„Kuigi mõte kutsuda ajateenistusse vaimse tervise probleemidega inimesi võib tunduda hullumeelne ja väärkohtlemisena, on ainult 8 protsenti Ukraina kodanikest valmis Venemaa vastu relva haarama ja selliste küsitlustulemuste valguses on arusaadav, miks Zelenskõi valitsusele meeldivad sõdurid, kes ei mõista surma tähendust,“ jätkub artikkel.

Vanglaplaneedi sõnul „röövivad ajateenistuse ametnike meeskonnad 14-aastaseid poisse, et täita sõjaväe ridu“. Ukrainas olevat portaali sõnul värvatud juba suur hulk teismelisi ja vanureid.

Vanglaplaneedi artikkel pärineb paremäärmuslikult vandenõuteooriaid ja valeinfot levitavast veebilehelt InfoWars, mis omakorda tsiteerib Vene propagandakanalit Russia Today.

Faktid

  • Väidetav Ukraina sõduri filmitud video Downi sündroomiga võitlejast on Vene propaganda toodetud võltsing. 

  • Ukraina president allkirjastas 1. aprillil seaduse, millega langetatakse sõjaväeteenistusse kutsumise iga 27 aastalt 25-le. 11. aprillil võttis Ukraina parlament vastu ka uue mobilisatsiooniseaduse, millega muudetakse armee mobiliseerimise eeskirju. 

  • Uutes seadustes pole midagi kirjas teismeliste, vanurite või erivajadustega inimeste mobiliseerimise kohta. Kõik varasemad reeglid sõjaväekõlbulikkuse kohta on säilinud.

Väidetavat videot 19-aastasest Downi sündroomiga Ukraina võitlejast hakkasid esmalt levitama Venemaa meedia ja Telegrami kanalid 2023. aasta detsembri lõpus. Kremli kontrollitud kanalid väidavad video juures, et toonane Ukraina relvajõudude ülemjuhataja Valeri Zalužnõi olevat teatanud puuetega inimeste mobilisatsioonist. Märtsis hakkas sama video levima USA paremäärmuslikes kanalites ja sotsiaalmeedias. Aprilli alguses jõudis video ka Eesti portaali ja sotsiaalmeediasse.

Kuvatõmmis Vene propagandisti ja saatejuhi Olga Skabejeva Telegrami kanalist. Videot näidati ka mitmes Venemaa riiklikus telekanalis.

Videos on näha TikToki kasutajanime “uvoin19”, mis on väidetavalt video algallikas. Praeguseks sellist kanalit ega videot tekstiga “Воха чергує” (Voha tööpostil) TikTokis ei eksisteeri. Avaliku veebiarhiivi järgi pole võimalik tuvastada, kas konto on kunagi sellist videot postitanud. 

Ukraina meedia on varem kirjutanud sõdurist kutsungiga “Воха” (Voha), kuid ta on täiesti teistsuguse välimusega võrreldes Venemaa propaganda levitatud videos oleva mehega. Ukraina ega Lääne meedia pole seda videot avaldanud ega väidetavat juhtumit muul moel kajastanud.

Video ei tõenda, et tegu on Ukraina sõjaväelasega, kel on ka Downi sündroom. Näiteks puudub tema vormil konkreetse brigaadi märk ning roheline, kollane või sinine triip. Kuigi väidetavalt on video tehtud eesliinil, puudub mehel igasugune lisavarustus ja isegi kiiver. Tal on jalas kummikud, kuigi video on väidetavalt filmitud talvel. 

Video järgi pole võimalik kindlaks teha, kus ja millal on see filmitud, ent videos on kuulda operaatori häält, kes on Ukraina faktikontrollijate järgi näidelnud ka varasemates Vene võltsingutes. Neis on sama spetsiifiline ukraina kõne, tämber ja intonatsioon.

Ukraina seaduse järgi ei saa sõjaväes teenida Downi sündroomiga inimesed. Samas seaduses on sätestatud täpsed eeskirjad, milliste haiguste ja seisunditega inimesed tunnistatakse ajateenistuseks kõlbmatuks.

Uue mobilisatsiooniseaduse järgi ei värvata teismelisi, vanureid, invaliide või erivajadustega inimesi sõjaväkke. Nagu varemgi vabastatakse ajateenistusest ja mobilisatsioonist kõik puudega inimesed olenemata puude rühmast. Need, kes kuuluvad teise või kolmanda invaliidsusgruppi pärast 24. veebruari 2022, peavad läbima täiendava tervisekontrolli.

Uus seadus kohustab mehi uuendama värbamisega seotud andmeid, suurendab vabatahtlike tasu ja lisab uue karistuse värbamisest kõrvale hiilimise eest.

Kuna videos ei ole ühtegi tõendit, et tegu oleks Ukraina sõjaväelastega ning video hakkas esmalt levima Venemaa propagandakanalites, saab järeldada, et tegu on võltsinguga. Sedasi püüab Venemaa taas laimata Ukraina sõjaväge, mobilisatsiooni ja tervishoiusüsteemi. Tegu on Kremli narratiiviga, et sõjaväelaste puuduse all “võbelev” Ukraina saadab rindele vägisi invaliide, vanureid ja lapsi.

Faktikontroll on varem korduvalt lükanud ümber sarnaseid väiteid ja võltsinguid Ukraina sõjaväe ja mobilisatsiooni kohta.

Otsus: vale. Vanglaplaneedi levitatud video väidetavalt Downi sündroomiga mehe mõnitamisest kaevikus on Venemaa propaganda võltsing. Nii eelmiste kui uute mobilisatsiooniseaduste järgi ei värba Ukraina puudega või erivajadustega inimesi, teismelisi ega vanureid.