Olukord Leedu-Valgevene piiril näitas sel nädalal paranemismärke, kuid ilmselt on hetkel paljudel peas küsimus, mis oleks kui Leedu asemel oleks Eesti. Arvamustoimetus uuris nädala algul sellel teemal arvamust erinevatelt Eesti poliitikutelt, teistehulgas ajaloolaselt ja Isamaa raudvaralt Lauri Vahtrelt, kes „kajas vastu” nädalavahetusel ilmunud MTÜ Pagulasabi juhatajale Eero Jansonile.

Vahtre põhiseisukoht oli, et praegune rahvusvaheline õigus on migratsiooniküsimustes jõudnud absurdini ja seda kasutavad ära need, kes rakendavad migratsiooni hübriidrelvana. Kommentaariumis oli selle kohta igasuguseid arvamusi - mõni nõustus Vahtrega ja mõni mitte.

Thanos: „Lugupeet ajalooline ei mõista, et kohtulahendid ongi seadustele ajalise ja olukorralise mõõtme andjad. See ajaloolane on vist ainult ajaloole keskendunud, sest tal puudub igasugune mõistmine situatsioonist, piiridele põgenikelaagrite tekkimisest, kaasaegsest ühiskonnakorraldusest ning inimkonna tulevikuperspektiividest.

Lugupeetud ajalooline peab küll ennast targemaks inimõigustest ning ÜRO lepete koostajatest, küll aga unustab ära ühe vana tõe. Minevikust tuleb õpida, mitte selles elada. Minevikus elamine on omane keskajale ja ilmselgelt ei ole osa inimkonda veel sellest välja kasvanud.”

teateid süvariigist: „Pagulasi ja majanduspõgenikke saavad suurel arvul vastu võtta väga rikkad riigid. Eesti võimalused on selles osas piiratud, me oleme vaesed ja kui on valida kas võtta ülalpidamisele Lähis-Idast tulevaid migrante või ülikoolide humanitaar-ja sotsiaalaladelt tulevaid mõttetuid haritlasi, siis pigem saaksime maksumaksjatena hakkama mõne Eero, Kari ja Marise ning nende MTÜdele rulli laskmisega hakkama kui tuhande Lähis-Ida tulnukaga ja nende sugulastega.”

Nik Ts: „Tasus ikka areneda kõik need aastad. Kui enne olime ise vaeste migrantide staatuses, siis nüüd saime Euroopasse jala ukse vahele ja ei taha enam kedagi teist siia lasta.”

mats maalt: „Äkki ma saan milleski valesti aru,aga minumeelest ei saada Leedu kedagi välja,vaid kaitseb oma riigipiiri ebaseaduslike piiriületajate eest!”

Teisipäev, 10. august

Inimesed kahtlustavad poliitikuid salasepitsustes ja kuluaarides susserdamises. Teisipäeval andis sellistele tendentsidele kütet juurde sotsiaaldemokraadist poliitik Raimond Kaljulaid, kes teatas oma arvamusloos küpsevast salaplaanist: Martin Helme peaministriks ja Jüri Ratas peaministriks.

Teostuma pidi see lähimal ajal. Osadele - eelkõige parteilistele - kommenteerijatele see mõte iseenesest meeldis, mõne arvates oli tegu paranoiaga, aga mõni ei pidanud seda üldse tähelepanuväärseks.

Aet Süvariik: „Jüri Ratas oleks hea president, ta on lepitusele suunatud, tal on empaatiat. Sellega eristub ta kõvasti teistest meie poliitikutest. See meediajutt, et Ratas ei tohi ja ei sobi on pullikaka, pigem need ajakirjanikud ise ei sobi ja ei tohiks üheski toimetuses töötada oma rumaluse ja kirjaoskamatuse tõttu.”

heh: „Tüübi jutt oli mõeldud hirmutamiseks "kui te minu õde ei vali, siis tuleb paha EKRE ja sööb meid kõiki ära". Tegelikult läksid mul lugedes kõrvad kikki: ohoh, kuule, see oleks ju päris hea variant!”

