“Onu räägib, et suhtlemine omavahel on huvitav ja töö juures on hea. See on tulevikuala globaliseeruvas maailmas,” rääkis Siret.

Eriala valikul määrav tulevane palk

Eriala valikul osutus määravaks soov teenida keskmiselt 15 000-kroonist palka. Korraliku hariduse saamiseks kavatseb Siret võimalikult kaua elada vanemate kulul, kaitsta ära bakalaureuse -ja magistrikraadi.

“Eks vaatab, kas lähen ka doktoriõppesse,” pole neiu veel kindel.

Tehnikaülikoolis valitses eile rõõmus elevus. “Keerake koridori otsast paremale ja minge otse kuuendasse korpusesse,” juhatati infoletist kümneid noori huvilisi. Edasi juhatasid juba suunaviidad “avalduste vormistamine” ja “sisseastujate nõustamine”.

Esimese päevaga laekus riigieelarvelistele kohtadele 522 avaldust. “Täitsa palju,” leidis ülikooli vastuvõtu- ja üliõpilastalituse vastuvõtuspetsialist Kersti Piirsoo.

Ennustatult tekkis kõige suurem konkurents haldusjuhtimise erialal – 14 kohale pürib avapäeva järel 32 inimest.

Logistika ja haldusjuhtimise valis eile Sireti sõbranna, Rocca al Mare kooli lõpetanud Laura Luts (18).

“Tahtsin kogu aeg minna ärindust õppima, aga mõtlesin ringi. Vanematel on oma äri, saan äri ajada niigi,” põhjendas ta.

Rahainimesed püüavad sisseastujaid uksel

Haabersti vene gümnaasiumi lõpetanud Julia Gaidar (18) läks haldusjuhtimise suurest konkursist kuuldes erialanimekirjaga infostendi juurde tagasi ja valis tagavaraks välja arvuti- ja süsteemitehnika.

Sisseastumisavalduse infotehnoloogia erialale andnud Kaspar Eding (20) tähistas eilset päeva Isic-Student - kaardi taotluse vormistamisega. “Miks mitte. See ei maksa midagi ja annab palju soodustusi,” leidis noormees. Värvilistes särkides ankeedijagajad võtsid tulevastelt tudengitelt mõne minutiga kontaktandmed ja tegid taotlejatest digiaparaadiga kohe ka vajaliku foto.

Tehnikaülikool võtab tudengeid vastu 31 erialale, kuhu on üle 900 riigieelarvelise õppekoha ja üle 1000 õppekohta üliõpilastele, kes maksavad õpingute eest ise. Uudisena lisanduvad rahvusvaheline tasemeõpe infotehnoloogias ja rahvusvaheline ärikorraldus.

“Eelmisel aastal alustasime kell 10, siis olid pikad sabad. Õnneks täna ei ole massid tungelnud,” rõõmustas vastuvõtuspetsialist Piirsoo.