti kontrolli alt välja," möönis Veinberg.

Kui audiitorfirma keeldub näiteks äriühingu aastaaruandele alla kirjutamast, saaksid sellest kohe teada võlausaldajad, kes alustaksid pankrotimenetlust.

Nii Veinbergi kui ka Aare Urmi sõnul ei käi aga ringhäälinguseadusega määratletud avalik-õiguslik televisioon äriühinguga sarnaste seadusesätete alla. Äris tähendaks omakapitali miinuses olek ettevõtte pankrotti. Urm viitas, et äriühingu puhul peab juba omakapitali vähenemisel alla poole kutsuma kokku erakorralise üldkoosoleku. "Sel juhul nõuaksid omanikud loomulikult vähemalt poole omakapitali taastamist. ETV puhul tähendaks see seda, et riik peaks ETV-le andma 33 miljonit krooni. Televisiooni ei saa teisiti vaadata kui majanduslikku üksust," leidis Urm.

Ignar Fjuk polnud nõus, et riik peaks ETV-le andma kohe miljoneid kroone. Fjuki sõnul peab uus juht kõigepealt majja minema ja kriitiliselt kõik üle vaatama, kaasates vajalikke finantsspetsialiste. "Audiitorid ei tegele ju sisekontrolliga, vaid usaldavad paljus neile etteantud materjale. Tõenäoliselt ei vasta neile esitatud andmed tegelikkusele," nentis Fjuk.

Segadus rahaasjades

Fjuki sõnul ongi ETV põhiprobleem rahalise seisu korrastamatus ja paljude kohustuste ajatamata jätmine.

"Nii ei ole, et kui riik kohe kümneid miljoneid ei anna, on ETV-l sussid püsti. Aga kui korrastamisega ei tegelda, siis ühel hetkel võib küll mõnel võlausaldajal kops üle maksa minna ning siis võidakse hakata pankroti suunas mingisuguseid toiminguid tegema," nentis Fjuk.

Sel nädalal PWC esindajatega kohtuval Urmil on aega töölepingule alla kirjutada 1. juulini. Kui audiitorfirma ETV aastaaruandele alla ei kirjuta, võib ka Urm loobuda juhatuse esimehe kohast.

"Ma saan pakkuda oma abi ja kogemusi. Aga mina ei saa taastada omakapitali," põhjendas Urm.

Urm ütles, et ta ei pressi kellelegi peale, sest riigi rahakott on niigi suhteliselt tühi. "Loomulikult pole riigil seda raha ja järelikult tuleb saada sellised garantiid, mis oleksid ka audiitorfirmale vastuvõetavad," ütles Urm.