Valeinfo Facebookis, mis omistab Donald Trumpile tsitaate, mida ta ei ole öelnud.

Faktid

  • Postitustes kirjutatud tekst ei vasta tõele - lisatud videos, ega ka teiste kõnede ajal või sotsiaalmeedia postitustes ei ütle Trump kordagi, et 9/11 terrorirünnak oli „USA sisetöö“.

  • Leviv klipp on võetud kõnest, milles Trump rääkis reisikeelust, mille ta kehtestas moslemi enamusega riikidele oma ametiaja alguses.

  • Selles kõneb mainib Trump muuhulgas terrorirünnakuid öeldes, et tema „ametiajal ei olnud terrorirünnakuid“. Ka see ei vasta tõele.

Trump ei öelnud, et 9/11 terrorirünnakut ei toimunud. Valeväide pärineb sotsiaalmeedias levinud inglisekeelsetest postitustest, mis varem levisid ja, mis on sõna-sõnalt eesti keelde ümber tõlgitud.

Ka tänavustel valimistel arvatavasti vabariiklaste kandidaadina osalev Donald Trump esines New Hampshire’i osariigis Laconias toimunud kampaania-koosolekul, mille sarnaseid teeb ta ka teistes osariikides. Trump pidas seal umbes tunni-pikkuse kõne, milles muuhulgas rääkis sisserände piiramisest ja selle väidetavatest kasudest oma ametiajal 2016.-2020. aastal.

„Kui ma neli aastat seal [Valges Majas] olin, tahtsin nii palju rääkida. Meil polnud terrorismi. Meil polnud rünnakuid. Meil polnud midagi ja ... meil oli Trumpi reisikeeld ja me nimetasime seda terrorikeeluks. Eks?“ rääkis Trump kõnes, viidates terrorismist rääkides enda ametiajale, mitte kogu USA ajaloole.

„Tahtsime takistada terrori jõudmist meie riiki, kuid ma ei saanud sellest rääkida, ma ei tahtnud nii, et räägin ja siis järgmisel päeval äkki juhtubki midagi. Niisiis, ma hoidsin neli aastat sel teemal suu kinni, kuid nüüd räägin sellest kogu aeg. Meil polnud rünnakuid. Meil ei olnud Maailma Kaubanduskeskust. Meil ei olnud selliseid rünnakuid, nagu olete näinud, ja kindlasti, mida näete teistes riikides,“ jätkas ta. Ta ei maininud kordagi 2001. aastal juhtunud terrorirünnaku küsitavust vaid keskendus enda ametiajal toimunule, väites, et siis ei juhtunud ühtegi terrorirünnakut. Kuid ka see väide tema kõnes on vale.

Washington Posti faktikontroll analüüsis Trumpi väiteid terrorirünnakute kohta ja leidis, et tema ametiajal toimus mitu suurt rünnakut USAs. Mitme sellise puhul võttis Trump toona ka presidendina sõna. Näiteks 2017. aasta 11. detsembril aset leidnud pommitamine New Yorki bussiterminalis, mida ta toona terroristlikuks nimetas.

Otsus: Vale. Trump räägib videos oma ametiajal toimunust, mitte 2001. aastal aset leidnud terrorirünnakust kaksitornidele. Tema laused on video kontekstist välja võetud ja valesti esitatud.