Eks see oleneb sellest, mis eesmärk sõjal on. USA-l ei ole seda eesmärki nagu Venemaal oli – hoida kommunistlikku režiimi. Pealegi oli Venemaa tookord olukorras, et kui Venemaa poleks vägesid Afganistani viinud, oleks keegi teine oma väed sinna sisse viinud.

See (Venemaa-Afganistani sõda – toim.) oli mõttetu sõda.

Ma ei usu, et USA hakkab Afganistani viima oma üldmaavägesid. Kui tehakse mingid operatsioonid, siis tehakse vist ainult väikeste eriüksustega.

Lennuväe toel?

Õhurünnak oleks mõttekas kui saadetakse kõrgelt pommitajad nagu B 52 ja sellised lennukid.

Madalal lendavate objektidega ei ole mõtet katsetada, sest sinna on Vene-Afganistani sõjast nii palju Ameerika abi järgi jäänud ja samas on ameeriklased ise välja koolitanud kohalikud sissisõdalased, kes need on seal – možaheedid...

Samamoodi: miks ei viinud ameeriklased Jugoslaaviasse maavägesid sisse. See on ikka väga riskantne ja väga vastutusrikas –saata USA kodanikke otsesesse surma.

Peaks võtma õppetunde sellest pikast Vene sõjast, mis oli seal Afganistanis.

Mingid õhurünnakud võivad tulla, aga need ei anna mitte midagi. Õhurünnakuid on venelased ka teinud ja need ei andnud midagi selles mägises maastikus.

Neil on vaja kindlasti elimineerida seesama suur terrorist ja teda ümbritsevad inimesed. Seda saab teha ainult mingi eriüksus.

Kui USA saadabki Afganistani mingi üksuse, siis ainult eriüksuse. Ja kui siis koostöös Inglismaaga. Kas siis ”Rohelised baretid” lähevad koos SAS-iga.

Miks just need üksused?

Ameeriklastel on juba vana sõja ajast väljaõppebaasid Pakistanis olemas ja “Rohelised baretid” õpetasid välja neidsamaseid možaheede kasutama Stingereid.

Inglismaa SAS-il on baasid Omanis.

Mõlemal, nii SAS-il kui ka “Rohelistel barettidel” on spetsiaalsed üksused, mis on koolitatud just siukse spetsiaalse kõrbemaastiku jaoks.

Kas USA-l õnnestuks vähemalt terroristide baasid hävitada?

Kui see eesmärk on neil võetud, siis ma arvan küll, aga samas võib võtta sellesama operatsiooni, kus nad tahtsid võtta neid Somaalia väepealikke kinni, mis läbi kukkus.

Siis, kui veel CNN-is pärast näitas, kuidas ameeriklaste laipu mööda tänavaid auto taga veeti.

Ma arvan, et isegi kui midagi tuleb, siis praegu on üksused juba kindlasti seal kuskil Pakistanis. Teevad trenni ja otsivad välja. Kindlasti tehakse ka hirmus hell töö enne seda rünnakut. Niisama keegi ei hakka seal ilma eeltööta hurraaga minema.

Eile teatas USA administratsioon, et rünnaku ettevalmistamine võtab kuid. Kas tegemist on desinformatsiooniga tähelepanu hajutamiseks?

Kuid läheb selles mõttes, kui saadetakse sinna groundforces – maavägi. Siis küll, aga neil on 82. ja 101. langevarjudiviis (need on jalaväe langevarjurid, nagu dessantdiviisid), kes on võimelised 48 tunniga ükskõik mis maailma otsa minema.

Nende puhul ei ole jutt kuudest vaid 48 tunnist. Muidugi, kas nad saadavad siuksed kaks diviisi sinna, viskavad välja, see on ka aga.

Kui palju läheb USA-l vaja operatsiooni edukaks lõpetamiseks?

Üksi USA sellega hakkama ei saa. Kui on mõtet sinna vägesid viia, kui tulebki sõda Afganistani vastu, siis peab seda tegema NATO. Inglismaa, Saksamaa ja kõik, nagu see toimus Gulf War`i, Lahesõja ajal.

Niisama USA... Noo ei, ta peaks ikka õppetunde võtma, kuidas venelastel seal läks.

Kas Te olete ise Afganistanis käinud?

Ei. Ma ei ole ise Afganistanis käinud, aga ma olen teeninud eriüksustes USA-s.

Viimased kaks aastat olin “Roheliste barettide” juures.

Millega tegeleb FBI praegu ja kaugele ta võiks olla jõudnud terroristide jälile? Millised on nende töömeetodid?

Võetakse kõik see jada järgepidi läbi. Kustkohast need käsud lõppkokkuvõtteks tulid ja kuidas terroriste koolitati. Kogu selle organisatsiooni võtmeisikud, kes seda juhivad. Eeltöö oli juba ammu tehtud.

Juba enne rünnakut?

Muidugi, muidugi. Jaa-jaa-jaa. See eeltöö oli ammu tehtud ja neil oli kõik nagu teada, aga ei osatud arvata, et see löök sealt tuleb. Neil polegi palju seda eeltööd vaja teha.

Kui oleks eeltööd piisavalt oleks saanud ehk rünnaku ära hoida….

Oleks kindlasti. Kindlasti, aga keegi ei ole kindlustatud. Kes oleks seda teadnud?

Arvi Tapver