Ingliskeelne säuts, mille põhjal Eestis valeinfo liikvele läks.

Eestis võttis väite üle lehekülg Vanglaplaneet, kus väidetakse ka, et vaatamata vaktsineerituse kohta küsimisele, annab Punane Rist ikka inimestele „Covid-19 vaktsiiniga saastunud verd“.

„Pärast paljastusi, et Ameerika Punane Rist küsib potentsiaalsetelt vereannetajatelt, kas nad on hiljuti saanud COVID-19 vaktsiini, avastasid Stephen Crowderi meeskonna „Louder With Crowder“ varjatud ajakirjanikud, et hoolimata vaktsineerimise kontrollimisest, ei jaotata Punase Risti poolt kogutud verd vaktsineerimisstaatuse järgi,“ on kirjas Vanglaplaneedi artiklis.

Punane Rist tegutseb üle maailma, kuid Eestis vereloovutusega nad ei tegele.

Valeinfo Vanglaplaneeti leheküljel ja Facebookis.

Faktid

  • USAs näeb vereannetuste kogumise protokoll ette vaktsiinitootja nime küsimist, veendumaks, et saadud vaktsiin on FDA poolt heaks kiidetud.

  • Covid-19 vaktsiini saanud inimesed võivad verd annetada - vastupidiselt levivatele väidetele, ei ole vaktsineeritud inimese veri ohtlik.

  • Vaktsineeritud inimese veri on abisaajale ohutu ehk Vanglaplaneedi artiklis väidetu on eksitav - verekeskused ei peagi eraldama vaktsineeritud ja vaktsineerimata inimese verd.

Ameerika Punane Rist reageeris populaarsele valeväitele Twitteris, öeldes, et see järgib USA toidu- ja ravimiameti (FDA) kehtestatud eeskirju ja protokolle. COVID-19 vaktsiini saajad saavad verd annetada, kui nad tunnevad end hästi ja neil pole annetamise ajal palavikku. 

Ootama peavad need, kes on saanud nõrgestatud viirust sisaldavat vaktsiini, kuid tegemist on vaktsiiniga, mis on alles katsetusjärgus ega pole veel FDA poolt heaks kiidetud. Ehk nendega end vaktsineerida ei saa.

USA Punase Risti esindaja Daniel Parra selgitas Reutersi faktikontrollile ka seda, et koroonavaktsiinis sisalduv ei tule doonorverest edasi abisaajale. "Sarnaselt teistele vaktsiinidele, nagu leetrid, mumps või gripp, on COVID-19 vaktsiin loodud immuunvastuse tekitamiseks, et aidata kaitsta inimest haiguste eest, kuid vaktsiini komponente endid vereringes ei leidu," ütles Parra.

Eestis saavad inimesed verd annetada vastavalt sotsiaalministeeriumi määrusele. Sealhulgas on konkreetselt määratletud, kuidas käituda pärast vaktsineerimist - näiteks B-hepatiidi vastu vaktsineerimisel tuleb oodata kaks nädalat, et verd loovutada.

Koroonavaktsiini osas võib pärast vaktsineerimist surmatud viirusega, paljunemisvõimetu viirusvektoril põhineva vaktsiiniga, komponentvaktsiiniga või mRNA vaktsiiniga, verd kohe annetada. 

Pärast vaktsineerimist nõrgestatud viirusega (siia kuuluvad paljunemisvõimelised viirusvektoril põhinevad vaktsiinid) – on vere loovutamine lubatud nelja nädala pärast. Hetkel seda tüüpi vaktsiine Eestis ei kasutata.

Kui inimene ei ole kindel, millist vaktsiini ta sai, siis peab ta ootama neli nädalat. Sama nõuab ka USA Punane Rist, kelle koduleheküljelt valeinfo levitajad nõude kontekstita välja võtsid ja liikvele lasid.

Vaktsineeritud ja vaktsineerimata inimese verd ei eraldata, sest puuduvad teaduslikud tõendid selle kohta, et COVID-19 vaktsiinid “saastaksid” doonorverd. Koroonavaktsiinide ja doonorvere kohta kirjutas Päevalehe faktikontroll ka kaks aastat tagasi, mil Regionaalhaigla eksperdid kinnitasid, et nii vere annetamine kui annetusvere saamine on ohutu. Vahet ei ole, kas emb-kumb osapooltest on vaktsineeritud. 

Otsus: eksitav. USA Punane Rist küsib koroona vastu vaktsineerimise kohta, sest seda nõuab kohalik seadus. Täna kasutusel olevad vaktsiinid on ohutud, nende komponendid ei tule annetusega kaasa ega “saasta” doonorverd, mistõttu ei koguta vaktsineeritud ja vaktsineerimata inimeste loovutatud verd üksteisest eraldi.