Eesti Raadio (ER) peadirektori Ain Saarna sõnul ei tohiks aga ETV võlgade pärast lasta põhja tõhusalt töötavaid raadioprogramme.

"Kui midagi müüa, siis majanduslikult kõige kahjulikum on just Raadio 2 (R2) müümine, kuna see on ER-ile oluline tuluallikas," ütles Saarna. Viidates kultuuriministeeriumi kantsleri Margus Allikmaa eelnevale töökohale Trio raadiojaamade grupis, märkis Saarna, et R2 müük on "teatud huvigruppide" soov.

MÜÜA TULEKS KA SAATJAD.

Kantsler Allikmaa kinnitusel esitas ministeerium valitsusele kuuest punktist koosneva kava ETV ja ER-i liitmiseks. "Kava lõpus olid tõesti märkused, et tuleks kaaluda Klassikaraadio programmi mahutamist kümne tunnina nädalas Vikerraadio programmi sisse ning müüa R2," möönis ta.

Allikmaa sõnul poleks R2 kui kaubamärgi müümisel mõtet, sest siis kaoksid ka raadiojaama kuulajad. "Teatud tingimustel on aga R2 võimalik müüa nii sageduse kui saatjate võrguga ja sealt on riigil võimalik hulk raha teenida," leidis Allikmaa.

Raadio Sky Plus programmidirektor Leho Verk ütles, et R2 müümisel võiks riik teenida kümneid miljoneid. "Aga ainult siis, kui muudetakse seadust ja antakse kaasa sagedused ning võrk," ütles Verk.

KALJUSTE PETTUNUD. Kava teise punkti elluviimisel jääks Eesti ilma ainsast süvamuusikat edastavast raadiojaamast, mis viib dirigent Tõnu Kaljuste mõttele, et idee autoritel on kodune töö tegemata.

"Kui Klassikaraadio loodi, ütlesin ühe argumendina, et see on samasugune kanal nagu roheline rahvuspark ja põhjarannik Narva tööstusrajoonile. Tal on oma väga selge funktsioon," märkis Kaljuste.

Dirigent möönis, et klassikalise muusika kuulamine pole maailmas massiline. "Aga selleta oleks meil väga olulised asjad puudu," ütles ta.

Avalik-õiguslik ringhääling peab edastama saateid kõigile vanusegruppidele ning Klassikaraadio sulgemisel ja R2 müümisel peab Vikerraadio hakkama edastama ka nende programmi.

PROGRAMM KUI KOMPOTT. Nooremale kuulajale suunatud R2 peatoimetaja Urmas Leinfeldti sõnul pole sellist rahvuslikku ringhäälingut kellelegi vaja. "Kõik mäletavad ilmselt veel kümne aasta tagust aega, kus Vikerraadio programm oli täielik kompott: sümfooniakontsert, kuuldemäng, keskpäevane uudistesaade, noorte rokk-raadio, memme-taadi viisid, mudilaste unejutt ja õnnesoovid," nentis ta.

Kava kohaselt peaks Vikerraadio hakkama teenima ka reklaamiraha, millest pool läheks Ain Saarna sõnul eraringhäälingute toetamiseks.

Raadio 2 ja Klassikaraadio Internetis

www.er.ee/r2/

www.er.ee/klassik/

Samal teemal

Ligi 300 000 kuulajat jääks raadiota

Eesti Raadio (ER) peadirektori Ain Saarna kinnitusel on päevas 250 000 kuulaga Raadio 2 (R2) Eesti suurim uudisteraadio, ning Klassikaraadiot kuulab nädalas keskmiselt 30 000-35 000 inimest.

R2-l on kogu riiki kattev saatjate võrk ning jaam edastab igal täis- ja pooltunnil uudiseid.

ER finantsdirektori Joel Sarve sõnul ületavad R2 selle aasta üheksa kuu reklaamimüügi tulud 1,9 miljoniga otsesed kulud. Kaheksa tegutsemisaasta jooksul on R2 olnud väikeses miinuses vaid 1998. aastal. "Konkreetset kasumit või kahjumit on raske välja arvutada, kuna tegemist pole eraldi juriidiliste isikutega. Kindel on, et R2 programmi tootmiskulu on alati olnud tunduvalt väiksem kui teenitav reklaamiraha," ütles Sarv.

Sarve sõnul ei väheneks R2 ja Klassikaraadio likvideerimisega eriti ka saatjate kulud. "Ringhäälingu saatekeskus on monopoolses seisundis ja nende tariifipoliitika kohaselt peaks ER maksma enam vähem kindla summa aastas, sõltumata eriti sellest, kui palju tal saatjaid on," märkis Sarv.

Kärt Karpa