Esmaspäeval ilmus arvamusportaalis Tallinna Ülikooli riigiteadlase Tõnis Saartsi põhjalik arvamuslugu „Haritlasdemokraatia, tänan, ei! See on populismi pesavooderdaja ja loob uusaristokraatiat”, milles ta hoiatab demokraatia ahendamise eest. Arvamusi oli erinevaid, poolt ja vastu, kuid üks kommenteerija üritas Saartsi omadele risti-vastupidise arvamusega esineda.

Jüri Velosipedov: „Kõik praegused hädad algavad üldisest valimisõigusest. Tegelikult on üldine valimisõigus sedavõrd hiiglaslik eksperiment, et enamus riigi elanikest muutuvad sõltuvaks riigist - mitte tööandjast, vaid riigist. Ja pealegi tegelevad kõik maailma poliitikud, nii parempoolsed kui vasakpoolsed, kvaasiorjade arvu suurendamisega. Selliste sõltlaste paljundamise süsteem töötab nii riikides, mis on tõepoolest demokraatlikud riigid, nii Ameerika Ühendriikides kui ka Eestis, kui ka riikides, mis on diktatuurid, kuid mis samamoodi naudivad lumpeniseeritud enamuse toetust. Erinevus seisneb ainult lumpeni materiaalse heaolu tasemes, kuna demokraatlikus riigis on see väga suur ja diktatuuririikides on see madal.

See on väga ebameeldiv järeldus, kuid vaene, rikutud, lumpeniseeritud riik ei tee kunagi rahva püsimajäämiseks vajalikke reforme (sorri EKRE fännklubi!). Ma ei arva, et selle paradoksi lahendamiseks oleks olemas ühtegi retsepti, kuid kahtlemata aitaks olukorda parandamine eliidi ilmumine, kes saab aru, milliseid reforme on vaja ja milliste reformide poole tuleks püüelda; ning mõistes, et alati ei pea enamusele lootma. Paraku Saartsi-sarnased eesti pseudo-intellektuaalid seda ei mõista.”

Teisipäev, 17.11

Eesti tervishoiuga pole rahul ei arstid ega patsiendid. Lisaks on seda kallis üleval pidada. Teisipäevases Eesti Päevalehe juhtkirjas „Kes küll maksaks kinni tervishoiu?” soovitatakse vaadata üle maksusüsteem, kuid kommentaariumis soovitatakse ümberjagamise asemel hoopis patsiendid osaliselt maksma panna.

ss õhtuleht: „Väga-väga tume on Eesti tervishoiu tulevik. Majandus on meil nõrk, tervishoiuteenused samuti viletsad ja tulevikus kasvab meie elanikkonna vananemise protsessiga surve vildakale süsteemile veelgi.

Meditsiiniga on kummaline lugu: kellelegi ei tule pähe minna poodi ja otsida sealt tasuta vorsti. Kellelegi ei tule pähe minna autokauplusesse ja oodata sealt tasuta Mercedest. Meie elu ja tervis on meile palju kallim kui vorst või Mercedes-Benz ning me oleme tegelikult valmis maksma oma ja oma lähedaste tervise eest mis tahes hinda. Kuid just tervishoiu kohta räägitakse meile, et riik peab seda meile andma tasuta.

Kaasaegne meditsiin, kui see on tõesti meditsiin, mitte seltsimees Mao stiilis paljasjalgse arsti visiit, maksab tohutult raha. See on kõrgtehnoloogiline toode. Kõrgtehnoloogia pole odav. Uuringud, kogemused, ajud, seadmed, ravimid - see kõik maksab raha ja palju. Ja isegi kui sunnite kirurgi peenraha eest töötama, ei saa te näiteks stenti, mida kasutatakse veresoonte operatsioonidel, ilma rahata. Stenti teeb äriettevõte, mis ei valmista stente, kui nende eest ei maksta.

