Eesti mehed on ikka nutikad olnud. Esmaspäevases EPL-is oli nn. Pandora paberite sarjas suur lugu ärimeestest, kes andsid Soomes kiirlaene koguni 119 000 000% aastaintressiga. Kommenteerijatel oli selle kohta erinevaid mõtteid.

thor: „Ma kiiidan neid inimesi, kes suutsid sellise % välja meelitada soomlastelt. Rumalalt tulebki raha ära võtta, sest ta võib viga sellega teha, servad ju teravad (nali). Aga maksud tuleb ikka riigile ära maksta. Seega peaks aktiveeruma maksuamet, et asi oleks ju okei.”

peep korsten: „ Mikrokrediidid on ikka pisikurjategijate ja poolkriminaalsete tegelaste mängumaa olnud. Kahju, et sel värgil lastakse vohada. Muidugi on inimesed ise turakad, et sellistega tegemist teevad.”

RAM: „Kui poleks turgu, poleks ka teenust. Järelikult vajadus on, ja üsna tõsine. See mis protsentidega inimene oma raha laenab, ei tohiks olla kolmandate osapoolte asi. Kui lepingutingimustega ollakse nõus, lepingud allkirjastatud, on kõik jokk. ”

Teisipäev, 26. oktoober

Loomeinimesed kaebavad nägurielu üle: üle 10 000 Eesti kunstniku, kirjaniku, näitleja, muusiku ja paljud teised loomeinimesed saavad palka ebaregulaarselt, sedastab Eesti Päevaleht. Kommentaariumis tekkis sellel teemal elav arutelu.

QqIqr: „Kui oma looduga ei ela ära siis järelikult ei ole piisavalt seda "loomet" tarbivat klientuuri mis tähendab, et ju ikka ei olda loomeinimene vaid tahetakse ise arvata, et ollakse loomeinimene.”

Artur Kurk: „Vanasti pidi boheemlane oma elustiili harrastamiseks ja loominguks leidma rikka metseeni või oli see siis kodanlaste või noorte aadlimeeste hobi. Kui leiba lauale ei too, siis on järelikult tegu hobiga ning arvestades eesti loomeinimeste taset, kelle looming ei küündigi kõrgemale fännide loomingust, siis pole mõtet vigiseda, et riik ei anna klotsi. Vaja on tööle minna ja aru saada, et kirjutamine, joonistamine jne ongi lihtsalt tore hobi ja ei muud. 10 000 nn. loomeinimest meie riigi tissi otsas oleks meie vaesele maale liig. Ja mida nad toodavad, need 10 000- kas tänu sellele on Eesti tuntum, eesti kultuur rikkam ja eesti inimesed targemad? Ei, enamasti on see lihtsalt egotripp. Ning maksumaksja ei saa Eestis seda kinni maksta, kuna meil on nii riik kui ka inimesed vaesed.”

eid_151592f1562255: „10 000 nälgivat ja põdurit kunstiinimest on ikka korralik kogus pettumust, andetust kui seda tavalist inimlikku laiskust. Kui anded küündivad Vesipruuli tasemeni ja Jaan Tatika oskusteni, polegi sealt miskit oodata.”

Maroon: „Selge on see, et riik peab loov- ja kultuuriinimeste eest hoolt kandma, aga siin on üks väike aga. Iga inimene, kes on ühe luuletuse kokku kirjutanud, ei ole veel kultuuriinimene. Selle ühe luuletuse saab kokku kirjutada ka palgatöö kõrvalt. Enamus n.n. kultuuritöötajaid elavad lihtsalt ilusat elu, ootavad kuude kaupa "suurt ideed" ja arvavad, et riik peaks nende eest hoolitsema. Riik on kehtestanud nii kirjanikupalga kui ka kunstnikupalga, aga et seda saada, peab teatud kriteeriumitele vastama. Ehk et peab ka teiste arvates kultuuriinimene olema, mitte ainult enda arvates.”

Kapten Schults: „Kunagi, kui ma veel Õhtulehte lugesin, kirjutas seal pea iga kuu üks inimene (kirjanik) kelle nime ma tean, aga siin ei maini ja sõna otseses mõtte sõimas Eesti riiki. Kujutage ette, kui inimesel on annet, siis tuleb see ju tal ka suurepäraselt välja! Õudselt sõimas!
Aga siis, ühekorra jäi ta vait ja kadus ära. Kui mu mälu mind ei peta, siis sai ta lõpuks omale mingi stipendiumi või summa, mille abil ta omi elutingimusi (kvaliteeti) parandas. Ei ole kuulda olnud, et ta just riiki nüüd hirmsasti kiidaks, aga vaikus on majas.”

Kolmapäev, 27. oktoober

Kesknädalal ilmus riigikogu reformierakondlasest liikme Aivar Sõerdi sulest lugu, millest ta hoiatas eesti pensionäride vaesusriski eest. Endine rahandusminister Sõerd kirjutas muuhulgas järgmist: „ Eesti pensionäride vaesusrisk on üks Euroopa Liidu kõrgemaid. Riigikogus on sellel nädalal esimesel lugemisel seaduseelnõu, mis vabastab keskmise pensioni tulumaksust. Maksuvaba tulu rakendub pensioniealistele keskmise vanaduspensioni ulatuses sõltumata muudest tuludest. Seega seadusemuudatusest võitjad on ka töötavad pensionärid.” Arvamusi selle kohta oli erinevaid.

