Aasta aega tagasi korraldasid Tallinna avalik-õiguslike ülikoolide tudengid mitmeid aktsioone, et juhtida tähelepanu õppeasutuste ühiselamute halvale olukorrale ning saada nende remontimiseks riigilt toetust.

Lisaks riigile otsustas ka Tallinna linn eelmise aasta sügisel hea tahte korras ühiselamute renoveerimist kokku 16 miljoni krooniga toetada. Pool summat pidi tulema möödunud, pool selle aasta Tallinna lisaeelarvest. Eelmisel aastal lubatud kaheksa miljonit krooni said ülikoolid kätte.

Tallinna ülikooli kantsleri Aivar Reidla kinnitusel aga otsustas linnavolikogu 21. juunil toimunud lisaeelarvet käsitleval istungil sellel aastal ühiselamute jaoks mõeldud summast 1,8 miljonit ümber suunata. “Tegemist oli Tallinna linna panusega ühiselamute korrastamise projekti, mis üliõpilastel õnnestus välja võidelda. Keegi ei andnud meile teada, et osa sellest rahast suunatakse ümber. Vahepeal oli puhkuste periood ja nüüd alles avastasime selle,” rääkis Reidla.

Linnas asuvatest ülikoolidest sai näiteks Tallinna ülikool sel aastal ette nähtud 3,248 miljonist kroonist kätte 2,5178 miljonit, seega 730 800 krooni vähem, kui linn lubas.

Kantsleri sõnul on ühiselamute renoveerimisel iga summa toeks ja abiks ning konkreetse summaga oli Tallinna ülikool Karu tänava tudengikodude käimasoleva remondi kuludes juba arvestanud.

Vähem raha pole katastroof

Ülikooli üliõpilaskonna juhatuse esimees Joonas Pärenson ei ole rahul Tallinna suhtumisega. “Linna antava summa eest oli plaanis osta ühiselamutesse sisustust. Me oleme tänulikud, et raha üldse anti, kuid pettunud, et osa summast peideti ära kuhugi volikogu õigusaktidesse,” lausus Pärenson.

Tallinna tehnikaülikooli finantsdirektori Ardo Kamratovi sõnul ei tähenda väiksem summa midagi katastroofilist, kuid summa vähenemisest oleks pidanud linn igal juhul teavitama. “Meil on linnaga koostööleping, mis kohustab muudatustest informeerima,” ütles ta.

Linn: raha pole kadunud

•• Tallinna linnavolikogu rahandus- ja majandusnõuniku Erkki-Alo Kirde sõnul läks raha  eralasteaedade toetuseks. “Niisugune ümberpaigutus sai võimalikuks, kuna sõlmimata renoveerimislepingute tõttu seisis ressurss kasutamata ning nii nagu kõik teisedki linnaametid tegi ka haridusamet vajalikke korrektiive oma eelarve piires,” ütles Kirde.

•• “Muudatus ei tähenda, et nimetatud summa oleks ülikoolide jaoks pöördumatult kaotsi läinud, vaid antud ajahetkel osutus see ainsaks kohaks, kust võtta vahendid kiireloomulisemate hariduskulude katteks,” selgitas ta.

•• Tallinna volikogu avalike suhete nõuniku Ester ·anki sõnul tähendab see, et linn on valmis maksma endiselt ehitusraha, kuid vastavalt konkreetsetele lepingutele, mitte niisama ette.