Meie hea kolleeg ja sõber Priit oli avalikkuse jaoks kõrgelt hinnatud professionaal, kõrgetel postidel töötanud diplomaat Priit Kolbre. Üks Eesti Vabariigi välisteenistuse taastajatest ja lipukujudest, üks tugisambaid Eesti liitumisel Euroopa Liiduga.

Me tunneme südamest kaasa Priidu abikaasale, lastele, kõigile omastele.

Priit Kolbre sündis 17. veebruaril 1956. aastal Tallinnas. Ta oli Reaalgümnaasiumi poiss, sai diplomi Tehnikaülikoolist, teadusliku kraadi majandusalal ning töötas samas teaduri ja kateedrijuhatajana.

Kui vaba riik hakkas horisondi tagant kumama, õppis Priit Kolbre Eesti diplomaatide koolis ja liitus 1990. aastal välisministeeriumiga, kuuludes esimesse Eesti diplomaatide lainesse. Ministeeriumis töötas Priit Kolbre välismajanduspoliitika osakonnajuhatajana ja sama liini asekantslerina, siis suursaadikuna Euroopa Liidu juures ja tagasi koju tulles juba välisministeeriumi kantslerina. Kantsleri meeletult pingelise töö kõrvalt oli ta ka Tallinnas resideeruv Eesti suursaadik Püha Tooli juures. 2005. aastal aga alustas Priit Kolbre tööd Eesti suursaadikuna Soomes, meile nii olulises ja armsas naaberriigis.

Pilk sellele, mis lisandus aastatepikkusele pingelisele igapäevatööle välisteenistuses, äratab samuti aukartust. Priitu jätkus enam kui tosinasse riiklikku delegatsiooni, töögruppi ja komisjoni.

Äkki lahkunud kaaslasele mõeldes on alati väga raske leida üles kõiki kõige õigemaid sõnu, sest sõnu ei jätku hea inimese iseloomustamiseks kunagi ja sõnadele lisanduvad isiklikud mälestused ja tunded, mis on sõnastamatud.

Kuid Priitu meenutades mõtleme me kindlasti: kohusetunne, sõbralikkus, tasakaalukus, visadus, kindlameelsus, töökus, delikaatsus. Inimlik juht ja erudeeritud inimene. Ja kõige tähtsam: ta süda oli õigel kohal.

Priit, meil on tõesti väga kahju!

Eesti Vabariigi välisministeerium