Riiklikud üliõpilaspiletid, mis tõendavad üliõpilasstaatust ja annavad tudengitele sõidusoodustusi, eksisteerivad enamikus avalik-õiguslikest kõrgkoolidest.

Ülikoolide hinnapoliitika on aga erinev – kui näiteks Tartu ülikool ja Eesti maaülikool tagavad oma tudengitele riikliku üliõpilaspileti vaid tänusõnade eest, siis näiteks Tallinna ülikool ja tehnikaülikool kasseerivad pileti eest raha. Mitmes ülikoolis aga polegi tudengitel võimalik riiklikku üliõpilaspiletit omandada, sest tudengid ise huvituvat hoopis enam rahvusvahelisest tudengipiletist, ISIC-kaardist.

Tallinna ülikooli vilistlane Geili Rehtla ütles, et tema eelistas tudengina peaaegu alati ISIC-kaarti riikliku üliõpilaspileti asemel. “Ma vist esimesel aastal isegi võtsin tavalise üliõpilaspileti, aga sellega oli see igasügisene pikendamine. Leidsin, et ISIC on mõttekam, sest sellega saab igasuguseid soodustusi.”

Seda, et mõni teine avalik-õiguslik ülikool riikliku üliõpilaspileti eest üldse raha ei küsi, Geili veel eile ei teadnud. “Ma ei ole mujal õppinud ju,” põhjendas ta muiates oma teadmatust.

Kulud vaja tasa teha

Tallinna ülikooli üliõpilasosakonna juhatuse esimees Siiri Liiver põhjendab üliõpilaspiletite eest tasu küsimist sellega, et kulud on vaja tasa teha. “Piletite väljastamisega kaasnevad kulud tuleb katta,” ütles Liiver.

Ta lisas, et ülikooliseaduses pole mainitud, kas pileti eest võib tasu küsida või mitte. “Samuti võib tuua näiteid ka teiste avalike teenuste kohta, mille saamiseks on kodanikel küll õigus, kuid mille eest tuleb tasuda kas maksu või lõivu,” selgitas Liiver.

Ta kinnitas, et enamik Tallinna ülikooli tudengeid valib riikliku üliõpilaspileti asemel hoopis ISIC-kaardi, millega saab rohkem soodustusi. “Riiklik üliõpilaspilet väljastatakse (Tallinna ülikoolis – toim) vaid mõnele, sest pole rohkem soovijaid.”

Haridus- ja teadusministeeriumi kõrghariduse osakonna juhataja Jaan Kõrgesaare sõnul on juriidiliselt kõik korrektne. “Tasu võtmist vastav haridus- ja teadusministri määrus (“Üliõpilaspileti väljaandmise kord”) ei reguleeri ehk seaduse sõna ees võib nii ja naa,” leidis juhataja. Samas lisas Kõrgesaar, et ülikooliseaduse järgi on üliõpilaspileti saamine tudengi õigus, mille saamiseks piisab vaid üliõpilaseks olemisest. “Seega on riikliku üliõpilaspileti saamine üliõpilase seadusest tulenev õigus, mille realiseerimine ei ole seotud varaliste kohustuste täitmisega,” lisab ta.

Avalik-õiguslikud kõrgkoolid

Kui palju maksab

riiklik üliõpilaspilet?

•• Tallinna ülikool küsib riikliku üliõpilaspileti eest 60 krooni, piletit vahetatakse ja selle eest tuleb tasuda igal aastal.

•• Tallinna tehnikaülikooli tudeng maksab üliõpilaspileti eest 30 krooni ja iga kehtivust uuendava kleebise eest omakorda kümme krooni.

•• Tartu ülikool väljastab riikliku üliõpilaspileti ja ka selle kehtivust tõendavad kleebised tasuta.

•• Eesti maaülikoolis on üliõpilaspilet ja selle kehtivust tõendavad kleebised tasuta.

•• Eesti kunstiakadeemia tudengitele ei väljastata riiklikke üliõpilaspileteid, vaid ainult ISIC-kaarti.

•• Eesti muusika- ja teatriakadeemia ei väljasta riiklikke üliõpilaspileteid, kasutusel on vaid ISIC.