Kivileen Evimaa: „Aastal 2021 avastatakse äkki, et eesti pensionär on vaene. Braavo riigikogulased, aastaks 2050 jõuab äkki kohale, et pool Eesti elanikkonnast tegeleb „ellu jäämisega”, mitte elamisega.”

Lüüve Lüpsik: „Kui on pensionäripaar, mõlemad elus, siis praegu pole suuremat näda neil - võrreldes näiteks mitme lapsega üksikemaga. Pensionäridel on oma elamispind, paljudel pole ka autot, pensionid kokku võivad olla üle 1000 euro kuus.”

eid_156a20d533c044: „Kust tuleb pensionäridel (abielus) kokku 1000 EU? Kui pension on 300-400 EU. Naine saab 400 EU. Õnneks mina saan 500, kokku 900 EU. Tuleme toime. Kuigi võiks olla rohkem. Aga üks osa läheb mul apteeki. Ka arstidele. Sellest haigekassa omast loobusin, abi ei olnud. Aga tasulised ravivad.”

siimu vuntsid: „Reformierakond pole enam see... Vare oleks Ligi öelnud, et a la mis te mögisete, elu on ilus, minge avage burksiputka vms. Aga nüüd räägitakse toetustest, ebaõiglusest ja ebavõrdusest. Tõesti sotsrehvid nagu EKRE trollid kommentaariumis kirjutavad.”

Neljapäev, 28. oktoober

Venemaa opositsiooniliidrile Aleksei Navalnõile Nobeli rahupreemiat anda ei julgetud, küll aga omistati talle Vabaduse rüütli auhind. Tseremoonial pidas kõne Eesti ekspresident Toomas Hendrik Ilves, kes märkis muuhulgas järgmist: „See peaks olema veel üks oluline põhjus anda au Aleksei Navalnõi julgusele. Ta mitte üksnes ei näidanud meile peeglit grotesksetest vargustest ning inimõiguste hävitamisest Venemaal, tema peeglist näeme ka, kuidas päev päevalt, euro ja dollari miljon miljoni järel lõppeb meie enda juhtide, pankade, ülikoolide, filmistuudiote, poliitiliste parteide ning avatud ühiskonna vaenlaste lobistide taskutes.” Kõne ilmus EPL-is ja tekitas kommenteerijates vastakaid tundeid.

Allan Meriküla: „Kogu see jutt omaks mingit pidepunkti siis kui meil ei üritataks tavainimesi rohepöördega vaikselt riigi poolt ise oksa tõmmata. Ilvese sugustel vati sees ja maksumaksja toetustel vegeteerival kontingendil muidugi puudub kokkupuude reaalse eluga - mis see väike kütuse hinnatõus või elektrihinnatõus ikka teeb, eksole? Loomulikult, kui pappi sajab nagu putru maksumaksja kaukast, siis polegi probleemi. Aga keskmisel maksumaksjal on hetkel tekkimas küll probleem. Kui leiba pole, sööge saia, eksole?”

aet süvariik: „Venemaa kallal on nüüd pea 20 aastat naaksutud lääne võimumeeste ja mõttekoja seppade poolt, tehtud pole ikka praktiliselt mitte midagi peale sooja õhu väljutamise. Tundub, et Ärma Laisk ja tema sõbrad lasevad autopiloodiga: korruptsioon-paha, Putin-mõrvar, FSB-KGB, Venemaa-agressiivne, vaja on a.) rahvusvahelise kogukonna hukkamõistu ning b.) vaja on muret tunda, äkki isegi midagi teha. Tõeline Putini bingo, millega need tegelased viimased 15 aastat kõnesid ja arvamuslugusid kirjutavad. Ses mõttes üks järjekordne kanooniline tekst sadade ja tuhandete samasuguste hulgas.”

Eesti kodanik: „Toomas H. Ilvesel on õigus. Täpselt nii ongi. Ja seesama verises kullas siplev lääs nimetab meid, neist lihtsalt oma asukoha tõttu kehvemas olukorras olevat ja neile mõnusaks puhvrit olevat Euroopa osa halvustavalt Ida-Euroopaks (millel pole ilmakaarega mingit pistmist) ja meid kõiki halvustavas mõttes slaavlasteks. Tülgastav.”

Reede, 29. oktoober

Sel nädalal räägiti palju ka Peeter Rebase filmidebüüdist „Tulilind”, mille tegevus toimub nõukogude ajal ja mille süžee keskmes homoseksuaalne armastus. Delfi tellijatele avanes võimalus vaadata seda filmi Delfist tasuta.

keelatud armastus?: „Ikka kästud armastus tänapäeval...”

hääl armastuse saalist: „Ebaoriginaalne ja tüütu süžee. Kui „Brokeback Mountain” oli 2005 originaalne ja hea film, siis viimased 15 aastat on keelatud homoarmastust sadanud tuppa lugematutest seriaalidest ja filmidest. Räigelt üleekspluateeritud, klišeedest kubisev, ei viitsi vaadata.”

m: „Kino pilet peaks olema kallim ja Delfi peaks olema palju odavam. Kino pakub kvaliteeti.”