Aga kes oli ENSVs mitut suurettevõtet juhtinud Ülo Nugis? Kuidas ta jõudis poliitikasse? Millised olid ta suhted teiste toonaste poliitstaaridega? Millised olid Nugise nõrkused ja hobid? Miks armastas Nugis käia relvaga?

Neile ja paljudele teistele küsimustele otsivad vastuseid režissöör Toomas Lepp ja stsenarist Hannes Rumm, kes on rääkinud ligi 30 inimesega Nugise fenomenist. Muuhulgas on intervjuu Ülo Nugise abikaasa Vaikega, kes esimest korda meenutab mehe tõusu Eesti poliitika tippu ja raskeid hetki Eesti iseseisvumisel (Loe ka 13. augustil LPs ilmunud lugu Vaike Nugisega).

Filmis on ainulaadseid videokaadreid ja fotosid Nugise kodusest arhiivist ja Juhan Aare salvestustest 1990ndate aastate Eesti rahvasaadikute Edgar Savisaare sünnipäeva tähistamisest Moskva hotellis.

„Dokumentaalfilm «Riigikogu direktor» on haarav ja huvitav,“ kirjutas Postimehes Andrus Karnau.

„Hannes Rummi ja Toomas Lepa film „Riigikogu direktor” viimasest ülemnõukogu juhatajast ja seitsmenda riigikogu esimehest Ülo Nugisest ei ole täielikult suutnud omaaegset vastandumist ületada, olgugi et püüdlust selles suunas tuleb siiski tähele panna,“ arvustas LPs Heiki Suurkask, viidates vastuoludele Eesti Komiteega.

Film on pühendatud Eesti taasiseseisvumise 30. aastapäevale.

Veidi üle tunni kestvat filmi näevad Delfi Kogupaketi tellijad. Vaatamiseks logi sisse. Kui sul pole tellimust, siis saada selle teha selle loo alt (1. kuu maksab 1 euro, tellimust saad jagada 4 sõbraga).