Ma ei taha öelda, et ravi peab olema tasuline- ei, olen kaugel sellest. Esiteks pole kaasaegne meditsiin mitte ainult kõrgtehnoloogia, vaid ka konveier. Haigla on jämedalt öeldes tehas, mis toodab tervist. Masstootmine nõuab kahte asja. Esiteks kallist varustust ja teiseks pidevat koormust. Sa ei saa osta tomograafi ja kasutada seda näiteks kaks korda kuus, kui tuleb 100-aastane patsient. See tomograaf ei tasu end nii mitte kunagi ära ja selle tomograafiga arst ei saa kunagi heaks diagnostikuks, sest heaks diagnostikuks saamiseks peab ta töötama konveieril ja tegema kolm sellist tomogrammi tunnis.

Kui teil on teatud tüüpi vähi jaoks geneetiliselt suunatud ravim, mis mõjutab teatud haplogruppi - 4% elanikkonnast -, ei saa te oodata, kuni nendest 4% -st ilmub jõukas vähihaige. Selleks, et teie ravim tasuks end ära, peate kõiki ravima. Ja konveieril - sellel on veel üks omadus: see suudab toota ainult samu tooteid. Nii ei saa olla, et üks inimene maksab konveierilindil Mercedes-Benzi eest ja teine maksab vähem ning talle pannakse samas kokku VAZ 2101. Nii see asi ei käi!

Ei maksa oodata praeguselt süsteemilt Rolls-Royce’i, eesti meditsiinisüsteem paneb praegu hädaga kokku Lada Kalina ja sedagi peab mitu kuud ootama. Vaja on harjutada ennast mõttega, et hea ning kvaliteetse asja peale on ka ise tarvis tulevikus mingil kuju panustada ning poliitikutel ja ajakirjanikel pole vaja toita rahvast luuludega „tasuta meditsiinist” ja muudest tasuta asjadest. See pärast pole vaja küsida „kes maksab"- meie peame seda tegema hakkama. Varem või hiljem.”

Kolmapäev, 18.11

Muidugi ei saadud üle ega ümber ka homodest. EKRE liikmest riigikogulane Siim Pohlak süüdistas sotse nn. abieluküsitluse torpedeerimises („Ekrelane Pohlak kurjustab sotsidega: rahvahääletuse takistamine on umbusaldus Eesti rahvale”). Oli neid, kes rahvasaadikuga nõustusid ja oli ka neid, kes seda ei teinud.

vana pohlaku vest: „21. sajandil väita, et homoseksuaalsed suhted on patt looduse vastu on nagu väide, et päike keerleb ümber maa. Tänapäeva bioloogidel on teine probleem: nad ei suuda vähemalt sümboolses vormis usaldusväärselt leida biseksuaalseid loomi, kus seda pole.
Nii homofoobia kui ka LGBT-propaganda üks ohtlikumaid jooni on see, et mõlemad suruvad peale noormeest, kes on tundnud huvi enda seksuaalsuse vastu „puudega inimese” ja „vähemusena”. ... Selle tulemusena saavad inimesed, kes teises kultuuris, nagu Alkibiades või Caesar, peaks oma käitumist vaid oma seksuaalsuse või arenguetapi aspektiks, kas pettunud homofoobideks, kes aktsepteerivad keskaegseid seadusi, või pettunud geimeesteks, kes käib geide „uhkuse” paraadidel, tõestades „jah, ma olen”. Väga kurb, kuid esimesed ja teised hoiavad praegu Eesti ühiskonda pantvangis.”

vallo: „Praegune valitsus ei anna ju võimalust rahval otsustada. Selles see kõige suurem mure ongi. Nad teevad ainult siis midagi, kui endale sobiva vastuse saavad. Neil ei ole julgust päris referendumit teha, sest nende küsimus on sedasi esitatud, et eitava vastuse korral peaks valitsus laiali minema.
Tegemist on selgroota valitsusega, kes ei julge vastutust võtta. Kui nad oleks sirge seljaga, siis oleks mõneva vastuse puhul konkreetne tegevuskava. Praegu on tegemist aga lihtlabase demokraatia mõnitamise ja EKRE valimisreklaamiga.”

joe1: „Kui sotsid on nii kindlad, et Eesti tulevik on vikerkaarevärviline, siis minu küsimus teile - mida te kardate?
Usaldage rahvast ja las nad siis kinnitavad teie arvamust, et olete õigel teel oma asja ajades.
Või on viga selles, et te siiski kardate oma agenda põrumist?”