Rasmus: „Martin Helmest saaks kindlasti hea peaminister, kuid mis nipiga see nii kähku käib? Ainult kolm nädalat?”

Rasmusele: „Mis mõttes hea peaminister? Mida head ta eelmises valitsuses rahandusministrina tegi? Maksis USA advokaadile mitte millegi eest maksumaksja raha. Alkoholiaktsiis langes - alkoholisurmasid jälle rohkem. Muidugi, jutumees on ta hea. Ja osav õhulosside ehitaja.”

mõtteid kaabu alt: „See oleks naljakas: alles EKRE fan-club ülistas Jürit, siis sai Püha-Jürist sitaratas, siis ülistaksid jälle... EKRE ideoloogiline peajoon võngub nii kiiresti, et lihtliige ja netitroll ei jõua kaasa võnkuda.”

Kolmapäev, 11. august

Kesknädal tõestas, et pauk võib tulla ka luuavarrest. Estonia klaverivabriku juhataja Indrek Laul teatas, et on valmis hakkama presidendi kandidaadi kandidaadiks ja saatis oma pika motivatsioonikirja meediaväljaannetele.

Kui kommenteerijatel oli guugeldamine tehtud ja üldjoontes teada kellega on tegemist, siis hakkas kommentaariumisse potsatama ka selle kohta arvamusi, mida kogunes lõpuks sadu ja sadu.

Riho Pokemonov: "Presidendivalimised kisuvad Eestis tõsiselt viltu, sest varem oli ikka nii, et iga erakond käis välja oma kandidaadi. Nüüd istuvad erakonnad vait nagu vargad ja selle asemel pakuvad end presidendiks mingid külahullud. Varsti on iga tänavanurga peal presidendi kandidaadi kandidaat, nagu vanasti seisis seal mees väntoreli ja pärdiku või lõõtspilliga. Nii see asi käima ei peaks: kõige pealt ikka mingi poliitilise jõu toetus ja siis kapist välja, mitte vastupidi. Asi kisub ikka vägisi farsiks kätte ära."

L. Sipsik: "Suurepärane kandidaat, kelle isik ja saavutused julgustaks teda ära valima. Majandusdiplomaatia, esmamulje ja pinnapealne kontakt on tõesti eluliselt olulised. Kes rahulduvad naeratava peasekretäriga ega vaata selle taha, neile ok. Aga välisinvestorid teevad peale müügijutte ja visioone alati reaalsuskontrolli. Nähes kolkas valitsevat kiratsemist ja kõrgeid intresse, ülepaisutatud riigisektorit, kehvi lennuühendusi, asjatundjate puudust, PR töötajate ja turundajate suurt arvu, arvatakse see tühjaks õhuks, mis visioonide müügi taga leitakse olevat. Nii vajuks ka õhku müüva presidendi jutt sinnakanti, kuhu Vasjuki maleolümpia, finantspealinna utoopiad, või need A. Rüütli jutud ohtlikest lõhedest ühiskonnas, mis peale pensionile minekut edasi haigutasid. Väga nõrgaks kohaks Eestis jääb see reaalsuse taust - ma ei tea kas see väärib et niisugusel tasemel mees üldse võtaks seda esindada. Kui võtaks, oleks sellega kindlasti õnne. Võibolla tekib taustal ka kiratsemise paranemisvõimalusi siis juurde ja uusi arenguid."

Mechanic: "Kes see on?"

Nik Ts: "EELK toetusfondi asutaja, edukas kultuuri ja äri valdkonnas, omab rahvusvahelist kogemust. Igati hea ja tõsiselt võetav kandidaat."

Kalender: "Kas täna on 1. aprill?"

...: „Pakuks veel mõned nimed, igal oma plussid: Mihkel Mutt, Aivar Mäe
Peeter Oja, Ülle Madise, Allar Jõks, Siim Kallas, Mart Sander, Toomas Tamsar, Jüri Käo, Jaan Manitski.”

visu suusavabriku direktor: „Parem võiks viieks aastaks selle papi eest mõne normaalse näitleja palgata Eesti presidendiks. Veidemann kirjutaks talle tekstid ette ja näitleja kannaks lihtsalt ette. Peale selle näeks näitleja lihtsalt hea välja, mis pole ka mitte väheoluline.”

