Nädal algas sealt, kus vana katki jäi: menetleti edasi Toompea meeleavaldusi ja võimude ning politsei käitumist. Roheliste poliitik ja abipolitseinik Rasmus Lahtvee hoiatas arvamusportaalis uue pronksiöö eest. Kommentaariumis leidus selle kohta igasuguseid arvamusi.

teateid süvariigist:

„Ära on tüüdanud need, kes käivad ja soiuvad, et neil on hirm, kapis on koll, kõik on halvasti jne. Halloo, ärgake üles: katus on peakohal, kedagi nälga ei jäeta, Eestis on inimesed seadusega kaitstud ja mingid suured kataklüsmid meid ei ähvarda ning elu on turvaline. Kui te kardate ja pabistate, siis minge kirikusse paluma või psühholoogi juurde!”

Nikolai:

„Pronksiöö ajal peksti poeaknaid katki. Praegu mängitakse tšellot. Ma olen väga mures Eesti abipolitseinike, politseinike ja süvariigi vaimse tervise pärast, kes ei suuda anda olukorrale adekvaatset ohuhinnangut.”

Külahull:

„Loomulikult on sarnasus pronksiööga olemas, Öine vahtkond on mõlema ürituse korralduse meeskonnas.”

Teisipäev, 20.04

Kaja Kallase valitsusel sai sel nädalal märkamatult täis sada päeva. Õigupoolest mitte päris märkamatult, sest ilmus Eesti 200 liikme Marek Reinaasa arvamuslugu, milles ta kutsus peaministrit tiksumise asemel tegudele. Nagu sellistel puhkudel ikka läks kommentaariumis arveteklaarimiseks parteiliste kommentaatorite vahel. Aga oli ka teistsuguseid arvamusi.

kaporatuuri hunta:

„Vaata kuidas tahad- Kaja Kallas praeguse seisuga peaministriks ega ka parteijuhiks ei sobi. Reform vajaks varjaage, sest seal on peale Ansipi lahkumist olnud terav puudus juhtidest. Kuid samas teisalt oli ka Jüri Ratas nelja aasta eest saamatu nii peaministrina kui ka esinejana, aga näitas üles õppimisvõimet ja arenes. Ka Kaja peab õppima ja arenema, samas pole 100% kindel kas Eesti riigil on aega oodata neli aastat, et Kallas karastuks.”

heh:

„Ennäe, oravate kindlaks igaveseks valitsuspartneriks loodud partei on hakanud peremehele hambaid näitama!”

Linnamees:

„Seni kuni Eesti 200 ees on Kristiina kes nõuab et eestlased peavad venelaste ees vabandama, see „puhkajalga-tsahkna” ja Marek, seni pole neil mingit asja parlamenti.”

Ma arvan,et:

„Masin on rikkis ja juht on saamatu. Oleks vaja nii uut juhti kui ka uut masinat. Selle juhi ja masinaga võib tabada meid suur õnnetus ja korvamatu kahju.”

Kolmapäev, 21.04

Viimastel nädalatel on räägitud EKRE toetuse kasvust venekeelsete hulgas. Kui nn. vene kaart pole viimastel aastatel Eestis eriti aktuaalne olnud, siis kesknädalane EPL-i juhtkiri manitses poliitikuid sellega manipuleerimisest hoiduma. Kommenteerijate hulgas oli sel teemal nagu ikka nii ja naa arvamusi.

ruubeni vuntsid

„Nüüd viirastub meie politoloogidele ja ajkirjanikele EKRE kasvav toetus venelaste seas. No kust see peaks EKRE kasuks tööle hakkama kui EKRE-s pole palju inimesigi, kes venekeelsetega nende emakeeles oleksid võimelised suhtlema? Kui EKRE tahab vene hääli, siis nad peavad tegema nagu Keskerakonna tegelased: kolistama mööda Ida-Viru kolkaid ja Lasnamäe kangialuseid ja jaurama kui ebaõiglane on Eesti riik. Kuni seda pole, siis ei tule mingit tulemust. Samuti on kõik venekeelsed inforessursid Keskerakonna kontrolli all ja mehitatud sõbrannade ning sugulastega.”

