Vanglaplaneet ja Summit News on mõlemad korduvalt ümberlükatud valeinfot levitanud (1). Vanglaplaneet Eestis ja Summit News USA-s.

Lisaks Vanglaplaneedile jagas artiklit ka Facebooki lehekülg “Koos muudame maailma paremaks”. Lehekülg, mis kasvatas märkimisväärselt oma jälgijaskonda samuti koroonateemadel valeinfot levitades.

Päris must-valge siiski pole - energiakasutust ei piirata ainuüksi Ukraina toetuseks

Mida väidetakse?


Faktidele vastukäivaid väiteid esitatakse seekord Itaalia kohta. Nimelt kirjutab Vanglaplaneet, et riik on solidaarsusest Ukraina vastu teinud muudatusi oma energiakasutuses.

“Alates järgmisest kuust hakkab Itaalia Ukraina toetuseks elektrienergiat normeerima, keelates üldkasutatavates hoonetes kliimaseadmetega temperatuuri jahutamise alla 25 kraadi või soojendada ruume üle 19 kraadi,” kirjutab portaal.

Lugu on ümber kirjutatud Summit Newsi koostatud ülevaatest. Summit News viitab enda kirjutatud loos Itaalia peaministrile. “Itaalia peaminister Mario Draghi küsis kampaaniat reklaamides: “Kas me tahame rahu või konditsioneeri?”,” kirjutati artiklis.

Itaalia seadusmuudatus tekitas vastakaid emotsioone

Kuidas on tegelikult?


Sõja algusest saati on Euroopale peavalu valmistanud Vene nafta ja gaas, millest mitu Euroopa riiki endiselt sõltuvad. See tähendab, et samal ajal, kui Euroopa Liit proovib teha kõike selleks, et aidata Ukrainal sõda võita, rahastatakse energia sisseostu näol Venemaa sõjamasinat.

Nii on Euroopas probleem - kuidas enam mitte sõltuda Venemaa gaasist? Kuna Euroopa Liit võtab sanktsioonide pakette vastu ühiselt, siis ei ole gaasisanktsioone korral riikidel muud valikut, kui Vene gaasile alternatiive leida.

Itaalia on Saksamaa järel teine riik, kes enim Venemaa gaasist sõltub (2). Niisiis on riigis hakatud leidma alternatiivseid lahendusi, et vältida sõjast tingitud energiakriisi. Kuni seda tehakse, on Itaalias muudetud energiatarbimist, et vähendada Vene gaasi tarbimist (3).

Nüüd võeti vastu uus muudatus, mis kannab nime “Operatsioon Termomeeter”, mis ei luba avalikes asutustes panna õhukonditsioneeri huugama. Euroopa lõunariigis ei tohi nüüdsest olla temperatuur madalam kui 25 kraadi (4).

Energiaekspert Rein Vare sõnul on Itaalia vastu võetud otsus nii moraalne kui ka praktiline. “Ühest küljest tahetakse vähendada sõltuvust Venemaa gaasist, teisalt on ka moraalne aspekt, et nii ei anta Venemaale rohkem raha sõja pidamiseks,” selgitas ta.

Maaülikooli energiavarustuse professor Andres Annuk leidis, et Itaalia on oma gaasihindade poolest tipus ehk tarbimise vähendamine on arusaadav. "Kui meil on suvekuudel elektritarbimine madal, siis Itaalias on see just kõrgem," kirjeldas ta. Kuid Annuk lisas, et kuna elektrihinnad on mõjutatud gaasitarnetest, siis on lihtne sinna "toetame Ukrainat" silt juurde panna.

Eelmisel nädalal allkirjastas Itaalia koostöölepingu Angola riigiga, et edaspidi nende käest gaasi saada. Eesmärgiks ikka Venemaa boikoteerimine. Sellised lahendused võtavad aga aega ning kuna sõda käib praegu, käivitataksegi ajutiselt “Operatsioon Termomeeter”.

Otsus: Eksitav. “Operatsioon Termomeeter” võeti vastu mitmel põhjusel. Reklaamida seda kui ainuüksi Ukraina toetuskampaaniat, on eksitav. Uued muudatused peaks minimeerima riigi enda energiakriisi ja olema ka keskkonnasäästlikum.

Jaga
Kommentaarid