See on saade, mis jälgib operatiivselt ühiskonnas toimuvaid sündmusi ja protsesse, sh päevapoliitikat. Aga me teeme seda pikemalt ja süvenenumalt, kui uudiste lühiformaat võimaldab. Me avame sündmused läbi intervjuude ja üks-ühele vastasseisude, kus meie ajakirjanikud proovivad saada vastuseid väga erinevatele küsimustele, mis kõnealust teemat ja jutuksolevate protsesside tagamaid aitavad avada.

Kanged küsimused omal kohal

"Esimese stuudio" formaat eeldab ajakirjanikul aktiivset sekkumist intervjueeritava või debateerijate juttu. See saade ei tohi muutuda poliitiku monoloogiks, kus viimane räägib seda, mis temale meeldib, jättes kõrvale teemad, mis talle ebamugavad on.

23 minutit intensiivset ja tihedat dialoogi eeldab ajakirjanikult väga põhjalikku eeltööd ja ettevalmistust. See ei ole kunagi ühe konkreetse ajakirjaniku soolo või tema isiklike küsimuste või seisukohtade esitamise koht.

Sarnased formaadid on maailma eri riikide televisioonides kasutusel juba aastakümneid ja need on alati ja igal pool väga populaarsed, Tegelikult näitavad vaatajanumbridki, et "Esimese stuudio" ehk "hardtalk" tüüpi saated on ka Eesti televaataja väga hästi vastu võtnud. 100 000 ja pluss vaatajat argipäeva õhtuti pärast uudiseid on selle tõestuseks.

Tralla - hea ajakirjanik

Andres Kuusk, Anna Pihl ja Johannes Tralla on suurepärased ajakirjanikud, laia silmaringiga, tugeva sotsiaalse närvi ja õiglustundega. Üheskoos käime läbi nii saatekülaliste nimed, päevakajalised teemad kui ka küsimused, mis selle konkreetse teema puhul asjasse puutuvad.

Me uurime ja kogume iga saatekülalise ja teema kohta taustainfot, erinevate sotsiaalsete gruppide arvamusi ja nende hulgas üles kerkinud küsimusi, millest kokku formuleeruvad konkreetsed küsimused, mis saate käigus intervjueeritavatele esitatakse. Rõhutan siin veelkord: need ei ole kunagi saatejuhi isiklikud küsimused, vaid see palett on tunduvalt laiem.

Ühiskond polariseerunud

Miks meie toimetuse saadetest just "Esimene stuudio" viimasel ajal on mõnede poliitikute ja aktiviseerunud kodanike tähelepanu alla sattunud, on selge.

Eesti ühiskond on pärast valimisi väga polariseerunud. See kajastub ju loomulikult "Esimeses stuudios" käsitletavates teemades. Me ei saa ju rääkida lilledest ja liblikatest, kui kõik ümberringi vaidlevad päeva- ja erakonnapoliitika üle. Kired on kõrgel ja kas see johtub ajakirjandusest või poliitikast, on tegelikult vaatenurga küsimus - kumb oli enne, kas muna või kana.

Ajakirjandus kajastab minu hinnangul ühiskonnas toimuvat. See on peegel. Poliitikutele ja kirglikele kodanikele soovitaks enne peegli purukslöömist korraks mõtelda, kas see ikka teeb su nina sirgemaks.