Miks üldse on nii, et mõnda taime peetakse maagiliseks ja teist mitte? Kas see sõltub kuidagi taime välimusest, kasvukohast või lõhnast või millestki veel?

Tõepoolest, kõik taimed pole maagilised. Kadakat ja pihlakat peetakse maagiliseks ja kaitsva toimega taimedeks, sest neil on vilja või käbi tipus ristimärk. Mõnikord seostub see taime välimusega, näiteks alrauni maa-alune osa meenutab väliselt laialisirutatud jäsemetega inimest, kreeka pähklipuul aga on vilja sees olev toitekude inimaju meenutava kujuga, seepärast usuti, et kreeka pähkleid süües vabaneb peavalust. Taime kasvukohast sõltub tema toime ja maagilisus kindlasti. Mõnelpool usutakse, et risttee lähedal kasvavad taimed on tugevama maagilise jõuga. Maagilisus sõltub ka lõhnast. Paljud maagilised taimed on tugeva lõhnaga, näiteks aedtill, petersell, koriander, rosmariin, lavendel, küüslauk, koirohi, tüümian ehk aed-liivatee, jasmiin, loorberipuu, eukalüpt jpt.

HARILIK ALRAUN (Mandragora officinarum)
Harilikku alrauni peetekse kõikidest taimedest kõige maagilisemaks taimeks. Alraun on mürgine narkootilise toimega taim, keda seostatakse keskaegse nõiakunstiga. Ta on mõjus igasuguste nõiduste juures. Taime nimetus tähendab tõlkes inimdraakonit. Maa-alune organ meenutab inimkeha või fallost. Alraun on väga mürgine taim, kelle tarvitamine põhjustab haigestumist, deliiriumi või aeglast surma. Armumaagias on alraun kõige tõhusama toimega taim! Kui reedel alrauni juur valge veini pudelisse panna ning siidist ja sametist kotis kaasas kanda, annab see kandjale suure seksuaalse jõu ja veetlevuse vastassugupoolele. Kui juur panna abieluvoodis padja alla, teeb see armastajapaari väga kirglikuks. Araabiamaades kannavad vähenenud seksuaalse jõuga mehed alraunist tehtud keed kui mehelikkust tõstvat amuletti. Naised, kes tahtsid järglasena poega, tarvitasid alrauni. Alrauni viljad, mida tuntakse armastuse õuntena, panevad mehe armuma, kui seda 20.jaanuari ööl mehele sööta. Alrauni kuivatatud ja pulbriks hõõrutud lehetükike punase või valge veiniga kindlustab kirgliku armuöö. Öeldakse, et kui raha panna karpi koos alrauni juurega, kahekordistub see ühe ööga. Usuti, et alrauniga võituna saavad nõiad lennata, nähtamatuks muutuda või kehastuda linnuks või loomaks. Araabiamaades kutsutakse alrauni ka kuradiküünlaks või kuradi valguseks. See tuleneb vanast uskumusest, et alrauni lehed pimeduses hiilgavad. Alrauni juuri võib maa seest üles võtta ainult öösel, parem, kui see on täiskuuöö. Üles võib juuri kaevata vaid see, kes neid hiljem kasutab, muidu kaotavad juured oma maagilise toime. Keskaegse legendi järgi usuti, et juurt maast välja tõmmates oli kuulda kõrvulukustavat karjet ja juurest hakkas eralduma verd.

Mida tähendab see, et taim on maagiline? 

Maagilisel taimel on võime aidata või mõjutada inimesi, loomi, teisi elusolendeid, esemeid ja ehitisi. Maagilisi taimi oskavad paremini kuulata ja kasutada shamaanid, nõiad ja teised selleks ettevalmistatud inimesed. Taime maagilised omadused avalduvad kaasaskantuna peas, kaela ümber keena, taskus, jalanõu sees jm, aga ka aiamaagias, kui aeda istutada kaitsva toimega taimi. Väga hea on koduukse ette kaitsva taimena istutada koirohtu või raudrohtu. Raudrohu leotisega on hea pesta põrandaid, kui siseruumides tundub raske ja ahistav viibida. Aiataimedest toob kasvatajale tervist, õnne ja pikka iga ning peletab kahjurid eemale harilik päevalill. Taimi kasutatakse armumaagias, tervendamismaagias, kaitsemaagias, ilmamaagias, kadunud esivanematega suhtlemiseks ja paljudel muudel juhtudel. Maagiliste taimede seas on ka palju ohtlikke ja mürgiseid taimi, keda tänapäeval ilma vastava väljaõppeta kasutada ei tohiks (alraun, karumustikas, inglitrompet, ogaõun, koera-pöörirohi, jugapuu jt). Inimestega suhtlemise parandamiseks on hea pakkuda pähkleid. Päevalill kaitseb aias kasvades teisi taimi kahjurite eest ja toob head õnne aednikule ja tema kodule. Päevalill on saanud nimetuse kreeklaste päikesejumala Heliose järgi. Inkadele oli päevalill päikese sümbol. Päevalille kasutatakse päikesejumalaid austavates rituaalides. Soovitud unenäo nägemiseks tuleb lisada toidule päevalille. Kui magada päevalill voodi all, saab teada tõe. Kui süüa seemneid päikeseloojangu ajal, läheb soov täide. Päevalill aias toob õnne, tervist ja pikka iga.

