Mida väidetakse?

Hunter Bideni kohta on erinevad inimesed väitnud erinevatel sotsiaalmeedia platvormidel paljut. Enamjaolt jagatakse välismaiste tabloidide Daily Mail, New York Post ja Fox News tehtud lugusid. Nende väljaannete väiteid on välismaa faktikontrollijad juba korduvalt ümber lükanud (1) (2) (3) (4) (5).

Kreml kasutab Hunter Bideni juhtumit Vene propaganda levitamiseks

Esmalt väidavad sõja skeptikud, et Hunter Biden on just see, kes aitas luua Ukraina biolaborites patogeene ning tegeles laborite rahastamisega.

See jutt läheb üheselt kokku Vene propagandaga, mille eesmärk on panna inimesi uskuma, et sõda on lääneriikide süü ja provokatsioon. "Hunter Bidenile kuuluv Rosemont Seneca investeerimisfond rahastas Pentagoni sõjalis-bioloogilist programmi Ukrainas," ütles näiteks Venemaa relvajõudude kiirgus-, keemia- ja bioloogilise kaitse valdkonna juht Igor Kirillov väljaandele RIA Novosti (Vene riiklik väljaanne).

See narratiiv on võetud üle ka Eestis.

“EKSKLUSIIVNE: Hunter Biden aitas kindlustada miljoneid dollareid USA töövõtjale Ukrainas, kes on spetsialiseerunud surmavate patogeenide uurimisele, selgub sülearvuti meilidest, tekitades rohkem küsimusi tollase asepresidendi häbistatud poja kohta,” alustatakse postitust grupis Telegram Eesti sõbrad.

Grupis, kus pandeemia tippajal levitati koroonavalesid, esitatakse nüüd kahtlusi sõjaga seotud faktide kohta.

Teiseks on inimestes segadust tekitanud Hunter Bideni sülearvuti, mida hetkel USA föderaalkomisjon uurib. Peamine väide on, et sülearvuti sisaldab endas salajast informatsiooni, mis paljastaks Hunter ja Joe Bideni salajase koostöö Ukrainaga.

Seega on taaskord loodud seos Ukraina kriisiga ning USA osalusega selles.

Hunter Bideni sülearvuti uurimine ei ole seotud Ukraina sõjaga

Kuidas on tegelikult?

Kõigepealt tasub taaskord selgitada, et USA ei loo koostöös Ukrainaga biorelvi. Seda valet on Venemaa kaitseministeerium pikalt arendanud ning lääne parempoolne meedia on selle ka ilusti vastu võtnud (6).

Kui sõda algas, siis tõstatasid Vene propagandakanalid väite, et USA meisterdab biorelvi, taas üles (7). Segadust tekitas Ukraina biolaborite rahastamine Ühendriikide poolt, kuigi see on tavaline praktika, et aidata vaesemaid riike teaduse arengus järele (8) (9).

Seega, USA ei loo koostöös Ukrainaga biorelvi. Biolaborite rahastamine on selleks, et aidata Ukraina teadust järjele. USA tegevust Ukrainas kasutab Venemaa ära selleks, et inimestes hirmu, paanikat ja lääne-vastast viha tekitada.

Kuid kuidas on asjaga seotud Joe Bideni poeg Hunter Biden?

Kõik sai alguse 2014. aastal, mil Hunter asus tööle nafta- ja gaasiettevõttes Burisma Holdings. Seal tegeles ta juriidilise ja ettevõtte rahastamisega seotud nõustamisega 2019. aasta aprillini (10).

Järgneval aastal, vahetult enne Joe Bideni presidendivalimisi avaldas New York Post dokumendid ja emailid, mis väidetavalt olid pärit Hunter Bideni sülearvutist. Sellele ei ole siiani tõestust leitud (11).

Nüüd hakkasid lekitatud dokumentide ja e-mailide põhjal konservatiivid otsima seoseid praeguse sõja, USA presidendi ja biolaborite vahel. New York Posti ja Fox Newsi tehtud seostele pole siiani alust leitud ning arvukad faktid näitavad, et tegemist on lihtsalt Venemaa propagandast mõjutatud valede levitamisega.

Facebooki postituses viidatud New York Timesi loo puhul on tegemist maksudega seotud juurdlusega, mis ei ole seotud Ukrainas toimuvaga (12). Seega on artikkel võetud kontekstist välja.

Niisiis teame kokkuvõttes järgmist: siiani ei ole mitte ühtegi tõendit, mis kinnitaks, et Hunter Biden rahastas Ukrainas biorelvade ehitamist. Vähe sellest, et ei ole leitud tõestust Hunteriga seotud väidetele, on kogu narratiiv biolaborite ümber osa Vene propagandast. Nendes ei ehitata biorelvi.

Otsus: Vale. Tabloidid ja sotsiaalmeedia on Kremli propaganda söödana alla neelanud ning levitavad alusetuid valesid.

Jaga
Kommentaarid