Jäätmekäitlusettevõtte Ragn-Sells arendusjuhi Jüri Hioni väitel pole tartlastel põhjust karta, et kui 2010. aastal peaks linna servas valmima jäätmekäitluskeskus, leviks linnas hingemattev hais.

„Tegemist on liialdustega – tegelikult on plaanitav jäätmekäitluskeskus haisuvaba, sest kogu tegevus toimub kinnises hallis, kus on alarõhk,” selgitas Hion.

Ragn-Sellsi selgitusel pole jäätmekäitluskeskuse rajamine linna või linnapiirile midagi erakordset, sest näiteks Austria pealinna Viini südames on selline keskus asunud juba aastaid.

Hioni sõnul ei saa Ragn-Sells keskust rajades loomulikult mööda minna Tartust. „Juba homme (täna – toim) on meil plaanis Tartu linnajuhtidele selgitada, millised meie plaanid on. Kuid kindlasti on tarvis meil Tartu linnalt saada kõik vajalikud kooskõlastused ja load, et see keskus valmiks,” selgitas ta.

Samal ajal on jäätmekäitlus­ettevõte mõelnud ka võimalusele, et Tartu linn põlgab ligi 100 000 tonni prügi aastas töödelda ja sortida võimaldava keskuse rajamise ära. Sel juhul kavatseb ettevõte uurida, kas keskuse saaks püsti panna Jõgevamaale Torma prügilasse.

Hind alaneks

Hioni sõnul on tartlastel rahaliselt mõistlikum lubada keskus ehitada Tartu linna serva, sest nii saaks ettevõte tulevikus tartlastele pakkuda madalamat prügiveo hinda.

Tartu abilinnapea Margus Hansoni sõnul on Tartu linnavalitsus esmalt huvitatud sellest, et linlaste jäätmeid ei peaks vedama kuhugi Eesti teise otsa. Selle aasta suvel tuleb Euroopa Liidu nõudel lõpetada prügi ladestamine euronõuetele mittevastavates prügilates. Kogu Lõuna-Eestile tähendab see jäätmete vedamist kas Pärnumaale või Kesk-Eestisse. Eile otsustas Tartu linnavolikogu omandada osaluse Viljandimaal asuvas Polli prügilas, et jäätmeveoprobleem saaks kas või ajutiselt lahendatud.

Valga linnapea Ivar Undi arvates on igasuguste prügiettevõtete omaalgatuslik soov Lõuna-Eestisse prügilaid või jäätmekäitluskeskusi rajada tervitatav. „Kõige hullem oleks see, kui Lõuna-Eesti prügi saaks vedada vaid ühte kohta, sest monopoolses seisundis olev ettevõte saaks dikteerida jäätmete vastuvõtu hinna. Konkurents on aga tervitatav, sest sellega võidab tarbija,” lisas Unt. Ka Valga linn plaanib omandada osaluse Polli prügilas.