Postitusel on üle saja kommentaari ning see on mõne päevaga jõudnud üle 20 000 inimeseni.

Kuidas on asi päriselt?

Kui C-vitamiini on soovitanud tõveeitajad võtta ainuõige ravimina juba koroonapandeemia algusest, siis aegamööda on neile lisandunud muu hulgas ka tsink ning magneesium. Faktikontroll on varasemaltki (1) kajastanud, et viirushaigusi, sh koroonaviirust C-vitamiin, tsink ega magneesium ei paranda.

Tsingikultusele pani alusele USA-s tegutsev Vladimir Zelenko, kes töötas välja “Zelenko protokolli”, mille üks osa oli muu hulgas tsink. Koroonaraviks ettenähtud ravimikokteil nägi ette tsingi, HCQ ehk hüdroksüklorokviini ning asitromütsiini (antibiootikumi liik teatud infektsioonide raviks) tarvitamist. Malaariaravimi hüdroksüklorokviini kasutamine koroonaravis on hetkel lubatud kliiniliste uuringute raames (2).

Ideed koroonavaktsiinist puhastumiseks hakkasid ringlema selle aasta sügisel, kui internetti tekkis soovitus, et ohtliku boorhappe vann võiks inimese seest COVID-19 vaktsiini “välja imeda”. Arstid ja teadlased on meelde tuletanud, et puhastusvahendites supelda pole esiteks kuigi tark teguviis, aga teiseks ei saa ka vaktsiini immuunsuse tekkeprotsessi tagasi lükata (3). Viimast teeb ainult aeg.

Tsinki ja magneesiumi ühekaupa on vaktsiinitoimetest vabanemiseks soovitanud tarbida ka kodumaised vaktsiinivastased varasemalt. Koos imeainega TRS – mis on tegelikult lihtlabane destilleeritud vesi (4) – lubatakse lapsevanematele internetifoorumites, et just tsink ja 70-eurone imevesi tervendavad lapse autismist. Tsink peaks kehast välja uhtuma üleliigsed raskemetallid. Kuigi metallimürgistus on võimalik, on osa metallidest organismis ka vajalikud. Lisaks tegelevad tavapärase organismi puhastustööga neerud, seedesüsteem ja meie nahk pidevalt. Näiteks lastel ei tohiks omavolilist “puhastuskuuri” ilma arstiga konsulteerimata alustada (5).

Männiokka teed peaks jooma 7 ämbritäit, et kasu tõuseks

Tartu ülikooli farmaatsia instituudi juhataja ja proviisor Ain Raal ütles Faktikontrollile, et soovitus “elu lõpuni” tsinki, magneesiumi ja C-vitamiini süüa on mõttetu. “Vaktsineerimine põhjustab kergemaid kõrvaltoimeid enamikul inimestel ja see on täiesti loomulik ilming. Sama on ravimitega. Üldiselt ei peaks inimene ühtki toidulisandit kasutama “elu lõpuni”, küll aga krooniliste haiguste korral ravimeid,” rõhutas ta.

Postituses soovitatud ainetele viidates sõnas proviisor, et ilma kogusteta ei saa soovitusi teha. “Samuti pole teada, millistest tsingi ja magneesiumi sooladest jutt käib, sest need imenduvad erineval määral ja võivad pikaajalisel suures koguses kasutamisel erinevalt mõjuda,” sõnas ta.

“Antud juhul on fraas sama üldsõnaliselt mõttetu kui soovitus “sööge rauda”. Nende tarvitamisel “elu lõpuni” võiks prognoosida organismi kurnavat pikaajalist kõhulahtisust, ainevahetushäireid ning isegi kahjustusi südame töös.”

Kuna Raal on uurinud ka ravimtaimede mõju tervisele, uurisime, kuidas võiks organismi turgutada soovitatud männiokka tee, mida rahva seas ülistatakse suure C-vitamiini sisalduse tõttu. Raal lükkas selle üheselt ümber.

“Mis ained ja toimemehhanismid männiokka teel küll kasuks tuleks? Kui silmas peetakse C-vitamiini, siis selle rohkus männiokastes on müüt: päevase C-vitamiini koguse saamiseks tuleks meie katsete põhjal tarvitada 3,333 kg männiokkaid päevas. Kui neist teed teha arvestusega 10 g 200 ml vee kohta, siis saame teed 6–7 ämbritäit…” kostis teadlane.

Liiga palju hävitab hea

Ravimiameti ohutusjärelvalvebüroo juhataja Maia Uusküla sõnas, et kuigi C-vitamiin, tsink ja magneesium on vajalikud organismi toimimiseks, pole neid täisväärtusliku toitumise korral tarvis lisaks võtta.

