Tudengitele oma liikluseeskiri

Väitlejate hirm, et publikule pakub huvi kas Euroopa Liit või mõni muu raske poliitiline või majanduslik teema, hajub, sest tudengeid vaevavad hoopis argisemad mured. Publik soovitab väidelda selle üle, kas tudengitel peaks olema võimalus teatud olukorras liikluseeskirju eirates kiirust ületada.

“Sealjuures, ärge unustage, et tegemist on mänguga ning tähtis pole mitte see, kas kumbki võistkond isegi usub oma väitesse, vaid see, kui hästi nad oma väite ära põhjendada suudavad,” manitseb õhtujuht, et publikum esitatud väiteid mitte liiga tõsiselt ei pea võtma.

Väitluse reeglite kohaselt esindab üks võistkond valitsust, teine opositsiooni. Tehnikaülikooli meeskonnast alustab Filipp Kruusvall “peaministrina” eelnõu esitamist, kus kõik päevases õppevormis tudeerivad üliõpilased peaksid saama sõita karistamatult kuni 20 kilomeetrit tunnis kiiremini liikluseeskirjades sätestatust.

“Esiteks omandab tudeng niimoodi kogemusi kiirest sõidust, teiseks on tema tervis niikuinii parem ning reageerimiskiirus seega kõrgem ning kolmandaks parandaks see tudengite ja liikluspolitsei suhteid,” veenab Kruusvall publikut oma “eelnõu” õigsuses. Vaatajad-kuulajad jäävad esialgu tagasihoidlikeks ning jätavad arvamuse enese teada.

“Mis kiirem sõit, tudeng on enamasti alles load kätte saanud, lubades tal kiirust ületada, ohustab ta ennast ja teisi,” kummutab Sisekaitseakadeemia punapõskne “opositsionäär” Tarmo Vaarask vastaste väited.

Publiku tähelepanu hajus õlleklaasi

Opositsioonist teisena sõna võtnud Aare Kangur meenutab vastastele, et tudeng on ühtlasi tuntud alkoholilemb ning ohtlikke teeolusid ja suurt kiirust võib harjutada Playstationi mänge mängides, mis on realistlikud adrenaliini tekitamiseks, kuid samas ohutud purjuspäi tarvitamiseks.

Lühidate lõpukõnede ajal kipub publiku tähelepanu taas õlleklaasi hajuma. Kui õhtujuht palub aga näidata oma poolehoidu, kas võidab “valitsus” või “opositsioon”, võidab valjema aplausi põhjal kahtlemata Sisekaitseakadeemia väitlusmeeskond, kes varem ei ole sellistel võistlustel osalenud.