Oru Läänemaa Oru algkooli 90 õpilast läheb sügisel uude koolimajja, mis on üks Eesti moodsamaid õppehooneid. Sügisel neljandasse klassi minevad Andre Paal ja Valmar Puusepp ning kolmanda klassi poiss Siim Küünarpuu on enamiku koolivaheajast veetnud uue koolimaja ehitamist jälgides.

“Praegu vaatame kopa ja veoauto tööd. Ilus koolimaja tuleb. Algul eksime kindlasti enne mitu korda ära, kui õige klassi üles leiame – vana puust koolimaja oli ju sellest mitu korda väiksem,” leidsid poisid, kelle koolitee on sügisest peale vaid paarisajameetrine. “Ei tea, kuidas me ikka siit kõrvalmajast kooli hakkame pääsema. Juba praegu on siin ehitusest tekkinud porimülgas,” muretses Valmar.

Oru vallavanema Ülo Loorensi sõnul saab kolmekorruseline koolimaja sügiseks läbi häda valmis, sest praegu on ehitamiseks vajaka veel 3,2 miljonit krooni. “Uus maja on juba võtnud 16 miljonit. Pangad ei taha laenu anda, kuid esimesel koolipäeval peame maja õpilastele avama,” ütles Loorens. Kooli võimla sügiseks valmis ei saa.

Raha napib

Vallavanema sõnul vajasid õpilased uut maja, sest ligi saja aastane kahekorruseline puust koolihoone oli halvas seisus. “Paistab, et lähiaastatel siinkandis õpilastest puudust ei tule ja me saame peagi praeguse kuueklassilise kooli põhikooliks muuta,” ütles ta.

Oru algkooli direktori Mare Urbase hinnangul on uus koolimaja Eesti kohta tavatult moodne. “Kui jaksaks veel tänapäevase sisustuse osta, siis oleks kõik täiuslik. Praegu toome kõik lauad-pingid vanast majast. Ma olen kirjutanud ka igasugustesse fondidesse, kui kuskilt kasvõi näpuotsaga raha tuleb, on see meile ikka abiks,” selgitas Urbas.

Direktori sõnul on uues majas eraldi arvutiklass, kuid arvuteid veel pole. Need loodetakse siiski uuel õppeaastal muretseda.

Praegu pole koolil ka laulmise, kehalise kasvatuse ja arvutiõpetajat. “Head kaadrit on raske saada, ehk kaasaegsed töötingimused lisavad meile tulekuks plusspunkte,” ütles Urbas.

Direktori sõnul ei saa uue kooliaasta alul õpetajatel kerge olema, sest maja uudistavaid õpilasi tuleb uute õpitingimustega harjutada. “Mulle teeb muret maja rohke klaaspind. Läbi mitme korruse läheb klaasseinaga trepp, peaasi, et poisid kõõludes sealt läbi ei kukuks,” muretses Urbas. Ta loodab siiski, et uues koolis eriti jooksma ei hakata, sest nüüd jagub iga lapse jaoks nurgakesi, kus rahulikult olla. “Koristajal tuleb rohkem tööd, sest klaaspinda, kuhu näpujälgi jätta, on siin palju,” tõdes ta.

Nurki jagub igale lapsele

Sügisel alustavad uues koolimajas ka ligi 70 Jõgeva maakonna Siimusti erivajadustega laste kooli õpilast. Varem õppisid nad Vägeval.

“Vana koolimaja lagunes ära. Kolisime Siimustisse, sest seal seisis juba vene ajast tühjana üheksaklassilise kooli pooleliolev ehitus,” jutustas kooli direktor Janne Vilms.

Neli Eesti koolimaja saavad sügiseks uued kõrvalhooned. Hiiumaa Kõpu internaatkool saab septembriks uue internaadihoone. Võrumaa Puiga algkool muutub põhikooliks, sest valmis maja juurdeehitus. Uued kõrvalhooned avavad 1. septembril Raplamaa Hagudi põhikool ja Võsu põhikool.

Suvel on põhjalik remont tehtud Pärnumaa Kihnu põhikoolis ning Lääne-Virumaa Põlula, Kiltsi ja Vasta mõisates asuvates põhikoolides.

Tallinnas remonditakse Audentese erakooli uus hoone ja Vanalinna hariduskolleegiumi üks osa. Korda saavad ka Kuristiku keskkooli sisespordirajatised. Värskelt remonditud majas alustavad teisel veerandil tööd Gustav Adolfi gümnaasiumi lapsed.