Tsingi päevane ohutu piirmäär on 40 mg, magneesiumi vajavad naised vanuse kasvades pisut vähem võrreldes meestega. Täiskasvanud 30–50-aastane naine vajab 320 mg ja mees 420 mg päevas. C-vitamiini vajadus erineb soo ja vanusegrupiti, kuid kõigil on see 50–75 mg päevas, imikutel kuni 35 mg. Puuviljade-juurviljade tarbimisega see vajadus kaetakse. Pisut suurem on C-vitamiini vajadus rinnaga toitvatel naistel (kuni 110 mg) ja raseduse ajal (kuni 100 mg päevas).

Kuna C-vitamiin on vesilahustuv, siis uriiniga uhtub ülejääk organismist välja. See ongi ainus suurem ohukoht ületarbimisel: kui neerud peavad liiga palju C-vitamiini välja viima, on oht oksalaat-neerukivide tekkeks. Seda eriti neil, kellel on selleks soodumus. Suured kogused võivad tekitada ka iiveldust, oksendamist ja väsimust.

Teatud eelsoodumusega (glükoos-6-fosfaat dehüdrogenaasi puudulikkusega) inimestel võib liigne C-vitamiin põhjustada atsidoosi ja hemolüütilist aneemiat.

Uusküla tuletas meelde, et C-vitamiinile omistatakse igasugu imetoimeid suurtes kogustes, kuid paraku ei ole need uuringutega kinnitust leidnud. Normaalses koguses on see inimesele muidugi oluline, aga ühtki erilist haigust, välja arvatud skorbuuti, C-vitamiiniga ravida ei saa.

Tsinki sisaldub loomalihas ja -maksas, munas ja piimatoodetes ning kaunviljades ja täisteratoodetes. Päevanormi ületamisel võivad tekkida peavalu ja seedehäired, oksendamine ja kõhulahtisus.

Uusküla lisas, et ületarbimisel tekkinud oksendamine või kõhulahtisus on aga ohtlik, sest viivad organismist välja ka muud organismile vajalikku, nii vett kui ka mineraalaineid, näiteks kaaliumi ja valku. Kroonilisel ületarbimisel võib tekkida vasevaegus ja langeda immuunsus ning väheneda „hea“ kolesterooli ehk HDL kolesterooli tase.

Magneesiumi on organismis umbes 25 g, seda peamiselt luudes ja pehmetes kudedes. Seda on rohkelt spinatis, seemnetes, kapsas, peedis, sibulas ja kartulis. Näiteks 30 g kõrvitsaseemnetes on 156 mg magneesiumi, 30 g mandlites 80 mg, umbes 100 g keedetud spinatis 80 mg, 1 banaanis 32 mg, 1 õunas 9 mg.

Magneesiumi puuduse oht on suurem diabeedihaigetel, soole imendumishäiretega inimestel või ühekülgsel väheväärtusliku toidu tarbimisel, aga ka pikaajaliselt (es)omeprasooli võtvatel inimestel.
Magneesiumi liia ehk hüpermagneseemia oht ongi kas ületarbimisel või neerupuudulikkuse korral. Samuti suurendavad seda pikaajaline ravi liitiumipreparaatidega, hüpotüreoidism ehk kilpnäärme alatalitlus.

Hüpermagneseemia nähtudeks on iiveldus, oksendamine, neuroloogilised häired, vererõhu langus, peavalud. (6)

Uusküla sõnas info taustal, et enne toidulisandi võtmahakkamist peaks vaatama üle oma toitumise ning päevanormid. Neid aineid ei ole vaja võtta igapäevaselt terve elu vältel. Turgutavate kuuride osas haiguse ajal või talvel annab nõu perearst, mitte sotsiaalmeedia.

Kõikide ainete mõju on väiksemates uuringutes pandud proovile ka koroonaravil. Siiski pole neist ükski lootust andnud. Näiteks 50 mg tsinki ning 8000 mg C-vitamiini kümne päeva vältel ei näidanud, et inimestel oleks koroonasümptomid kiiremini leevenenud. Magneesiumi tarvitamisel näitas üks uuring näidanud, et aine võib vähendada hapnikuvaegust, kuid ühe uuringu põhjal ei saa teaduslikke järeldusi teha. (7, 8)

Vesi kallis pudelis

TRS Advance’i ei tohiks Eestis müüa, kuid internetist saab lihtsa vaevaga seda üle 70-eurose hinnaga pudelikest tellida. Müügil ei tohiks ta olla, sest selles sisalduvad tseoliititide vormi klinoptiloliite on toiduainena Euroopa Liidus keelatud turustada (9). Seda kinnitas ka ravimiamet, et tegemist on keelatud uuendtoiduga. Tseoliit on mineraalaine, mis sisaldub mullas. Seda kasutatakse põllumajanduses ning veetööstuses puhastusainena, koduses tarbimises näiteks akvaariumides, et vesi reoveest puhtam püsiks.

Otsus: tegemist on valega ja halva nõuandega. C-vitamiini, tsinki, magneesiumi ei aita vaktsiini "kõrvaltoimeid" kehast kuidagi välja uhtuda või ei oma mingeid imevõimeid. Vaktsiini kõrvaltoimete osas tasub rääkida arstiga.

Jaga
Kommentaarid