Mõnikord tundub, et väga lähedal. Seda näitab ka tervise jupsimine viimasel ajal. Kui näed, et miski kuhugi edasi ei vii, siis tunned, et kaua võib.

Kelle huvides rahastamisskeem venib?

Kui meie taotlused on kinnitanud RHN, mille on valinud parlament ja millesse kuuluvad nii opositsiooni kui ka koalitsiooniliikmed ja neli sõltumatut spetsialist, siis peaks asi olema otsustatud. ETV küsimused ei saa olla ühe valitsuskoalitsiooni, veel vähem ühe erakonna otsustada.

Viimastel aastatel on riigi poolne toetus järjekindlalt vähenenud. Sel aastal on see 98 miljonit. Reklaamist tuleb lisaks 45-50 miljonit. Eelarve on 160 miljonit, mis on väga vähe kaasaegseks teletootmiseks.

Opositsiooni kuuluvad RHN liikmed Peeter Kreitzberg ja Villu Reiljan on öelnud, et rahandusminister Siim Kallas teadlikult venitab laenu andmisega, et sel moel hoida ETV -d lõa otsas ning dikteerida näiteks uudiste valikut.

Ma ei tea, kas ta just seda soovib, ent kümne iseseisvusaasta jooksul ei ole ETV rahastamist suutnud sätestada ükski koalitsiooni erinevatest kooslustest. Ei ole selgeks tehtud, mis see avalik-õiguslik tele on. See on terve ühiskonna tasakaalustatud hääl. Mitte kolmikliidu või opositsiooni. Ja selle ülesande täitmise eelduseks on sõltumatus rahast ja võimust.

Kui üldse, siis kuidas veenate, et ETV on sõltumatu?

Opositsioon ütleb, et oleme kolmikliidumeelsed, kolmikliit omakorda, et ETV sümpaatia kuulub opositsioonile. Väidan, et ei ole see ega teine. Mind pommitavad nii telefonikõnede kui ka vihaste kirjadega mõlemad poliitilised pooled. Sõimatakse ja on täiesti uskumatu, kui kaugele võivad inimesed minna. ETV pole poliitiliste otsuste koht.

Juhtub, et laenu ei anta?

Siis tuleb asutus kinni panna.

Milline oleks helgem stsenaarium?

Parim on muidugi laenu mitte võtta ja võlakoorem kohe kinni maksta... Oleme rääkinud mitme pangaga laenutingimusest ja nad oleks kümne aasta peale nõus tegema väga soodsa lepingu. Mis tähendab, et 77 miljonile lisanduksid intressidena veel 30 miljonit, mis tuleb maksumaksja taskust. Olukord on aga selline, et peame maksma aastate eest tehtud vigade tühimiku. Rahstamisplaan tuleb teha vähemalt neli aastat tette.

Kas seote rahastamisskeemi väljatöötamise ja laenu saamise oma ametis jätkamisega?

Ma ei ole kunagi sellega ähvardanud. Kui ma siia majja tulin, siis inimestel võttis päris palju aega, et mind omaks võtta ja usaldama hakata. Nüüd on vastastikune usaldus tekkinud ja tunnen, et minu peale loodetakse. Kui aga võtta ära lootus, mis siis üldse alles jääb? Nii et tuleb edasi võidelda. Kui tegevus muutub mõttetuks ajaraiskamiseks, siis on õigem loobuda. Pakkusin riigile abi, kui ETV-l kõige raskem oli. Kui riik sellesse ükskõikselt suhtub, ei suuda ma parema tahtmise juures midagi ära teha.

2004. aastal tahaks ETV uude majja kolida, mis saab olema kaks korda väiksem ja palju efektiivsem.