Tuleb tunnistada, et ikka ootaks Nesbølt eelkõige tema poolt legendaarseks kirjutatud politseiuurija Harri Hole lugusid, ent kui suurmeister võtab ette William Shakespeare’i kaasajastamise, siis pole seegi paha.

Idee on ju lihtne – selle peale võinuks tulla iga krimikirjanik, ka eestimaine – tuua Shakepeare’i surematu näidend, mis on niigi kriminaalne, vähemalt enamus on, tänasesse päeva. Ainult et igaüks ei vea välja, võib arvata. Nesbø veab.

„Macbeth” on äärmiselt verine, aga seda mitte Nesbø süül. Kui kellelgi hakkab tapmistest villand saama, siis torisegu Shakespeare’i pihta.

Ilmselt on vähesed lugenud „Macbethi”, nägijaid, (ooperi)teatris või kinos, leidub ilmselt rohkem. Igatahes näidendi sisuga oleks enne Nesbø versiooni kättevõtmist tark tutvuda.

Niisiis copy-paste Wikipediast... Kuningas Duncani võiduka sõjaväe kindralid Macbeth ja Banco kohtuvad lahinguvälja läheduses metsas nõidadega. Nõiad tervitavad Macbethi kui tulevast Cawdori isandat ja kuulutavad, et temast saab Šotimaa kuningas. Nad ennustavad ka, et pärast Macbethi asub troonile Banco poeg. Saabunud käskjalad teatavadki, et Macbeth on nimetatud Cawordi valitsejaks. Macbeth mõtiskleb, kui lähedal ta troonile on ja kas saatus annab talle krooni ilma, et ta midagi ette võtaks. Leedi Macbeth saab oma mehe kirjast teada nõidade ettekuulutusest. Teda haarab võimuiha. Leedi otsus on kindel – aidata Macbeth troonile maksku see, mis maksab. Macbethite Dusianese lossi saabub kuningas Duncan. Leedi Macbeth innustab meest kuningat tapma. Koos sepitsetakse plaan, mis viiakse täide. Banco on mõrva tunnistajaks. Šoti aadlik Macduff tuleb lossi, et kohtuda kuningaga. Ta avastab veretöö. Kõiki haarab õudus. Rahvas kutsub Jumalat tapjale kätte maksma. Jne...

Nesbøl on kõik tegelased väikeste variatsioonidega kenasti paigas. Tegevus toimub mitte Šotimaal, vaid 1970. aastate nimetus troostitus tööstuslinnas. Korruptiivne politseiülem Kenneth on juhtinud linna moraalse laostumise mülkasse. Tema surma järel tekib lootus, et linna elujärg hakkab paranema, kui politseiülemaks kutsutakse aus ja põhimõttekindel Duncan. Politseinikud Macbeth ja Duff, noorpõlvesõbrad, kes kasvasid koos üles lastekodus, on paistnud silma võitluses rivaalitsevate narkojõukudega. Nüüd konkureerivad mõlemad samale kõrgele ametikohale. Samal ajal punub Lady, Macbethi elukaaslane ja mõjukas kasiinoomanik, enda ja oma armastatu jaoks auahneid ja mõrvarlikke plaane. Nõidu esindab linna tegelik valitseja narkoparun Hekate, Nähtamatu Käsi, kes on harjunud oma tahtmist saama ja mängib inimeste nagu malenuppudega...

Kui mehel on alateadvuses võimuiha, mida tema leedi mitmekordselt võimendab ja lisaks ka mängu juhib – naised on teatavasti kavalad – siis liigubki kõik verist teed mööda finaali suunas.

Politsei-Macbeth teeb ühe suure vea – ta ei ole nimekaimude ajalooga kursis. Lugenuks ta Shakespeare’i, jäänuks hulk süütuid ja toredaid inimesi ellu.