Teisipäeva lõunal leiame aedniku raamatukogu eest punaselehelise vahtra juurest, kus ta korrastab niitmisjärgselt peenraääri. Südamest hooldatud aed paneb möödakäijad seisatama, taimenimesid uurima ja näpunäiteid küsima.

Ringkäigule maja ümber võtab Elvi pange ja reha kaasa, et tööriistadest mitte ilma jääda. Muretsemiseks on kahjuks põhjust. Öösel näpati uhkete roosade kellukatega kuningalill, päev varem harvendati nõmmliivateed. “Hommikul esimese asjana vaatan, kust miski on ära näpatud,” tunnistab ta.

Lõõgastavast jalutuskäigust ei ole juttugi. Aedniku tähelepanelik silm märkab kõikjal hoolealuste vajadusi.

Kiviktaimlast möödudes nopib Elvi otsekui muu seas mägimändidelt kasvud, hariliku kiviriku juures kontrollib, kuidas on õnnestunud punaste sipelgate peletamine, sügavpunase ‘Robusta’ roosipõõsalt pühib maha täisid. “Akakapsas on aastaga läinud nii võimsaks,” rõõmustab ta pinnakattetaime silitades.

Kolmnurkse kuju järgi “kolmkantideks” kutsutud kastides kasvab ehitusprahi peale laotatud mullas teiste seas ka aedniku üks lemmiktaimi – võilille ja karikakra ristandit meenutav karvase varrega hundisaba. Teised lemmikud – kollane ja oranž rododendron sirguvad raamatukogu Endla tänava poolsel küljel.

Veel paari nädala eest meenutas varjuline nõlv kirevat õitemerd. Nüüd paistavad rododendronite vahelt üha enam välja kanarbikud ja erinevad eerika sordid. Ainuüksi turbamulla põhjalikuks kastmiseks läheb Elvil siin neli tundi.

Sõnnikuga varaste vastu

Tavaliselt annavad hoolimatusest märku peenarde vahel puruks tallatud turbavallid. Toom-Kuninga tänava ja linna arendusprojekti, umbrohtu täis kasvanud Tuvi ehk Euroopa pargi vahele istutatud siberi nulgude kaitsmiseks on aednik raiunud maha puudeladvad. Et seegi varastamist ei seganud, tõi ta viimati jõulude eel loomaaiast väetiseks piisonisõnnikut, segas selle saepuruga ja määris puud üle.

Pargivargad probleemiks kõikjal

•• Juuni alguses kutsus Kesklinna valitsus linnakodanikke appi Musumäel pukspuuhekki rüüstanud vandaalide ohjeldamiseks ja tabamiseks. Mõne ööga varastati renoveeritud pargi dekoratiivhekist üle saja taime, vahepeal tehti paus ja eile öösel viidi taas kümmekond istikut.

•• Kesklinna valitsuse linnakeskkonna osakonna juhataja Malle Pahapilli sõnul pole linnaosa saanud ainsatki vihjet pealtnägijatelt. Ka pargis patrulliv abipolitseinik ja Viru ringi juures korda valvavad politseinikud ei ole vandaale märganud. Lilli on varastatud ka Taani kuninga aiast ja Kanuti aiast. Vanalinnast on kadunud neli lilleamplit. “Eelmisel aastal viidi peaaegu pooled 130 amplist, siis oli see uudis,” nentis Pahapill.

•• Varaste informeeritus viitab ametniku sõnul sihipärasele tegevusele – näiteks Kanuti aiast varastati pelargooniumid kohe istutamise järgsel ööl. Lisaks lille- ja istikuvargustele lõhutakse parkides pidevalt inventari. Lõhkujatest saab teatada linna abitelefonil 1345 või politseisse 110.