Eile toimusid kolmes Tallinna kõrgkoolis – Tallinna ülikoolis, Tallinna tehnikaülikoolis ja IT kolledÏis – lahtiste uste päevad. Üritustel paistsid eriti silma korraldajad, keskkoolinoori polnud just väga palju. Nagu ütles tehnikaülikooli avaliku halduse eriala esimese kursuse tudeng Siim Pilv – avaliku halduse eriala n-ö müügimees –, on huviliste arv olenevalt kellaajast erinev.

Tehnikaülikool paistis üldse silma põhjaliku ettevalmistustööga: maapiirkondadest saabusid huvilised kooliga tutvuma spetsiaalsete bussidega, ajakava kohaselt organiseeriti ühiskülastusi teaduskondade hoonetesse, ülikooli õppejõud pidasid päeva vältel üldhuvitavaid loenguid nii päikeseenergeetikast kui ka biorobootikast.

11. klassist kindel soov

Tehnikaülikoolist kiviviske kaugusele jääv IT kolledÏ (ITK) tutvustas ligi 50-pealisele huviliste parvele oma uut maja. Palju pinget pakkusid koolinoortele külaskäigud laboritesse, kus sai näha tudengite valmistatud roboteid ning tutvuda uusimate tehnoloogiatega nii digi-TV kui ka võrkude ehitamise kunstis. ITK turundusjuhi Marje Meenovi sõnul võib huviliste arvuga rahule jääda, sest samal päeval oli avatud uste päev ka Tartus. Lisaks eilsele nn uudishimupäevale korraldab ITK enne sisseastumiseksameid juunis veel kaks infopäeva konkreetse sisseastumisteabe edastamiseks, üks neist on mõeldud õhtusel ajal töötavatele õppimishuvilistele.

Rakvere gümnaasiumi üheteistkümnenda klassi õpilane Kaur Tutteberg ütles, et otsustas tulla tutvuma Tallinna IT-ala õppimise tingimustega, sest tema arvates on võrreldes Tartu ülikooliga nii ITK kui ka TTÜ õppekavas huvitavaid aineid rohkem. Kauri klassikaaslased Annika, Kairit ja Taavi ütlesid, et eelistavad Tallinna tulevase õppepaigana linna läheduse ja suuruse tõttu. Virumaalased on pealinnas rohkem käinud ja neil on siin palju tuttavaid.

Tallinna ülikooli avatud uste päevaks rivistasid korraldajad infoletid üles uue õppehoone kolmanda korruse aatriumisse.

Pärnust kohale sõitnud Meriliis Raudsepa sõnul on ta inglise filoloogia vastu huvi tundnud alates 11. klassist ning juba filoloogiat õppiva tuttava abil endale pildi koolist üsna selgeks teinud. Raudsepp uuris ka ühiselamukohtade kohta, samuti tahtis ta näha ülikooli uut hoonet seest. “Tore päev lihtsalt,” ütles ta. Tema tahab, et erialavalik 100% täppi läheks. “Ma usun, et Tartuga on tase võrdne, otsustavaks saab linn. Tallinn on kuidagi palju südamelähedasem, tuttavaid on ka siin palju,” ütles neiu.

Tallinlannadest abituriendid Mari Helstein ja Annelise Randmaa nägid ülikoolis oma plusse. Esimese sõnul pole ta veel eriala otsustanud, kuid tundub, et valik kaldub reklaami poole. Ta lausus, et TÜ on ainuke ülikool, kus saab seda eriala õppida. Mari rääkis üritusel praeguste tudengitega ja sai kinnitust varasemale infole, et tööturul on TÜ diplom kõrgelt hinnatud. Ka Annelise tahab õppida eriala, mida on mujalt raske leida – teda huvitavad Lähis-Ida ja Aasia kultuurilugu.

Neiud laususid, et nad sattusid avatud uste päevade reklaamile juhuslikult, ja arvasid, et kui üritusele oleks rohkem reklaami tehtud, olnuks ka rohkem külastajaid.