Neljapäev, 19. november

Eesti poliitiline elu on tuim ja igav ning ainsana toob sinna värvi ning emotsiooni praegusel ajal nähtus nimega EKRE. Kuid sel nädalal sekundeeris EKRE-le ka keskerakondlasest haridusminister Mailis Reps, kes väärkasutas riigivara oma vajaduste rahuldamiseks. Sellest tõukus Kristjan Jõevere kommentaar, kus ta seda, aga eelkõige Repsi teguviisi vabandamist emaks olemisega kritiseeris ("Kristjan Jõevere: ärge võrrelge Mailis Repsi ja vaesuse piiril balansseerivaid üksikemasid!") Enamuses kommenteerijates tekitas selline asjade käik rahulolematust, ehkki, tõsi, oli ka mõni selline, kes teatas, et kuus last sünnitanud Reps on sellega lunastanud indulgentsi talitada ministeeriumi varaga oma parima äranägemise järgi.

vene vanka: „Loen venekeelset Delfi kommentaariumi ja üldiselt räägitakse seal õigeid asju. Ei sõimata rumalat „maarahvast” nagu sageli, aga kirjutatakse, et Reps proovigu tavalise üksikema elu: 580 eurot kuus+lasterahad. Sellepärast on see, mida ta praegu teeb -mängib lolli ja poeb oma erakonnakaaslaste selja taha- eriti nõme.”

Mo: „Miks peab selliseid asju nö. pulkadeks lahutama, et õiglustunnet õigustada. On ju neid emasid kes peavad 12 x väiksema palga eest oma lastega ise hakkama saama ja saavadki. Sama ka kõrget palka saav riigiametnik saab lisaks oma palgale ka lastetoetusi nagu iga EV lastega pereema. Kui me hakkama pretsedenti looma ja õigustama inimesi kes oma ametiseisundit isikliku kasu saamise eesmärgil ära kasutavad, ei jõua me kunagi õigusriiki ega selle lähedalegi.”

mõttetark: „Kui Reps süüdimatu näoga kinnitab, et ei saa aru, mis on korruptsioon, siis ... aitäh eeskuju seadmast . Kui Ratas praegu Repsi veel kaitseb, siis ta kaitseb korruptsiooni. Ja kodanik Aeg on ikka suurüllataja. Justiitsministeerium selle asemel, et hakata korruptsiooniga tegelema, viskub selle kaitsele!!!??? Tere tulemast Venemaaga, Kõrgõztaniga, Põhja-Koreaga ühele pulgale. Õnneks ei panda meil veel vangi arvamuse avaldamise eest. Aga kaugel seegi aeg on sest Aeg juba hakkas tegelema ajakirjanduse suukorvistamisega.”

Reede, 20. november

Repsi skandaal päädis reedel ministri tagasiastumisega. Sellele reageeris üks Reformierakonna juhtfiguure, kunagi Ansipi mantlipärijakski peetud, Kristen Michal, kes põhimõtteliselt leidis, et nüüd on tarvis ületada Rubicone ja viia venekeelsed koolid üle eesti õppekeelele. Kuid kommenteerijate hulgas on neidki, kes meenutasid, et oma 17 aastaga valitsuses ei kiirustanud seda tegema ka Reformierakond.

siimu vuntsid: „Asi pole selles kas eestikeelne või mitte- mina Michali krokodillipisaraid ei usu, sest reform oli 17 aastat võimul ja igasuguseid algatusi vene kooli suunal blokiti ja lükati edasi. Erinevalt Lätist. Jah, tehti mingi jama gümnaasiumiga, mis pole ei liha ega kala, aga see oligi kõik.
Tegelikult on vaja jalad kõhu alt võtta ja tegutseda. Venekeelsete koolide võrk on mõeldud Eestis 2-3 korda suuremale õpilaste hulgale. See on lihtsalt ressursside tuulde loopimine! Selle raha eest saaks anda vene noorele palju paremat haridust kui ta praegu saab ja, mis jätab talle peale lõpetamist palju halvemad valikud kui eesti kooli lõpetajatele.”