Uudisteagentuur kirjutab, et 1940. aastal pärast Nõukogude Liidu okupatsiooni algust Eestis sai Jossif Stalin sünnipäevakingiks Estonia klaveri ning räägitakse, et see meeldis talle nii väga, et Estonia klaverivabrikust sai terve Nõukogude Liidus juhtiv kontsertklaverite tootja.

„Ajaloo iroonilise keerdkäiguna on samas vabrikus toodetud klaverid nüüd saavutanud tohutu müügiedu USA turul ja on kanda kinnitamas ka Aasias,“ jätkab AFP.

Vahendajate puudumise ja Eesti odavate tööjõukulude tõttu maksavad Estonia klaverid vaid murdosa sellest, kui kallid on nende Läänes toodetud võrdväärse kvaliteediga konkurendid.

AFP kirjutab, et California juhtiv klaverimüüja The Hollywood Piano Company räägib oma klientidele, et Estonia klaverid pakuvad neile „selle raha eest parimat kõla“.

Uudisteagentuuri kinnitusel paigutab klaverimüüjate piibliks peetav Larry Fine’i klaveriraamat Estonia klaveri maailmas 84 klaverimargi edetabelis 12-ndale kohale.

Praegusest majanduskriisist hoolimata Estonia klaverite müük maailmaturul laieneb. „Sõlmisime lepingu klaverite müügiks Jaapanisse ja peagi lõpetame kõnelused Hiinaga. Samuti oleme edasimüüjatega rääkinud Estonia klaverite müügist Araabia turule,“ rääkis Estonia klaverivabriku omanik Indrek Laul uudisteagentuurile.

 „Estonia klaveritel on väga klassikaline Euroopa kõla, mis on kadunud enamikust teistest Euroopa klaveritest,“ kommenteeris AFP-le Eesti toodangut Tokyos klavereid müüva ettevõtte Hamamatsu Piano omanik Tomonori Shibata.