Birnbaum tegi postituse 14. aprilli hilisõhtul, rohkem tähelepanu hakkas see koguma nädalavahetusel. Tänaseks on väitel 120 kommentaari ja üle 130 jagamise.

Inimeste reaktsioonid on üsna aimatavad – ollakse pahased, et üldse põgenikke nõnda meie riiki sisse lastakse.

Vihane kommentaar Birnbaumi postituse all
Vihane kommentaar Birnbaumi postituse all

Vaid vähesed seavad kahtluse alla selle, et Võrus üldse piiripunkt olemas võiks olla. Näiteks “Millal Eesti nii väikeseks tehti, et piir juba Võrus on?” küsib üks Facebooki kasutaja.

Mida väidetakse?


“Piirivalvurite sõnutsi tulevad tuhanded venekeelsed mehed läbi Võru piiripunkti Venemaalt tuttuute Ukraina passidega sisse…” on Birnbaum kirjutanud oma postituses.

Nii pani ta levima väite, et koos Ukrainast siia tulevate sõjapõgenikega on ka Venemaalt mehed salaja Eestisse tulnud. See loob taaskord kuvandi, et põgenike tulek Eestisse on halb ja kahjulik.

EKRE liikme Facebookis levitatud valeväide

Kuidas on tegelikult?

Faktikontrollile ütles Birnbaum, et lähtus oma postituse tegemisel põhiliselt kasutaja Mike Calamuse väljaöeldust USA EKRE Facebooki grupis. Selle postituse all pidas ta silmas Calamuse postitust, kus ta tsiteerib Mart Helme kõne riigikogu ees. Kõnes arutles Helme selle üle, et üle piiri tulnud põgenikud ei ole ukrainlased.

Mike Calamuse (Eesti nimega Mait Kalmus) postitus grupis "EKRE USA"

“See on ju väga kummaline, et meile tuleb sõjapõgenike hulgas ka väga palju neid, kes Ukraina sõjapõgenikena ei oska mitte ühtegi sõna ukraina keelt,” arvas Birnbaum.

Birnbaumi väidetavaks allikaks olnud väljavõte Helme kõnest ei kinnita kuidagi tema postituses välja toodud väiteid: Helme ei maininud oma kõnes kordagi tuhandeid venekeelseid mehi, kes tuleks üle Võru piiripunkti, ega nende "tuttuusi Ukraina passe".

Esiteks saab ümber lükata “piirivalvurid räägivad” kuulujutu. “Selline väide ei vasta absoluutselt tõele ja seda saab kinnitada iga Võrumaal töötav piirivalvur ning paljud teisedki, kes piiriületusinfoga päriselt on kursis,” kinnitas Lõuna prefektuuri operatiivjuht Küntar Pedosk.

Teiseks ei eksisteeri sellist asja nagu Võru piiripunkt. Eriti arvestades, et Võru linn ise asub Eesti-Läti piirist umbes 30 kilomeetri kaugusel. Pedosk lausus, et isegi kui “Võru piiripunkti” all peeti silmas tegelikult Luhamaa ja Koidula piiripunkti, mis asuvad Võrumaal, on tegu ikkagi väärinfoga.

“Seda kinnitab ka piiriületuste statistika, kust saame täpselt välja võtta, millisest soost, vanuses ja millise passiga inimesed Luhamaa ja Koidula piiripunkte on ületanud,” ütles Küntar Pedosk. Ta lisas, et selle statistika põhjal on neil kinnitus, et taolist trendi, nagu ületaks piiri massiliselt uute Ukraina passidega venekeelseid mehi, ei eksisteeri.

Statistika kohaselt on Võrumaal asuva kolme piiripunkti kaudu aprillikuus Eestisse sisenenud sõltuvalt päevast 40–120 Ukraina kodanikku. Kokku on Võrumaa piiripunktide kaudu aprillikuu jooksul sisenenud 1245 ukrainlast.

Tasub mainida, et enamik Ukraina kodanikke, kes meie piiripunktide kaudu on tulnud, vaid läbivad meie riiki ning suunduvad siis edasi teistesse Euroopa Liidu riikidesse. “Lisaks põhjalikule dokumendikontrollile vestlevad piirivalvurid iga piiriületajaga ja küsivad ka nende teekonna kohta,” kinnitas Pedosk.

Ta lisas, et reeglina on Ukrainast tulevatel inimestel dokumendina kaasas hoopis Ukraina sisepass ja kontrolli käigus ei jääks piirivalvuritel kindlasti märkamata, kui sisenejate hulgas oleks suurenenud uute passidega tulijate osakaal. “Veel enam, kui selliseid passe kasutaks noored venekeelsed mehed,” rääkis Pedosk.

Samuti ei ole täheldatud inimeste organiseeritud toomist piiripunkti, enamasti tulevad inimesed omal käel või väiksemate gruppidena.

Otsus: Vale. Nii piiriületuse statistika kui piirivalvurite tegelikud kogemused kinnitavad, et tegemist on valeinfoga. Võru(maa) piiripunktide kaudu ei ole Eestisse sisenenud tuhandeid tuttuute Ukraina passidega venekeelseid mehi.

Jaga
Kommentaarid