KOOS-liikumine

„Nursipalu kaitseks“ Facebooki grupis ja selle lehel ringi vaadates on peagi näha, kuidas grupis postitavad ja kommenteerivad jõudsalt KOOS liikumise tegelased. Sellele viitavad ka nende profiilid, millelt avanevad „Free Peterson“ (Vabastage Aivo Peterson) postrid. Peterson on hetkel Kaitsepolitsei poolt kinni võetud, kahtlustatuna Vabariigi vastase suhte loomises.

KOOS-liikumine on sujuvalt üle võtnud kõik Nursipalu ja Soodlaga seotud teemad ning levitavad nüüd selle alusel valeinfot

Hetkel võtavad grupi nimel peamiselt sõna Julia Smoli, Sandra Sirge ja Igor Hopp, kes nimetavad ennast avaliku elu tegelasteks. Nad on teinud mitmeid videosid, kus viskavad õhku julgeid väiteid Nursipalu ja Soodla kohta, mis tegelikult tõele ei vasta.

Faktikontroll tegi ühest sellisest videost ülevaate. Video läbiv sõnum oli, et Eestil pole end vaja kellegi eest kaitsta ja seega pole ka kaitseväge vaja. „Milleks meile üldse kaitsevägi? [Oleme] väike Eesti. Gigantidega me nii kui nii sõdida ei suuda, milleks meile kaitsevägi? Kelle eest on meil vaja end kaitsta? Venemaal pole meid üldse vaja, mis meilt võtta on,“ arutles videos Julia Smoli.

Peale faktikontrolli ilmumist, väitis Smoli ise, et tegemist on Nursipalu grupis olevate asjadega, mille pärast inimesed muret tunnevad.
Soodla harjutusvälja teemal kirjutas Sirge ühele sealse MTÜ eestvedajatest. Viimase kommentaarist lähtub, et nad proovisid ennast ettevõtmisega veel enamgi siduda.

Vandenõuteoreetikud ja kõige-eitajad

Nursipalule palju lähemale on ennast pannud inimesed, kes koroonapandeemia ajal aktiivselt valeinfot ja vandenõuteooriaid jagasid ning sellest sujuvalt ka sõjas kahtlema hakkasid.

Toona palju kära tekitanud artikkel on Luiskil siiani üleval

Üheks selliseks inimeseks on Kertu Luisk, kes 2022. aastal EKRE ridadest välja arvati. Just seetõttu, et viimane tegi nii-öelda kremlimeelseid postitusi. Näiteks Postimees kirjutas, kuidas Luisk seadis küsimärgi alla Butša veresauna tegelikkuse ja jagas Ukraina-vaenulikku sisu. Kogu tähelepanu pani Luiski tegema vabandus-video, kuid mitte levitatud informatsiooni pärast vaid, kuidas väljaütlemised ei olnud kooskõlas EKRE-ga.

13. aprillil Võru linnavolikogu umbusaldas Luiski ja 19. aprillil arvati ta EKRE koosseisust välja, kuid Luisk jagas Ukraina-vaenulikke artileid ja postitusi edasi.

22. aprillil 2023 valiti Vana-Võromaa vanemate kogu, mille üheks liikmeks on ka Luisk.

Peale Luiski valiti selle liikmeks ka Karl-Richard Sänna, kelle valeinfo levitamise lugu on sarnane Luiski omaga. Nimelt ka tema jagas aktiivselt pandeemia kohta valeinfot, mis tänaseks on üle läinud sõja küsimärgi alla seadmisele.

Väidetavalt "proovimas" käinud Sänna postitas Facebooki, kuidas Vene-Ukraina lipuga illustreeritud plakatiga tanki vaatamas käis

Kuidas Ukrainaga vastandumine ning vandenõude levitamine on kahjustanud Nursipalu temaatika tõsiseltvõetavust, saate kuulata seekordses podcasti episoodis.