„Omandamine tähendab, et Pfizerist saab maailma suurim onkoloogiaettevõte, mis suudab ravida enamikku mRNA vaktsiinidest põhjustatud turbovähki. Tuleb märkida, et Covid-19 vastased Pfizeri ja Moderna mRNA vaktsiinid põhjustavad turbovähki sellisel määral, nagu pole maailma ajaloos varem nähtud,“ jätkub postitus.

Sama tekstiga postitused on hakanud Facebookis hoogsalt levima jaanuari viimastel päevadel.

Faktid

  • Pfizer ostis detsembris biotehnoloogiaettevõtte Seagen, mis arendab ja turustab uuenduslikke vähiravimeid.

  • Puuduvad tõendid, et koroonavaktsiinid põhjustaksid nn turbovähki või lihtsalt vähki. Vastupidiselt väidetule teatud vaktsiinid hoopis kaitsevad vähi tekke eest.

  • „Turbovähk“ on vana ja populaarne valeinfo, mida on erinevad eksperdid ja faktikontrollimise väljaanded korduvalt ümber lükanud.

Terminit „turbovähk“ ehk „turbo cancer“ ei leidu mainekates teadusajakirjades ega eelretsenseeritud meditsiinalastes teadusartiklites. „Turbovähk“ on vaktsiiniskeptikute väljaannete väljamõeldud väljend, mitte teaduslik termin.

„Turbovähk“ on seotud vaktsineerimisvastase müüdi ja valeinfoga, mille keskmes on idee, et koroonaviiruse vastu vaktsineeritud inimesed kannatavad kiiresti arenevate vähivormide all.

„Väitel, et vaktsineerimine põhjustaks või soodustaks vähi, eriti mingisuguse müstilise nn turbovähi teket, ei ole mingisugust alust. Seda on aastakümnete jooksul analüüsitud ja tegelikult tuleb öelda vastupidist,“ ütles Tartu Ülikooli peremeditsiini kaasprofessor Marje Oona Faktikontrollile.

Oona sõnul on olemas vaktsiinid, mis vastupidiselt väidetule hoopis kaitsevad vähi tekke eest. Nendeks on B-hepatiidi vaktsiin, mis kaitseb maksavähi tekke eest ja HPV vaktsiin, mis kaitseb väga edukalt emakakaela vähkide jt vähivormide tekke eest.

„Kui mingisugune nakkushaigus põhjustab kroonilist infektsiooni ja selle tagajärjel võib tekkida vähk, siis on vaktsineerimine seda nakkust ära hoides väga edukas ka vähki ennetama. Seda, et vaktsineerimine kuidagi soodustaks vähi teket, ei ole ühegi vaktsiini puhul täheldatud,“ lisas Oona.

Faktikontroll on varem korduvalt ümber lükanud väiteid koroonavaktsiinide ja vähihaiguste väidetavate seoste kohta.

Reutersi faktikontroll kirjutas juba 2022. aastal, et viie eksperdi sõnul ei põhjusta koroonavaktsiinid nn turbovähki. Sarnaseid valeväiteid on aastate jooksul ümber lükanud ka teised eksperdid, faktikontrollimise väljaanded ja ka USA riiklik vähiinstituut.

Pfizer tõepoolest ostis detsembris biotehnoloogiaettevõtte Seagen, mis arendab ja turustab uuenduslikke vähiravimeid. See aga ei tõenda, et koroonavaktsiinid tekitavad vähki.

Otsus: vale. Üheski mainekas meditsiiniuuringus ega ajakirjas pole kasutatud terminit „turbovähk“. Ühegi vaktsiini, sh koroonavaktsiini kohta pole tõendeid, et see soodustaks või tekitaks vähki. Vastupidiselt väidetule teatud vaktsiinid hoopis kaitsevad vähi tekke eest.