Tabasalu keskuse hoonestuse ideevõistlus on viinud ühistupoe ja Harku valla karvupidi kokku ning kohtusse. Kaupluse laienemise sooviga pea samal ajal ilmnes valla soov olemasolev hoone sootuks lammutada.

„Küsisime vallast tookord, kas antakse asendusmaad, ja saime vastuseks, et see on mõeldamatu,” kõneleb Keila tarbijate ühistu esimees Olev Mäll.

Tabasalu mäest üles sõites on Kallaste kauplus vasakut kätt teine suurem hoone. Mälli sõnul soovis ühistu saada Harku vallalt projekteerimistingimusi, et kauplust tühjade korterite arvelt suurendada. „Tahame teha kauba vastuvõtu jaoks teise koha, et kaubaautod ei sõidaks võõrale kinnistule, ja parandada majaesist parkimist,” selgitab Mäll. Vald tingimusi väljastama ei nõustunud. „Ametnikud soovisid, et liituksime sellel ajal kavandatava Tabasalu aleviku üldise detailplaneeringuga, mis nägi ette meie Kallaste kaupluse lammutamist.”

Harku abivallavanema Sulev Roosi sõnul ei väljasta vald kaupluse laiendamiseks projekteerimistingimusi, sest kinnistu jääb vallavolikogu eelmise aasta veebruari otsusega algatatud Tabasalu keskuse detailplaneeringuga haaratud alale.

Mälli sõnul tuli esimene ametlik vastus projekteerimis- tingimuste väljastamisest keeldumiseks juba 2007. aasta juulis, kui detailplaneeringut veel algatatud ei olnud.

Ulatub üle piiri

Roosi sõnul on kauplusehoonet juba korra ümber ehitatud ja käesolevaks ajaks on see maaüksus ennast ammendanud, ulatudes laadimisestakaadiga osati üle kinnistu piiri.

Roos loodab, et kolme praeguse kinnistu omanikud nõustuvad keskuse uue planeeringuga ja lepivad kokku, millegi  suurema ja nüüdisaegsema ehitamises.

Mälli sõnul on kohtuni jõudnud vaidluses valla üks argumente hoone 1930. aastate praegusest väiksemad mõõtmed.

„Igas külakeskuses on oma pood,” peab Tabasalu elanik Madis kauplust oluliseks. Kõrval asuv kalakauplus Kala+ on kes-kendunud tema sõnul rohkem alkoholi müümisele. „Jääkski ainult Säästumarket, kus on väike valik.”

Saamata jääb poolteist miljonit krooni

•• Keila tarbijate ühistu plaani laiendada kauplust endale kuuluval krundil on takistanud valla algatatud uus detailplaneering, mis näeb ette piirkonda värske ilmega ärikeskuse loomise. Ühistu esimehe Olev Mälli sõnul oleks hoone võitnud laienemisega lisaks kolmandiku oma pinnast, kaotades maja tagant nn sakid. „See on kinnine krunt ja pole mingisugust nähtavat põhjust liituda mingisse üldplaani,” arvab Mäll.

•• Tema sõnul ei ole praeguses majandusolukorras lihtne investeerida, mistõttu ei saa nimetada ka venitamisest ja vaidlusest tulenevaid täpseid kahjusid. „Loomulikult on need olulised, pidades silmas nii konkurentsivõimet kui ka suurema sortimendi pakkumisest saamata jäänud tulu,” hindab Mäll kaotust umbes pooleteisele miljonile kroonile.

•• „Koht on sisse töötatud ja inimesed on harjunud seal käima,” tõdeb ka Harku abivallavanem Sulev Roos. „Praegu on see aga nagu Gruusia maja,” loodab ta näha kokkuleppeid kinnistuomanike vahel. „Ehitamiseks peab raha niikuinii leidma.”