Targutaja:

„Paraku: linnad, kus on kesikla ainuvõim olnud aastakümneid, on Eesti kontekstis endiselt mahajäänud (Kiviõli, Kohtla-Järve, Loksa näiteks), Narvas on edasiminekut vaid tänu eurorahadele.
Eestis ei ole mingeid rahvustevahelisi pingeid! On pinged riigikeele oskajate ja mitteoskajate, sovjeetide ja läänemeelsete vahel. Tõsi, keeleliselt ja rahvuseliselt võivad suuresti kattuda, aga kindlasti on Kõlvart või Novikov näiteks vähem sovjeedid kui Lenk või Loone.”

Rainer:

„EKRE on kogu aeg kahepalgeline olnud... On aina enam märke,et nö rahvuslaste partei poeb ikka korralikult Putinile. Aga nooh kaasajooksjaid on koguaeg olnud ja eks näita mis elu toob... Õnneks ega venekeelne valijaskond päris loll ka ei ole... Ei imesta kui ühel hetkel on EKRE siiski populaarsem venekeelse valijaskonna seas kui eestikeelse hulgas... Märgid juba näha kus EKRE on tõusnud 19% tänu venekeelse valija järsule poolehoiule... Eestikeelsete puhul on see igal juhul seal 15% juures mitte enam.”

eee:

„EKRE peakski keskilt vene hääled ära võtma. Venelased on suhtumistes abielu küsimusse ja seksuaalvähemustesse konservatiivsemad kui eestlased ja kesk, mis lasi abielureferendumi põhja ei tundu neile enam usaldusväärne. Valimistel kuluvad kõik hääled ära ja ega venelaste häälte püüdmine ei muuda EKRE maailmavaadet ja eesmärke.”

Neljapäev, 22.04

Neljapäeval teatas Navalnõi staapide juht ja tema parem käsi Leonid Volkov sotsiaalmeedias, et liikvel on liba-Volkov, kes esineb päris-Volkovina ja otsib aktiivselt kontakti Euroopa riikide parlamendisaadikutega. Eestis lendas liba-Volkovi orki Marko Mihkelson. Kommentaariumis leidus nende arengute kohta erinevaid hinnanguid.

konservatiivne hobune:

„Iseenesest võiks parlamendi väliskomisjoni liige ja end Eestis kõva vene eksperdina ülistav inimene eristada vene opositsiooni teist numbrit paistes näoga kaukaaslasest.”

AINO:

„Aga meie riigikogul pole midagi muud teha, kui venelaste siseasjadega tegeleda???”

vot:

„Kui mõni kiilakas läheb riigikokku ja ütleb,et on Urho-Kaleva Kekkonen siis meie omad usuvadki.”

Reede, 23.04

Kesknädalal esines EKRE liikmest riigikogulane Kalle Grünthal riigikogu infotunnis, küsides peaminister Kaja Kallaselt: „Kust sa, lilleke, siia said?” Nagu ikka oli neid, kes pidasid seda vahvaks naljaks kui ka neid, kes pidasid seda matslikkuseks. Sotsist endine riigikogu esimees Eiki Nestor asus viimaste leeri. Ka kommentaariumis kohtas erinevaid arvamusi.

Artur Kurk:

„Tõstamaa sovhoosnik Kalle Grünthal võis oma sovhoosi lüpsjatega endale midagi sellist lubada, oli lahe ja naljakas kui kolleegid kildu viskavad ja lõõbivad. Aga parlamendiliikmed peaksid olema paremad kui kunagi Ülemnõukogu liikmetest lüpsjad ja kangrud ning peaksid olema kuidagi väärikamad. Näiteks Briti parlamendis on rangelt reglementeeritud nii riietus kui esinemine, aktsepteeritav on vaid pöördumine spiikri poole, mitte teiste liikmete poole ja muidugi mitte stiilis „kuule tibu”, vaid „Mister spiiker! Eelnevalt esinenud parlamendiliige jne.”. Kahju, et riigikogus istuvad aastal 2021 seakarjused ja mõisamoonakad.”

nool:

„Grünthal on Ligi kõrval poisike.”

Valija:

„Riigikogu liikme kandidaadid peaksid kõik läbima põhjaliku arstliku kontrolli.”