Mulje jätmine, et ees seisab lihtne muutus, on vastutustundetu (ja võib 2019. aasta riigikogu valimistel ka Ratasele endale kätte maksta). Online-kalkulaatorid ja muud IKT-lahendused aitavad maksukohustuse leida teada oleva tulu korral, aga neist on vähe abi tuleva aasta sissetulekute prognoosimisel. Enamik eestimaalasi ei naudi riigikogulase või ministri sissetulekut, mille puhul maksuvaba tulu võrdub igal juhul nulliga, mistõttu maksude kohta polegi vaja midagi prognoosida.

Valitsus käitub vastutustundetult ja hoolimatult, kui püüab inimestele jätta muljet, et tulumaksu puhul ootab neid ees lihtne muutus. Ei, ees seisab põhimõtteline muutus, millele ka mugavate digilahenduste tegemine on keeruline.

Valitsusel tasuks digitaalse võimekuse küsimuses tagasihoidlikumat joont hoida ka seepärast, et tuleval aastal läheb kogutulu arvestusse rohkem erinevaid tulusid kui seni. Praegu ei ole küll kindel, et 2019. aasta tuludeklaratsiooni saab sama mugavalt ja kiiresti esitada kui tänavu. Hea IKT-lahenduse sünniks ei piisa sellest, kui partei kuulutab rahvale: e-maksuamet ja Eesti digitaalne võimekus on eeskuju kogu maailmale. Hoiatav näide on mikroettevõtjatele mõeldud ettevõtluskonto, mida teoreetiliselt peaks saama avada 1. jaanuarist, aga tegelikult valmib esimene lahendus heal juhul alles tuleva aasta teiseks pooleks.

Maksu- ja tolliameti ainus soovitus raskesti prognoositava aastatuluga inimestele on praegu järgmine: laske oma tööandjal kasutada maksu kinni pidamisel 500 eurost väiksemat maksuvaba tulu. See on tõesti kõige lollikindlam viis vältida maksuvõlglaseks jäämise ohtu. Neile, kes ei soovi enneaegu maksta Ratase valitsusele mitte sentigi maksu, on tegelikult olemas ka teine lahendus – kanda palgast iga kuu vastav summa oma teisele pangakontole varusse ja tasuda riigile alles tähtaja saabumisel, s.o maksustamisaastale järgneva aasta 1. juuliks.