Mida sööb lõunaks õpetaja ning kuidas einestab piloot?

„Mis sul siis täna kaasas on?” uurib kunagisest toiduajakirja peatoimetajast kolleeg, silmitsedes hindavalt mu klaaskarbikese sisu. Tegelikult ta ei küsigi, mis ma seekord kodust kaasa olen võtnud, vaid heidab mu lõunale arvustava pilgu. Vähemalt nii mulle tundub.
Töölõuna on ilmselt üks kõige intiimsemaid rituaale, mida oleme sunnitud oma kolleegide ees pidama. Kaaslase taldrikut või toidukarpi lahates on võimalik saada vihjeid nii inimese elustiili, toitumisharjumuste, poliitiliste ideoloogiate kui ka rahakoti sisu kohta. Sama kehtib lõunarestoranide kohta. Veganist kliimaaktivisti lõuna ajal ilmselt St. Patricku pubist ei leia, nagu ei näe mõnd EKRE poliitikut rohekohvikut Ülo külastades. Nii et ütlus „Sa oled see, mida sööd” kipub paika pidama, lihtsalt teisiti, kui oleme seda harjunud tõlgendama.
Täna olen ma pastasalat.