Tehnikaülikooli humanitaarteaduskonna dekaan Sulev Mäeltsemees ütles, et Sütiste tee 21 ja Kopli 101 asuvad ülikooli õppehooned realiseeritakse majandus- ja humanitaarteaduskonnale ülikoolilinnakusse uue 100 miljonit krooni maksva õppehoone rajamiseks. “Meie töö seisukohalt ja kogu ülikooli seisukohalt oleks see õige. Praegu on Kopliga suhtlemine keeruline,” ütles Mäeltsemees.

Kahe teaduskonna õppekorpus tuleb energeetikamaja kõrvale, kohta, kus kunagi paiknes üliõpilaste seas tuntud meelelahutuskoht Roheline Konn. “Asja kiiremat liikumist on takistanud see, et rahastamisskeem pole olnud selge,” ütles Mäeltsemees. “Viimase paari kuu jooksul on läbirääkimised oluliselt aktiveerunud.”

Praegu ootab ülikooli kahe õppehoone müügiotsus veel vaid haridus- ja teadusministeeriumi sõnumit, kas Kopli 101 hoonesse rajatakse Eesti mereakadeemia peahoone. Ministeeriumi kantsleri abi Ave Lauringsoni sõnul on Riigi Kinnisvara aktsiaseltsilt küsitud hinnapakkumine, kui palju hoone rekonstrueerimine maksma läheb. “Pakkumise tähtaeg on 16. märtsil, edasine sõltub sellest, milline on hind,” ütles Lauringson.

Haigla laieneb

Põhja-Eesti regionaalhaigla sihtasutuse juhatuse liige Toomas Vilosius ütles, et tehnikaülikooli Sütiste tee õppehoone ost annaks võimaluse laiendada haiglakompleksi. “Rekonstrueerimise käigus tuleks hoonele 80 protsenti juurde ehitada, maa on selleks olemas,” ütles Vilosius.

Uude hoonesse on kavas kolida praegu Paldiski maanteel asuv psühhiaatriakliinik ja koolituskeskus Mustamäe haiglast. Hotellitoad renoveeritakse palatiteks, uued ruumid saab administratsioon. Vilosiuse sõnul tahetakse ümberehitamist alustada niipea kui tehnikaülikooli plaanid selguvad.

Regionaalhaigla alustab tänavu sügisel praeguse kompleksi juurde uue korpuse ehitamist.

Mereakadeemia mere äärde

Mereakadeemia rektor Jüri Lember:

•• Meie unistus on olla mere vahetus läheduses ja merendusettevõtluse läheduses. Mereakadeemia jäi teatavasti 1994. aastal vaeslapse rolli ja täna asume me Lasnamäel ühiselamu jaoks ehitatud hoones, kus ruumid on pool meetrit madalamad, kui sanitaarnormid õppetööks ette näevad, ja puuduvad auditooriumid – ebamugav ja ebaratsionaalne.

•• Kuna meie koosseisus on ka merekool, siis tuleks Kopli tänava õppehoonele ehitada juurde ühiselamu koos toitlustuskompleksiga, et osaliselt riigi ülalpidamisel olevad kadetid saaksid kolm korda päevas süüa. Lisaks on piirivalvesadamasse kavas rajada merepääste õppekeskus.

•• Täna oleme veel linnas kolmes kohas laiali, ka Luises ja Västrikus on meil hoone.