Neljapäev, 12. august

Neljapäeval juhtus traagiline sündmus Tartus, kui gaasiplahvatuses hukkus üks ja sai vigastada viis inimest. Kui tavaliselt juhtuvad sellised lood riikides, kus infrastruktuur on laokil ja hooldamata, siis kerkis Tartus kohe versioon, et tegu oli ettekavatsetud teoga. Kommentaariumis leidus sellel teemal erinevaid arvamusi.

sauna-ants: „Kõige kurvem loo juures on see, et raskelt kannatasid politseinikud ja päästjad, kes said raskeid vigastusi. Nende inimeste töö on ohtlik ja kätkeb riski, kuid riiki valitsevad poliitikud ei loe seda isegi keskmise palga vääriliseks.”

Linnumäe: „Päästjatele ja üldse neile, kes teevad eluga riskides midagi elutähtsat, peaksid kehtima eluaegsed hüved pärast erruminekut. Mitte ekspresidentidele ja nende kaasadele. Nii president kui peaminister teeksid hästi, kui annetaksid olulise osa oma megapalkadest kannatadasaanutele. Ka riigikogujad ja muud suured asjapulgad.”

juku kalle: „Sügav kaastunne! Aga miks päästjad ikka ei piiranud enne ala ära ja lubasid ohutsooni politseinike ja arste?”

Reede, 13. august

Töönädal sai jälle läbi. Nädala lõpus ilmus Arvamusportaalis EKRE esimehe Martin Helme kirjutis, mis süüdistas Kaja Kallase valitsust vaktsineerimata kodanike tagakiusamises. Nagu traditsiooniks, leidus selle kohta erinevaid arvamusi.

альфаiзане кiберкрокоділ: „Tas suust ainult sooja õhku. Selmet niisama möliseda, laske parem tulla, kuidas see "õieti tegemine" siis käiks?”

ei nõustu Helmega: „Lõpuks ometi on hakatud otsima kõiki võimalusi selleks, et ühiskond avatuna hoida. Ei taha enam isolatsioone, hirmu ja hüsteerijat. Õpime selle viirusega siis lõpuks elama. Ja mida rohkem allapoole õigusi juurde antakse ja vastutustundlikke otsuseid tehakse, seda kiiremini me sellest p*sast ka välja tuleme. Kui Helme oleks täna peaminister, siis me oleks juba täielikus isolatsioonis täiesti suletud piiride ja karmide piirangutega. Saage aru, et aeg on edasi läinud ja kõik see, mis õigustas esimese laine ajal, see ei pruugi enam efekti praegu tuua. Eesti riigi eelarvet lõpmatult laenurahaga katta pole võimalik, see oleks kuritegu. Aga ma saan väga hästi aru, miks Helme seda räägib, ta on ilmselt joovastuses Leedus toimunud rüselusest ja soovib siingi seda näha ja rahvast üles ässitada. Vaktsimine peab jääma vabaks, aga seejuures tuleb arvestada mitmete lisakuludega kui tahad avatud ühiskonnaelus kaasa lüüa. Lihtne ju, keegi ei sunni ega tassi vägisi kohale, vaid antakse valida. Valige ja olge siis kuss, kui on meditsiinilised vastunäidustused, siis tuleks anda inimesele tõend. Siis oleks kõik tehtud demokraatlikult.”

Mõmm: „Helmete juttu on mõnikord paha kuulata, esineb liigset enesekiitust, mölapidamatust, tobedat sõnakasutust jne. Aga kui otsida nende jutus iva, siis see on peaaegu alati olemas ja nende mõtted on enamaltjaolt tõeks osutunud. Ja kokkuvõttes tekib tunne, et nendega võiks luurele minna küll, nuga selga ei lööda.”

blah: „Iganädalane kohustuslik tatipritsimine jälle kirjas?”