Ühtegi silti terviseohtlikkuse kohta pole Patareis näha, kuid suusõnal hoiatab vanglamuuseumi projektijuht Andrus Villem allergikuid mürgiste hallitusseente mõju eest.

Virumaa Muuseumid lõpetas paar nädalat tagasi endises Patarei vanglas ekskursioonide korraldamise ning loobus ka Riigi Kinnisvaralt nende ruumide rentimisest. Virumaa Muuseumide kasutuses olnud vanglaosa on ka kõige hullemini ja väga nähtavalt mürgiste hallitusseentega kaetud.

“See osa on praeguseks suletud,” ütles Riigi Kinnisvara AS-i kommunikatsioonijuht Madis Idnurm. Kogu vanglakompleks on nüüd renditud meremuuseumi ja okupatsioonimuuseumi ühisele projektifirmale OÜ Bellhouse, mis on võtnud üksikkülastajaid ülejäänud vanglaosas vastu juba üle kuu aja.

OÜ Bellhouse’i projektijuht Andrus Villem ei pea mürgiseente tõttu ekskursioonide lõpetamist vajalikuks. “Neid seeni võib olla igas vannitoas, kuhu niiskust koguneb,” ütles Villem. Ta lisas siiski, et kuna inimesed viibivad vanglaruumides vaid lühiajaliselt ja mürgid õhu kaudu ei levi, siis see annab kindluse inimesi sinna lubada.

Praegu külastajaile avatud vanglaosas – näiteks raamatukogus, vanglahaiglas – leidub hallitusseent eelkõige kambrites. Hallitusseentega kaetud ruumidest on avatud vaid üksikud.

Riigi Kinnisvara esindaja sõnul on haldaja seente olemasolust teadlik ning on saadud ka uuringutulemused, mis viitavad seentele. Senikaua kui Patarei vangla on aga ajutiste rentnike käes ja kompleksi tulevik segane, ei kavatse Riigi Kinnisvara seente vastu võitlemiseks midagi ette võtta.

Eriti ohtlik on seen lastele

Varem on Patareist leitud mürgiseente üliohtlikkusele viidanud materjaliteadlane professor Urve Kallavus, kes ütles juba mullu sügisel, et tegu on äärmiselt ohtliku hallitusseenega ja külastajate viimine sinna on lubamatu. Kallavuse väitel on tegu mürgiseenega, mis on eriti ohtlik lastele, sest levib põrandalt ülespoole ning võib tekitada kopsukoes verejooksu.

Tervisekaitseinspektsiooni pressiesindaja Eli Lillese sõnul on inspektsioon probleemiga kursis. “Meile on tulnud murelikke signaale viitega, et vangla seintel ja õhus on hallitusseened, mis on pöörduja arvates külastajatele terviseohtlikud,” ütles Lilles.

Samas tõdes ta, et muuseumid ja muud säärased objektid ei kuulu nende inspektsiooni järelevalve alla ning ohutuse tagamine on haldaja kohustus.

Tuleviku otsustab konkurss

•• Riigi Kinnisvara AS kuulutab aasta lõpus välja arhitektuurikonkursi, leidmaks kõigepealt ideid, mida Patarei vanglaga edaspidi ette võtta. Riigi Kinnisvara kommunikatsioonijuhi Madis Idnurme sõnul ei ole enne konkurssi võimalik pakkuda ka mingit ajakava, millal Patareid renoveerima hakatakse.

•• Praegu vanglat ajutiselt rentiv OÜ Bellhouse korraldab sinna 25-krooniste piletitega ekskursioone nii üksikutele külastajatele kui ka gruppidele. “Midagi ümber teha me siin ei või, kuid ajutiselt juurde ehitada küll,” ütles projektijuht Andrus Villem. Ta kavandab vangla territooriumile kunstigaleriisid, vabaõhukontserdipaika, käsitööliste töötube.

•• Lähiajal avab rentnik vangla merepoolses küljes vabaõhukohviku-piknikupaiga. Lisaks on soovinud sinna asuda ka Lasnamäel tegutsev militaarmuuseum.