"Nüüd on küll kõigil vaja hakata ise mõtlema. Ja Arkadil on aeg hakata vastuseid andma. "

"Doominod hakkavad kukkuma."

"Juhuslik...või siis mitte?"

Facebookis ringlevad postitused, mis jätavad mulje nagu oleks Arkadi Popov kirjutanud koroonapandeemiale stsenaariumi ning viidatakse nagu oleks meditsiinijuht isiklikult pandeemia Eestis valla lasknud.

Kuidas on asi päriselt?


Terviseamet aimas juba kevadel, et vandenõud "maailma juhtide vahel kokku lepitud" koroonapandeemia kohta hakkavad ringlema. Nad arvasid seda, sest nägid kõrvalt, milline kujutlusrikas mõttelend saatis välismaal Event 201 ümber mütoloogia loomist.

Eesti Ekspress kirjutas aprillis, et dr. Arkadi Popov "oskab ennustada tulevikku", sest viis läbi mullu sügisel kriisiõppuse "Pattaya tuul". Õppusel harjutasid paar Tallinna haiglat, et salapärane nakkav viirus on jõudnud Aasiast Eestisse ning levib peatamatult.

Ekspress lisas ka, et Popov planeeris jätkuõppust "Wuhani vaikus", kuid enne õppust jõudis vaikus Tallinnassegi.

Vastab tõele, et "Pattaya tuul" toimus ning "Wuhani vaikuse" Popov samuti plaani võttis. Nimelt on mees on kriisiõppuseid varemgi läbi viinud. 2019. aastal harjutati tema käe all Ebola pandeemia käsitlemist. Sellele õppusele aga ei pandud hirmuäratava kõlaga nime, mis aitaks internetilegende luua.

Igasuguseid seoseid stsenaariumite teadliku loomise vahel Popov eitab. "Eks õppused ja reaalsus on alati mingil määral kokkulangevad, sest õppuste korraldajad pole ju selgeltnägijad," sõnas ta Eesti Päevalehele.

Üks suur õppus toimus Popovi juhtimisel ka aastal 2006, toona kandis ta nime "Pandora". Siis harjutati Regionaalhaiglas valla pääsenud nakkushaiguse isoleerimist ning tõkestamist. Kõik ikka selleks, et päriselt oleks töötajad kriisiolukorras valmis reageerima.

Popov rääkis Eesti Päevalehele, et "Wuhani vaikust" plaanis ta tõepoolest korraldada selle aasta sügisel. Ta jälgis jaanuaris Hiinas toimuvat juba enne, kui see rahvusvahelise pandeemia mõõtmed võttis. Wuhanis toimuv oli hea kriisisimulatsiooni stsenaarium. Omavahel löödi käed Lääne-Tallinna Keskhaiglaga, et 2020. aasta septembris teha "Pattaya tuule" kordusõppus.

Mõni nädal hiljem jõudis "Wuhani vaikus" kohale aga päriselt.

Mis on Event 201?
Event 201 kuulub koroonavandenõude baasvarustusse. Nimelt korraldas mullu sügisel John Hopkinsi keskus koos Bill ja Melinda Gatesi fondiga samuti meditsiinitöötajatele suunatud kriisikoolituse.


Stsenaarium oli õõvastavalt sarnane päriselt järgnenuga. "Maailmas hakkab levima nakkab koroonaviirus, surevad tuhanded, haigestuvad miljonid," kõlas õppuse lühikokkuvõte. Mõni kuu hiljem COVID-19 pandeemia algaski. 


Vandenõud väidavad, et kuna Event 201 raames harjutati just koroonaviiruse levikut, siis järelikult teadsid mingid huvigrupid ette CoV-SARS-2 viirusest või suisa lasid selle ise valla. 


See on vale ning meelevaldne väide. Koroonaviiruseid on mitmesugused ning näiteks on juba ühe globaalse epideemia põhjustanud MERS-viirus. Lisaks on WHO hinnanud, et rahvusvahelise meditsiinisüsteemi võib proovile panna üleilmne pandeemia. Oleme neid väiteid ka varasemalt kontrollinud
ja


Popov edastas meile ka "Pattaya tuule" legendi. Õppus toimus 26. septembril 2019. aastal.

Projekt "Pattaya tuul"



Peakorraldaja: SA Põhja-Eesti Regionaalhaigla Kiirabikeskus

Toimumisaeg: 26.09.2019

Õppuse eesmärgid:

Põhieesmärgid:

- Harjutada kiirabi ja haigla meditsiinipersonali tegutsemist massnakkushaigestumise korral.

Osaeesmärgid:


-Harjutada MIMMS süsteemi metoodikat massnakkushaigestumise situatsiooni korral.

- Harjutada kommunikatsiooni ja informatsiooni liikumist massnakkushaigestumise korral.

Õppuse legend:

23.09.2019 päeval hospitaliseerib kiirabibrigaad SA PERH Psühhiaatriakliiniku vastuvõtuosakonda 30aastase meespatsiendi alkohoolse deliiriumi diagnoosiga. Kiirabikutse põhjuseks oli patsiendi ebaadekvaatne käitumine lennuki pardal. Otselend „Pattaya – Tallinn“, patsient viibis Tais 14 päeva, tarvitas rohkelt alkoholi, mistõttu tekkis kahtlus alkohoolsele deliiriumile. Kiirabi tuvastas patsiendil palavikku 37,8C, mille tekkimist seletati psühhootilise seisundiga.

Taustaks on eelnevalt teada (aluseks on uudised meediaportaalides jm), et viimase kuu jooksul on sagenenud tundmatu viiruse levik Aasia regioonis. Kohaliku meditsiiniteenistuse andmete põhjal tegemist on seni tundmatu respiratoorse viirusega, mis põhjustab febriilset palavikku, köha, lihasvalu, rasketel juhtudel esineb kiireloomulise kuluga raskekujuline viiruspneumoonia, mis tüsistub raske hingamispuudulikkuse, ARDSi ja septilise šokiga. Seisuga 26.09.2019 Tai Terviseamet on raporteerinud ca 55 000 haigestunud inimesest ning on registreeritud 108 surmajuhtu. Viiruse kohta käivad uuringud, esialgsetel andmetel on tegemist muteerunud H1N1 A-tüüpi gripiviirusega. Inkubatsiooniperiood 1-3 päeva.

26.09.2019 hommikul patsiendil, kes viibib ravil Psühhiaatriakliiniku üldosakonnas (osakonnas on 30 patsienti), tekib palavik 39-40C, köha, vaikselt progresseeruvad hingamispuudulikkus ja šokitunnused. Kohalik personal kutsub patsiendi juurde raviarsti, kes esialgu määrab vereproove ja Rö. Patsient jääb ootama transporti radioloogiasse. Samal ajal teistel sama osakonna patsientidel tekib palavik ja külmavärinad. Kokku haigestub kuni 15 patsienti ja 5 haiglatöötajat.

Otsus: Tegemist on valeinfoga.