„Sügi­sel hak­kab pea­le: tu­den­gid ko­li­vad sis­se, siis hak­ka­vad jäl­le väl­ja ko­li­ma. Kel­le­le ei so­bi ühi­kas ela­mi­ne, kel­le­le ei so­bi toa­kaas­la­ne,” kir­jel­das Dahl õppeaas­ta al­gu­se olu­kor­da ühi­se­la­mu­tes. Dah­li sõnul võib­ki osas­se tu­ba­des­se ko­ha­ti jää­da tühje voo­di­koh­ti, sest võõra toa­kaas­la­seks vä­ga ei ki­pu­ta. „Kel­le­gi juur­de tup­pa tu­li­jaid ei ole liht­ne lei­da,” kin­ni­tas Dahl.

Prae­gu kan­di­dee­rib TTÜ es­ma­kur­sus­las­te­le mõel­dud li­gi 200 ühi­se­la­mu­ko­ha­le 372 ta­su­ta õppi­ma pää­se­nud tu­den­git. Koh­ta­de ja­ga­mi­sel ar­ves­ta­tak­se tu­den­gi elu­ko­ha kau­gust Tal­lin­nast ja sis­seas­tu­mis­punk­te. „Suu­rem osa uk­se ta­ha jää­jaid on esi­me­ne kur­sus,” nen­tis ka Tal­lin­na üli­koo­li ma­ju­tus­juht Ani­ta Mä­gi. Es­ma­kur­sus­las­te­le on Tal­lin­na üli­koo­li Pär­nu mnt 59 ela­mus kok­ku 340 koh­ta. Ome­ti­gi alus­tab sügi­sel üli­koo­lis õppi­mist 3200 tu­den­git, kel­lest 1100 on pä­rit väl­jast­poolt Har­ju­maad. Li­saks va­ja­vad koh­ta veel 120 vä­lisüliõpi­last.

Ühene tuba on populaarne

Tar­tu üliõpi­lasküla ma­ju­tus­ju­hi Ja­ni­ka Han­go sõnul on va­bad veel ai­nult üksi­kud ühi­se­la­mu­ko­had. Kok­ku on voo­di­koh­ti 3200, sügi­sel aga alus­tab 3494 es­ma­kur­sus­last. En­di­selt on tu­den­gi­te seas kõrges hin­nas ühe­ko­ha­li­sed ühi­se­la­mu­toad. Han­go sõnul ula­tub Tar­tus ühe­ko­ha­lis­te tu­ba­de jär­je­kord ku­ni poo­le­tei­se aas­ta­ni. „Kui õpi­la­ne on jär­je­kor­ras, ei tä­hen­da see siis­ki, et ta kuu­se all oleks,” ütles Han­go ja li­sas, et mit­med ühi­se­la­mue­la­ni­kud on end igaks ju­huks ka sin­na ni­me­kir­ja li­sa­nud. Ome­ti­gi jät­kub ühe­ko­ha­li­si tu­be vaid 116 tu­den­gi­le.

Sügi­sel alus­tab Tar­tus tu­den­gie­lu Kir­si­ka Mal­tis, kel­lel en­da sõnul tu­leb esi­me­sel kuul ela­da kol­man­da ini­me­se­na ka­he­ses ühi­se­la­mu­toas. Mal­tis ütles, et ta sai al­les hil­ju­ti tea­da, et ta võetak­se TTÜ Tar­tu kol­ledÏis­se töös­tus­geo­loo­giat õppi­ma, ja en­ne se­da ei ol­nud tal võima­lik ühi­se­la­mu­ko­ha­le kan­di­dee­ri­da. Õn­neks aga olid ühi­se­la­mus toa võtnud Mal­ti­se sõber ja te­ma õde ning pä­ris il­ma elu­ko­ha­ta ta ei jää. „Me üri­ta­me hak­ka­ma saa­da kol­me­ke­si, ehk siis sel­gub, mis eda­si saab,” rää­kis Mal­tis ja li­sas, et esi­me­sel võima­lu­sel tu­leb tal Tar­tus ha­ka­ta ka kor­te­rit ot­si­ma.

Tudengid üürivad kambakesi

•• Kinnisvarabüroo Uus Maa elamispindade osakonna juhataja Elari Tamme sõnul pöördub maaklerite poole järjest enam tudengeid. Tamme sõnul otsitakse enamasti kortereid hinnavahemikus 2000–4000 krooni. Tallinna kesklinna vahetus läheduses võib Tamme hinnangul tudeng leida ühetoalise üürikorteri 3000 krooni eest, keskusest kaugemal aga umbes 2000 krooni eest kuus. Kahetoaliste korterite üür on enamasti 4000 krooni, linna äärealadel 2000– 2500 krooni. Samuti on pakkumisel üksikuid tube, mille hind on 500–1000 krooni kuus. „Need on küll pigem suust suhu levivad teated,” lisas Tamm.

•• Tartu maakleri Kristi Väljaotsa sõnul on Tartu tudengite seas levinud kahe- ja kolmetoalised korterid, mille toad paiknevad eraldi. Annelinnas on selliste korterite üür paar tuhat krooni kuus. Päris Tartu kesklinnas on aga hinnad kallimad, kinnitas Väljaots. „Minu kogemus ütleb, et korterit üüritakse kamba peale,” tõdes Väljaots. „Seisukord ei saa määravaks, pigem on määrav hind.”

•• Näiteks võib Annelinnas saada kolmetoalise rahuldavas olukorras korteri 2500 krooni eest kuus. Väljaotsa sõnul peavad üürijad enamasti arvestama ka ühe kuu üüri suuruse tagatisrahaga.