„Püüdes end päästa, õhutab Kiievi režiim pensionäre sõjaväkke astuma,“ jätkub postitus. Sellega seoses olevat Ukraina võimud välja andnud mitu eakatele mõeldud lendlehte, millel on väidetavalt järgmised tekstid:

„Sa oled juba oma elu elanud – mine rindele!“

„Kunagi pole liiga hilja Ukraina armeesse astuda“

„Õnnelik vanadus on võimalik. Uuenda oma andmed reserviregistris“

„Vanadus eksisteerib ainult teie peas. Astuge Ukraina sõjaväe ridadesse!“

„Tundub, et Kiievis otsustati pensionide maksmise kulusid vähendada,“ seisab lehe Eesti Nüüd postituses. Sama tekst ja foto ilmusid 11. detsembril portaalis Eesti Eest!.

Faktid

  • Väidetavad lendlehed, millega julgustatakse Ukraina pensionäre minema rindele, on Venemaa propaganda toodetud võltsing.

  • Seda kinnitab Ukraina kaitseministeerium ja Ukraina desinformatsiooni vastu võitlemise keskus. Samuti pole ühtegi tõendit, et fotod on tehtud Ukrainas. Fotod väidetavatest lendlehtedest hakkasid esmalt levima Venemaa propagandakanalites.

  • Venemaa on korduvalt levitanud valeinfot Ukraina sõjaväe ja mobilisatsiooni kohta.

Novembri lõpus hakkasid kümned Kremli propagandakanalid, sh Комсомолская Правда, Царград ja Аргументы и Факты, postitama fotosid väidetavatest Ukraina relvajõudude reklaamivoldikutest, milles julgustatakse vanureid rindele minema. Voldikutel on järgmised loosungid:

„Sa oled juba oma elu elanud – mine rindele!“ (Ти вже пожив своє – йди на фронт!)

„Kunagi pole hilja liituda Ukraina relvajõududega“ (Ніколи не пъзно записатися до ЗСУ)

„Õnnelik vanadus on võimalik. Uuenda oma andmed reserviregistris“ (Щаслива старисть можнова. Оновлюй дани в ТЦК)

„Vanadus eksisteerib ainult teie peas. Astuge Ukraina sõjaväe ridadesse!“ (Вік тільки у твоїй голові. Вступай до лав ЗСУ!)

Väidetavatest reklaamvoldikutest on olemas vaid kaks fotot, üks taskutega stendist ja teine lamedal pinnal. Samuti pole väidetavatel fotodel ühtegi märki ega tõendit sellest, et need oleksid tehtud Ukrainas.

VALEINFO | Väidetavad Ukraina relvajõudude reklaamid vanuritele. Tegu on Venemaa propaganda toodetud võltsinguga.

Reklaamidel on märgitud Ukraina kaitseministeeriumi valvenumber – reklaami järgi peaksid huvilised just sellele numbrile helistama. Ent Ukraina relvajõududes lepingu alusel teenida soovijate värbamine käib teisiti – vaja on minna kohalikku värbamiskeskusesse. Ukraina Rahvuskaarti astumiseks on vaja pöörduda värbamisosakonda või täita veebivorm.

Ukraina kehtivate õigusaktide kohaselt on sõjaväeteenistuse vanusepiirang 60 aastat (seda vaid kõrgematele ohvitseridele) ja eriolukordades kuni 65 aastat. Sellegipoolest võivad huvilised isegi pärast piirvanusesse jõudmist proovida registreeruda Ukraina relvajõududesse vabatahtlikuna.

Fotosid väidetavatest lendlehtedest või vähemasti uudiseid nende levitamise kohta ei avaldanud ükski populaarne ega prominentne Ukraina väljaanne. Neid levitasid vaid suured Venemaa kanalid.

Ukraina desinformatsiooni vastu võitlemise keskus tegi 30. novembril avalduse lendlehtede kohta, väites, et need on osa Kremli desinformatsiooni-kampaaniast. Keskus tegutseb Ukraina rahvusliku julgeoleku ja kaitse nõukogu juures.

Ukraina desinformatsiooni vastu võitlemise keskuse avaldus Telegramis

„Niinimetatud lendlehed on veel üks võltspropaganda, mille nad (Venemaa - toim.) lõid osana oma teabekampaaniast seoses „vägivaldse mobilisatsiooniga“ Ukrainas. Vastavalt sellele ei jagata pealinnas sarnase sisuga lendlehti,“ seisab keskuse avalduses.

Ukraina faktikontrollimise väljaanne StopFake küsis lendlehtede kohta kommentaari Ukraina kaitseministeeriumist. Ministeerium rõhutas, et nad ei tea nende lendlehtede päritolust midagi. „Ukraina kaitseministeeriumil pole selliste propagandamaterjalidega mingit pistmist ning tsiteeritud halvustavad üleskutsed vanematele inimestele ei kuulu Ukraina mobilisatsioonikampaania juurde,“ vahendab StopFake.

Venemaa propaganda on varem korduvalt ja ulatuslikult levitanud valeinfot Ukraina relvajõudude ja mobilisatsiooni kohta. Näiteks sarnane väide, et Ukraina pensionäre hakatakse värbama Ukraina sõjaväkke, levis ka 2022. aasta suvel. Muud valed on olnud näiteks potentsiaalsete ajateenijate otsimise kohta Ukraina põgenike hulgast või teismeliste riigist lahkumise piiramisest hilisema mobilisatsiooni tarbeks. Eesti kohalik portaal Eestinen, mis levitab tihti Vene propagandat, väitis ekslikult, et „Ukrainas värvatakse sõtta vaimupuudega inimesi“.

Seega kõik faktid näitavad, et väidetavaid lendlehti pole Ukrainas levitatud. Fotod lendlehtedest on pärit kremlimeelsetest Venemaa allikatest ja toodetud Ukraina-vastase propaganda jaoks.

Nii Facebooki leht Eesti Nüüd kui ka portaal Eesti Eest! on korduvalt levitanud valeinfot. Loe siit, siit, siit ja siit.

Otsus: vale. Väidetavad lendlehed, millega julgustatakse Ukraina pensionäre minema rindele, on Venemaa propaganda toodetud võltsing. Seda kinnitab Ukraina kaitseministeerium ja Ukraina desinformatsiooni vastu võitlemise keskus. Samuti pole ühtegi tõendit, et fotod on tehtud Ukrainas. Fotod väidetavatest lendlehtedest hakkasid esmalt levima venemaa propagandakanalites.