Missugused taimed Botaanikaaia näitusel väljas on? Kas need on taimed, mis kasvavad ka Eestis? Või on rohkem eksootilisemaid taimi?

Näitusel tutvustatakse rohkem kui 100 erinevat taime ja nende kasutamist läbi aegade maagilistel eesmärkidel. Nende seas on tavalisi kodumaiseid taimi nagu võilill, raudrohi, ohakas, angervaks, kortsleht, kurekell, heinputk jpt. Tutvustame ka meil vähetuntud eksootilisi taimi nagu maasikapuu, akaatsia, kookospalm, inglitrompet, korallpuu jpt.

Palun tooge esile paar eredamat maagilise taime näidet, midagi sellist, mis teile endale põnevust pakub.

Ümaralehise alpikanni (C. coum) sort ´Something Magic´ on aretatud USA-s Oregonis asuvas Terra Nova puukoolis. See on esimene alpikann, keda paljundatakse koekultuuri meetodil ja kes jõudis nõnda paljundatult maailmaturule. Alpikann ´Something Magic´ on ilusa laia hõbedase leheservaga. Usutakse, et see alpikann võlub oma maagiaga ära igaühe, kes temaga kokku puutub.
Hõlmikpuule omistatakse võimet ligi meelitada head õnne ning kaasa tuua eriliselt helget enesetunnet. Puul usutakse olevat maagilist jõudu, mis avaldub tugevamalt puu kinkimisel. Hõlmikpuu on seega ideaalne kingitus. Ja Sa ei suuda kunagi unustada inimest, kes Sulle hõlmikpuu on kinkinud. Kingitud puu omab maagilist jõudu, mis muudab inimese õnnelikuks ning kaitseb tema saajat. Kui te olete kaotanud mõne suhte, saate selle kiiresti tagasi, kui kingite igatsetud inimesele hõlmikpuu. Hõlmikpuul on võime parandada ka vastassugupoolte vahelisi suhteid. Tänapäeval on levinud uskumus, et kui hõlmikpuu kasvab Sinu kodus hästi, on Sinu ja Sinu lähedastega samuti kõik korras ning suhted head.
 
Uskumuste järgi aitab majja puistatud kuivatatud angervaks kodus rahu säilitada. Arvatakse, et angervaksavann toob õnne tööotsingul. Tema lõhn rahustab, teeb südame rõõmsaks ja meeled malbeks. Angervaks on tänapäeval kasutusel ka moodsas nõiakunstis kurjategija soo kindlastegemiseks. Kui vette asetatud angervaks põhja vajub, oli kurjategija mees, kui jääb veepinnale, siis naine. Angervaks on taim, kelle lõhn rõõmustab südant. Angervaksa kogutakse kesksuvel. Angervaks on olnud üks druiidide pühamaid taimi koos vesimündi ja raudürdiga. Iiri pärimuse järgi andis taimele tema hea lõhna karja ja saagi kaitsejumalanna Aine. Angervaksatee või -vann toob nägemusi tulevikust ja parandab selgeltnägemisevõimet. Suitsutamissegudes on angervaksal kaitsev ja tervendav ning rahu- ja õnnetoov toime.

VÕILILL (Taraxacum)
Võilill esindab õhu elementi ja on pühendatud Jupiterile. Võilille on ammustest aegadest kasutatud ennustamiseks, eriti kui armuasjad teevad muret. Ta aitab tugevdada selgeltnägemise võimet, teda kasutatakse ka vaimude väljakutsumisel ja salasoovide täitumiseks. Võilillel on võime öelda inimesele, kui vanaks too elab. Selleks puhutakse võilille seemned laiali ja seejärel kogutakse kokku. Seemnete koguarv ütlebki, kui vanaks te elate. Võilillelt saab huviline ka teada mitu aastat tal veel abiellumiseni aega on. Jällegi peab puhuma võililleseemneid ja nii mitu korda kui kulub kõigi seemnete ärapuhumiseks, nii mitu aastat on veel selle õnneliku (õnnetu) sündmuseni jäänud. Röstitud võilillejuure tee joomine tugevdab jooja vaimujõudu. Juure matmine maja loodenurka aitab kohale tuua soodsaid tuuli.


Kas mõnel päeval on ka eriüritusi?

26. novembril kell 12-15 toimub aroomteraapia päev. 24.-27. novembril saab tutvuda ka Riina Tartu mälestusnäitusega "Elu lõhnatantsus", kus on eksponeeritud ainulaadsed, Eestimaa taimede põhjal loodud lõhnakompositsioonid  Eesti klaasikunstnike originaalpudelites. Klaasikunstnike Kai Koppeli, Kairi Orgusaare, Maie-Ann Rauni ja Eili Soone koostööd lõhnakunstnikuga ja Riina Tartu raamatut ´´Elu lõhnatantsus´´ tutvustab klaasikunstnik, EKA emeriitprofessor Maie-Ann Raun.

Näituse kuraatorid on Urmas Laansoo, Taimi Puusepp ja Krista Kaur.